Cardurile pentru MESE CALDE, bătaie de joc națională: cei 6 lei/zi sunt aproape IMPOSIBIL DE FOLOSIT pentru majoritatea beneficiarilor! În Bistrița-Năsăud se pot întrebuința în doar 13 localități din totalul de peste 230

Must Read

Un bărbat a fost lovit de tren în zona gării Șintereag. El a ajuns la UPU cu fractură de bazin și traumatisme la coloana...

Echipajul de prim ajutor SMURD de la Garda de Intervenție Beclean acorda asistenta medicala unui barbat, în vârstă de...

CICEU MIHĂIEȘTI: Un copil de 10 ani a murit după ce a fost lovit de o mașină

Accident grav pe DN 17 , pe raza comunei Ciceu Mihăiești, acolo unde, un copil de 10 ani a...

Încep schimbările în MAI: Despescu pleacă, Arafat rămâne de funcție. Bode vizează și șefii de Inspectorate Județene de Poliție

Schimbări importante în conducerea centrală a ministerului Afacerilor Interne (MAI). Se vor petrece în zilele următoare. Încă de la preluarea funcției de...

De ce? În primul rând pentru că nu are UNDE să meargă cu acest card, căci nu-l poate folosi numai în anumite unități, respectiv doar în locații unde se prepară hrană încălzită termic și aprobate ca atare! Localitatea Sălcuța, unde își duce veacul badea Ieronim, aparține de comuna Sânmihaiu de Câmpie, iar în această comună NU EXISTĂ nicio astfel de unitate! Nici în comunele apropiate nu sunt astfel de locații, cea mai apropiată fiind tocmai în Beclean.

De fapt, ce sunt aceste carduri pentru mese calde?

Marii gânditori ai neamului, închiși în birouri confortabile și ascunși în spatele unor ecrane, au realizat și inițiat un mare plan „pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscurilor de orice natură”, un fel de măsuri gândite „pentru reducerea impactului socioeconomic pe care epidemia de coronavirus SARS-CoV-2 o poate avea în perioada imediat următoare”. Din păcate, pe deja tradiționalul spirit funcționăresc românesc, acest „plan” nu reflectă realitatea din teren, dar cui îi pasă?!

Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr. 115 din 16 iulie 2020, privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.

În fapt, Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, a decis emiterea a 312.500 de carduri electronice de tipul tichetelor de masă pentru tot atâția beneficiari. Este vorba despre persoanele care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (800 de lei), în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste această vârstă, precum și persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Pentru asta s-a inventat „Schema națională de sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, denumită în continuare S.N.S.P.V.P.A.”, adică încă o structură cu multe cuvinte în denumire și acronim lung.

Valoarea lunară a acestor tichete pentru mese calde este de 180 de lei (ceea ce înseamnă „imensa” sumă de 6 lei/zi). Chiar dacă cele peste 300.000 de carduri au fost deja emise și expediate către beneficiari, acestea sunt goale, căci încă nu s-au virat sume în aceste conturi. Conform guvernanților, aceste sume se vor vira în, culmea!, data de 7 decembrie, retroactiv pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, la care se va adăuga și suma aferentă lunii decembrie, respectiv un total de 720 de lei. Deși beneficiarii se vor „trezi” cu această sumă pe cardul dedicat meselor calde, valoarea maximă a tranzacțiilor acceptate într-o zi este de 40 lei! Dacă se depășește această sumă, POS-ul va semnaliza faptul că „a fost depășit plafonul”, iar diferența se va plăti cash sau cu alte mijloace de plată.

Conform legislației în vigoare, sumele alocate pe cardul dedicat meselor calde au valabilitate 12 luni din momentul virării acestora, exact așa cum se procedează în cazul tichetelor de masă obișnuite, însă în aceste cazuri nu există o limită de tranzații zilnice, cel puțin practic.

Acest program național are și un anumit fond alocat. Pentru acest exercițiu financiar (2014-2020), suma totală este de 640 de milioane de lei. Un calcul matematic simplu ne arată că acest program este gândit strict pentru un an de zile, căci cei 640 de milioane de lei împărțiți la 312.500 de beneficiari, care primesc 180 de lei lunar, rezultă că ajung exact pentru 11 luni și 11 zile!

Recapitulăm teoria

Timp de un an de zile se vor acorda pentru 312.500 de beneficiari din clase defavorizate 640 de milioane de lei, respectiv 180 de lei lunar. Acești bani (6 lei/zi) se vor vira pe niște carduri asemănătoate tichetelor de masă, cu diferența că aceste carduri nu se vor putea folosi decât în anumite unități de tip restaurant/cantină acreditate, în limita a maxim 40 de lei/zi.

Practica…

însă, ne arată bătaia de joc a acestui program gândit pur electoral (vezi prima dată în care se va face primul virament, respectiv 7 decembrie, imediat după data alegerilor parlamentare), fără nicio acoperire reală în teren!

Revenind la personajul nostru deloc imaginar, badea Ieronim dintr-o localitate a unui județ din România, un cetățean aflat la o vârstă înaintată, 78 de ani, fără prea multe resurse (pensie de maxim 800 de lei), care primește acest card pentru mese calde.

După cum spuneam mai sus, în localitatea sa nu există restaurant sau cantină în care să poată folosi acei 6 lei/zi acordați în batjocură de guvernanți. Bine, nici în comună și nici în comunele apropiate. Cel mai apropiat loc în care poate folosi acest card badea Ieronim este la o distanță de aproximativ 50 de kilometri (Beclean). Ce ziceți, de câte ori va merge badea Ieronim să se folosească de acest card, nu pe zi sau săptămână, ci într-o lună sau chiar într-un an?

În județul Bistrița-Năsăud au fost distribuite peste 5.000 astfel de carduri pentru mese calde, majoritatea fiind destinate în mediul rural. Multe dintre unitățile administrativ-teritoriale încă nu au împărțit aceste carduri către beneficiari. Mai este vreme, campania electorală continuă…

Conform listei aprobate de guvernanți, în județul Bistrița-Năsăud sunt „acreditate” un număr de 39 de unități unde se pot folosi aceste carduri, 19 fiind localizate în municipiul Bistrița, patru la Colibița, trei la Piatra Fântânele, două la Beclean, două la Șanț și câte una în Bistrița-Bârgăului, Cristeștii Ciceului, Dobric, Fiad, Romuli, Cormaia, Susenii Bârgăului, Unirea și Valea Mare. Niciuna în zona de câmpie a județului, niciuna la Năsăud!

După cum arată această „hartă”, cardurile pentru mese calde acordate persoanelor defavorizate seamănă mai mult a carduri pentru încurajarea turismului în județul Bistrița-Năsăud, căci zone precum Colibița, Piatra-Fântânele, Șanț, Cormaia sau Fiad-Romuli sunt zone cunoscute din punct de vedere turistic. De altfel, unitățile acreditate sunt în marea lor majoritate pensiuni turistice.

Pe lângă această „scăpare” mai există un anumit aspect pe care-l putem terce cel puțin la capitolul „penibil”, dacă nu cel al „batjocurii”: modul de folosință și întrebuințare al cardului pentru mese calde! Un singur exemplu, poate cel mai elocvent. Revenind la badea Ieronim, bunicul de 78 de ani dintr-un sătuc românesc, dacă vrea să afle soldul cardului trebuie să sune la 0212072727, îi va răspunde un robot care îi va povesti ceva neinteligibil pentru el, va trebui să apese tasta 1 și apoi să introducă cele 16 cifre de pe fața cardului, urmate evident de tasta diez. Atenție, cardul nu se va putea folosi de o altă persoană, să spunem un vecin care s-ar duce să-i facă un pustiu de bine lui badea Ieronim, căci folosirea cardului se face numai de către titular, fiind necesară și prezentarea cărții de identitate!

Acest program este sortit eșecului din fașă, însă este deja fluturat ca o mare mână întinsă către populația defavorizată, îmbătrinită și sărăcită. Cei 6 lei/zi nu vor fi folosiți din lipsa elementului practic, element care nu a fost luat în calcul de cei care au conceput acest program, astfel că acești bani, sau mai bine zis parte din aceștia, vor rămâne necheltuiți, iar bunicii noștri din nou păcăliți.

Vizionând lista locațiilor agreate pentru acest program, în cazul orașului Brașov am regăsit restaurante precum Pizza Hut, KFC, Jerry`s Pizza, Taco Bell sau Bella Italia. La modul cel mai serios, încercați totuși să vă imaginați un beneficiar al acestui program guvernamental stând la coadă la Taco Bell pentru un meniu Big Bell Box cu nachos, fajita și churros!

 

P.S.: O.U.G. 115/2020, Art.10, alin (3):

Măsurile (…) vor fi acordate în funcție de nevoile individuale ale grupului-țintă, fără a aduce atingere demnității persoanei.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Un bărbat a fost lovit de tren în zona gării Șintereag. El a ajuns la UPU cu fractură de bazin și traumatisme la coloana...

Echipajul de prim ajutor SMURD de la Garda de Intervenție Beclean acorda asistenta medicala unui barbat, în vârstă de...

CICEU MIHĂIEȘTI: Un copil de 10 ani a murit după ce a fost lovit de o mașină

Accident grav pe DN 17 , pe raza comunei Ciceu Mihăiești, acolo unde, un copil de 10 ani a fost pulverizat pur și simplu...

Încep schimbările în MAI: Despescu pleacă, Arafat rămâne de funcție. Bode vizează și șefii de Inspectorate Județene de Poliție

Schimbări importante în conducerea centrală a ministerului Afacerilor Interne (MAI). Se vor petrece în zilele următoare. Încă de la preluarea funcției de ministru, Lucian Bode și-a anunțat...

Percheziții domicilare la Bistrița într-un dosar de trafic de minore și proxenetism. 13 persoane vor fi aduse la audieri

Perchezițiile, 10 la număr,  au avut loc în această dimineață în județele Bistrița Năsăud (4 percheziții), Mureș (5 percheziții) și Bihor (1 percheziție) într-un...

COVID 19: Din 350 de teste doar 20 sunt pozitive. Peste 4.200 de bistrițeni s-au vaccinat până la această oră

Doar 20  de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 26 ianuarie, fiind vorba de 350...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -