Acasă EVENIMENT CAMPANIE DE SCREENING ÎN BISTRIŢA-NĂSĂUD PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN

CAMPANIE DE SCREENING ÎN BISTRIŢA-NĂSĂUD PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN

0

Cancerul de col de uterin poate fi depistat precoce, dacă femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani îşi vor face testul Babeş-Papanicolau. Acest lucru este posibil acum şi în judeţul Bistriţa-Năsăud graţie campaniei de screeening pentru depistarea acestei teribile boli. Caravana mobilă a poposit astăzi şi la Consiliul Judeţean, preşedintele Radu Moldovan convocând o întâlnire cu presa pentru mediatizarea acestei campanii.

UNDE SE VA DEPLASA CARAVANA MOBILĂ : Caravana mobilă se va deplasa în decurs de o lună în comunele Feldru, Rodna, Şanţ, Spermezeu, Târlişua, Dumitriţa, Cetate, Lechinţa, Mărişelu, Maieru, Leşu, Uriu, Căianu Mic, Petru Rareş, Chiochiş, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Livezile, Bistriţa Bârgăului şi Beclean

 

Testul Babeş-Papanicolau este una dintre cele mai mai simple investigaţii medicale. Este gratuit, rapid și foarte eficient în depistarea cancerului de col uterin. Cu toate acestea, prea puţine românce fac periodic această analiză. Unele nu știu ce este, iar altele nici nu au auzit de ea. Urmarea? Țara noastră este pe locul întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Pentru a preveni sau măcar a informa femeile cu privire la această cumplită boală, Consiliul Judeţean a încheiat astăzi un parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca şi Ministerul Sănătăţii, pentru depistarea incipientă a cancerului de col uterin. Acest lucru se va face prin intermediul unei unităţi mobile de screening care se va deplasa în teritoriu. Caravana mobilă aparţine Institutului Oncologic „Prof. dr. Ioan Chiricuţă” din Cluj-Napoca şi face testările în baza unui program derulat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat cu fonduri norvegiene.

RADU MOLDOVAN: „Vrem să beneficieze de aceste teste un număr cât mai mare dintre femeile care sunt eligibile pe acest proiect. Testele sunt gratuite fiind suportate din fonduri guvernamentale şi norvegiene prin Ministerul Sănătăţii. Voi avea o discuţie personală cu fiecare dintre colegii primari să sprijine aceste întâlniri fiindcă, din informaţiile pe care le avem dintr-un studiu, doar 47% din populaţia eligibilă ştie de existenţa acestor teste gratuite. Atunci încercăm să popularizăm acest proiect şi cu ajutorul primarilor, şi al preoţilor şi chiar al şefilor de post dacă e nevoie”

Potrivit doctorului  Florian Nicula, coordonatorul Centrului de prevenire și control al cancerului de la Institutul „prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca la cancerul de col uterin, în românia, incidenţa şi mortalitatea sunt cele mai ridicate din Europa.

„Deşi există aceste programe de screening descoperite de mai mulţi ani care au la bază cercetările unui savant român, test Babeş-Papanicolau, imaginat de acest savant care a salvat milioane de vieţi feminine. În judeţul Bistriţa-Năsăud, din 78.000 de femei aflate în zonă de risc de acest tip de cancer, până la un sfert dintre acestea, deci una din patru, au beneficiat de acest test. Rămân de testat încă multe femei ele fiind mai ales în zona rurală, motiv pentru care am iniţiata cest program cu unităţi care se deplasează în judeţ, aceste femei având oportunitatea să afle că există acest test, acest program şi că au oportunitatea să aibă acces gratuit la el”

Făcut în mod regulat, testul Babeș-Papanicolau este cea mai bună metodă de a depista și preveni cancerul de col uterin. Studiile chiar spun că șansele de vindecare sunt cu 90% mai mari dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient. din cele 700 de cazuri noi de cancer depistate în 2016, 42 erau de cancer de col uterin. Dacă boala e descoperită la timp poate fi tratată.

Exit mobile version