Acasă Politica Politica Locala Bogdan Ivan: Avem nevoie de soluții urgente

Bogdan Ivan: Avem nevoie de soluții urgente

0

Am citi cu tristețe despre evenimentul petrecut astăzi în centrul Municipiului Bistrița, când un copil agresiv de 16 ani, care locuiește pe străzi, a ucis cu sânge rece o tânără de 19 ani.
Nu pot să descriu în cuvinte ce am simțit, atunci când m-am gândit la viitorul furat al acelei fete și la părintele ei care a fost de fața la tragica scenă.

În schimb mă gândesc la cauzele care au dus la acest eveniment. Acel tânăr de 16 ani trăia fără să aibă un adăpost, educație și nici măcar dorința și șansa de a avea o viață normală. Trăia din vânzarea de pet-uri și cartoane colectate din coșurile de gunoi.
Nu știu cum a ajuns în situația asta, dar aproape sigur a provenit dintr-o familie dezorganizată, i-au lipsit mijloacele de trai, dar mai ales afecțiunea și cineva care să îl formeze și să-l facă să creadă că și el poate deveni într-o bună zi util societății și poate să ducă o viață decentă.

Este adevărat, acest incident tragic sublinează existența unor probleme, dar mai ales nevoia de SOLUȚII urgente.
Astfel, voi transmite colegilor mei tineri parlamentari social-democrați, o propunere prin care să se identifice soluții pentru acești „copii ai nimănui”, nu doar din Bistrița ci din întreaga țară.
Aceste propuneri se referă la prevenție, dar și la reglementări legislative și implementarea unor măsuri, care să stea la baza „Strategie națională de prevenție și incluziune socială pentru persoanele fără adăpost”:
*Realizarea legii persoanelor fără adăpost, pe care nu o avem în România, cu toate că sunt multe persoane care dorm sub cerul liber;
* Suport și consultanță psihologică pentru oamenii fără adăpost pentru dezvoltarea abilităților emoționale și sociale;
* Accesul celor fără adăpost la cursuri de recalificare profesională;
* Suport pentru găsirea unui loc de muncă;
* Monitorizarea celor intrați în acest program pe o perioadă de 3 ani;
* În același timp, cred în prevenție, iar familia trebuie susținută să poată să-și crească copilul și să-i ofere afecțiune și educație.

Dacă nu vom face acest lucru cât mai repede, nu știm dacă noi în mod direct, dar societatea românească în ansamblul ei va plăti scump lipsa investiției în destinul acestor copii.
.

Trebuie să luăm atitudine față de astfel de cazuri și să nu căutăm vinovați, ci soluții!
Nu avem voie să uităm peste 3 zile de astfel de cazuri și să ne prefacem că e un eveniment care a trecut, pentru că nu este așa.
Astăzi, mâine sau peste 10 ani, în locul acelei fete urcise, poate fi copilul meu, al tău sau al fiecăruia dintre noi!

Exit mobile version