Casa în care și-a trăit ultimii ani din viață Matei Eminescu va deveni un centru al colecțiilor și documentelor de patrimoniu

0
202

Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud a aprobat în luna martie a anului 2019  elaborarea documentaţiei pentru realizarea Casei Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, instituţie care va funcţiona în Bistrița, în clădirea de pe B-dul Independenţei, nr. 24. La această oră, demersurile pentru salvarea clădirii unde a locuit și fratele lui MIhai Eminescu, Matei, au intrat pe ultima sută de metri.

O spune președintele CJ BN, Radu Moldovan: La noi în județ, cultura a primit respectul cuvenit, toate instituțiile de cultură fiind în “casă nouă”. De asemenea, aducem un omagiu marelui român Mihai Eminescu, prin realizarea “Casei Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu”, din Bistrița. Salvăm clădirea unde a trăit pentru o bună perioadă, fratele poetului Mihai Eminescu, Matei Eminescu. O clădire reprezentativă pentru arta arhitecturală a municipiului, construită în anul 1912, care va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu.Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară.- Mihai Eminescu.

 

Trebuie știut faptul că:

Casa, construită în 1912, în care şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, Matei Eminescu, va aparţine Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Clădirea este destinată unei biblioteci specializate, cu săli de expoziţii, săli de cercetare, colecție de carte veche, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, etc.).

Vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Nicolae Balotă, Mihai Zamfir, Petru Poantă, Dorin Tudoran, Viorica Nișcov, Andrei Marga, Eugen Munteanu, Ruxandra Cesereanu, Corin Braga, Ion Oarcăsu, Zaharia Sângeorzan, etc.). Nu vor lipsi publicaţiile şi cărţile cu autografe de la mari personalităţi culturale.

Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera. Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.