joi, octombrie 1, 2020
2.8 C
Bistrița
More
  Acasă Blog

  Bistrița-Năsăud: 4 cazuri noi de infectare cu Sars-Cov 2, numărul total celor pozitivi ajungând la 309. A crescut foarte mult numărul celor izolați la domiciliu: 1053

  0

  La nivel național am trecut peste 17.397 de cazuri pozitive și 1141 decese

  La cele 24 de decese confirmate există un număr de 189 de persoane vindecate. La nivel național numărul persoanelor infectate a ajuns la 17.397, numărul morților apropriindu-se de cifra 1141

  Grupul de Comunicare Strategică anunță că, până astăzi, 20 mai, în județul Bistrița-Năsăud, au mai fost raportate încă 4 noi persoane infectate cu Sars-Cov 2 , numărul total al acestora ajungând la 3059. Important este faptul că la cele 24 de decese anunțate în BN, există un număr de 189 de persoane vindecate.

  În acest moment, situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud, este următoarea:  173 persoane în carantină instituționalizată,  1053 persoane în izolare la domiciliu,  309 cazuri confirmate de CoVid-19,  24 decese și 189 persoane vindecate.

  La ora redactării acestui material, din cei 3 polițiști locali, unul a fost declarat vindecat. De asemenea, trei polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție sunt vindecați, în timp ce alți doi sunt în continuare sub tratament. În ceea ce privește pompierii de la Năsăud, unul dintre ei a fost declarat vindecat, lucru care a fost confirmat și în cazul jandarmului  bistrițean.

  De asemenea, din cele 3 persoane angajate în cadrul unor primării, una a fost declarată vindecată.

  Nu trebuie uitat de faptul că, din cei 10 angajați ai ITM Bistrița-Năsăud au fost confirmați pozitiv la testarea cu Coronavirus . Toți cei 10 au fost declarați vindecați, același lucru fiind confirmat și în cazul celor 19 cadre medicale (șapte medici, 12 asistenți) și șapte persoane parte din personalul auxiliar (infirmiere), toate aceste persoane fiind declarate vindecate.

  Copacii vorbitori din pădurea Codrișor sau cum arăta Facebookul în urmă cu 60 de ani

  1

   

  Multe lucruri stau încă ascunse în pădurea Codrișor, sau, ceea ce a rămas din vechea pădure, zonă considerată de cel puțin 100 de ani, un loc,  unde foarte mulți dintre bistrițeni, își petreceau timpul liber.

  A început, probabil puțin după 1919 sau 1920, atunci când administrația românească era instalată în Transilvania, cu siguranță și în Bistrița, oraș săsesc și, care, nu a avut decât cu vreo 10 ani înainte de război, un primar român, pe Corneliu Mureșan.

   

  În perioada interbelică, Pădurea Codrișor a fost amenajată ca pădure-parc. Zona de interes se află pe malul stâng al râului Bistrița, reprezentând dealul Codrișor (Schiferberg) , element identitar pentru municipiul Bistrița, cu valoare peisagistică, turistică și ambientală. Versantul nordic al Dealului Codrișor a beneficiat de atenție numai în perioada interbelică când era un loc numit “PARC” pentru destinderea de scurtă durată.

  A urmat războiul, al doilea evident, au venit naziștii, au plecat naziștii cu tot cu sași. Nu s-au mai întors sașii, în schimb au venit sovieticii, iar Armata Roșie va face haltă și la Bistrița. Sus, într-una din poienițe, va fi ridicat monumentul dedicat ostașului sovietiv, ajuns acum, la 75 de ani de la victorie și sfârșitului celui de-al doilea măcel mondial, la baza dealului, îngropat în lut, pământ și frunze.

  Din câte se vede și începe să se simtă la urcuș, nu foarte greu, dealul pe care stă de ceva vreme pădurea Codrișor a luat-o la vale, uneori poți spune că fuge efectiv, iar pantele devin tot mai abrupte. E o altă poveste, acum, povestea noastră este despre copacii, carpeni, frasini sau alt lemn de esență tare, și care, sigur, fără voia lor, au devenit pagini de socializare.

  Nu sunt greu de găsit, doar că trebuie să te abați de la cărarea ”oficială” și să știi să vezi. Vorbim de un grup de copaci a căror vâstă este de 50-60 de ani, asta am stabilit-o după ce apare scris pe scoarță, nu pentru aș fi eu mare silvicultor, deși, ministru al putea fi. Mno, asta nu apare scris pe copacii vorbitori.

  Copacii vorbitori

   

  Sunt vreo zece, poate mai mulți, doar că eu am identificat, așa se spune într-un anumit limbaj, vreo cinci sau șase. Sunt înalți, maiestuoși și si au trunchiuri bine dezvoltate, oricum și rădăcinile loc au rolul important de-a mai ține dealul să o ia cu totul la vale.

  Pe unul dintre el, un scriitor necunoscut a scrijelit inițiala IS și GO, GO, proabil spre vest, dacă ne gândim că omul și-a scris inițialele prin 1960, mai ales că, la un copac distanță, pe un altul să un mesaj mullt mai dezvoltat, mai compex, he, he, he: EUGEN , VIO, și anul 1960, poate 1961. Tot în același grup … de copaci se înscrie și primul haștag GUSTY, cu y, iar mesajele continuă să ”curgă”: Ciceu, nu știm care Giurgești sau Mihăiești, scris în 1975, Atti și Raul, primul cuplu gay, aici mai adăugăm tot felul de inimioare, fluturași, dar și inițiale RA, PO sau KA.

  Într-un episod viitor vom vorbi despre hanul din pădurea Codrișor.

   

   

   

   

  13 cazuri noi de infectare la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Vezi cum arată situația pe localități

  0

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne la stadiul de alertă: 13 cazuri de infectări astăzi și 1523 de pozitivi de la debutul pandemiei. De asemenea, în BN au fost înregistrate 104 decese. Tot odată, 1348 persoaneau fost  externate (1147 externate vindecate și 201 externate la cerere), 102 persoane izolate,  339 persoane în carantină. Au fost făcute  191 teste (190 efectuate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, iar unul la un laborator privat).

  În ceea ce privește situația cazurilor la nivelul municipiului Bistrița, cele trei orașe și 56 de comune, aceasta arată în felul următor: 

  • 1 octombrie 2020, ora 08.00 

   

  Nr.
  Crt

  U.A.T.

  Persoane
  confirmate                             

  TOTAL

   

  1523

  1

  BISTRITA

  566

  2

  BECLEAN

  94

  3

  NASAUD

  73

  4

  SANGEORZ BAI

  47

  5

  BISTRITA BARGAULUI

  13

  6

  BRANISTEA

  9

  7

  BUDACU DE JOS

  10

  8

  BUDESTI

  7

  9

  CAIANU MIC

  2

  10

  CHIUZA

  4

  11

  CHIOCHIS

  8

  12

  CICEU GIURGESTI

  1

  13

  CICEU MIHAIESTI

  1

  14

  CETATE

  10

  15

  COSBUC

  20

  16

  DUMITRA

  29

  17

  DUMITRITA

  3

  18

  FELDRU

  26

  19

  GALATII BISTRITEI

  11

  20

  ILVA MICA

  16

  21

  ILVA MARE

  3

  22

  JOSENII BARGAULUI

  13

  23

  LIVEZILE

  14

  24

  LECHINTA

  16

  25

  LESU

  6

  26

  LUNCA ILVEI

  12

  27

  MAIERU

  49

  28

  MAGURA ILVEI

  7

  29

  MARISELU

  11

  30

  MATEI

  8

  31

  MICESTII DE CAMPIE

  0

  32

  MILAS

  0

  33

  MONOR

  2

  34

  NEGRILESTI

  3

  35

  NIMIGEA

  28

  36

  NUSENI

  10

  37

  PARVA

  12

  38

  PETRU RARES

  39

  39

  POIANA ILVEI

  6

  40

  PRUNDU BARGAULUI

  16

  41

  REBRA

  19

  42

  REBRISOARA

  22

  43

  RODNA

  31

  44

  ROMULI

  3

  45

  RUNCU SALVEI

  6

  46

  SANMIHAIU DE CAMPIE

  1

  47

  SILIVASU DE CAMPIE

  1

  48

  SPERMEZEU

  9

  49

  SALVA

  26

  50

  SANT

  16

  51

  SIEU

  5

  52

  SIEUT

  9

  53

  SIEU ODORHEI

  9

  54

  SIEU MAGHERUS

  19

  55

  SINTEREAG

  33

  56

  TEACA

  18

  57

  TARLISUA

  1

  58

  TELCIU

  29

  59

  TIHA BARGAULUI

  28

  60

  URIU

  14

  61

  URMENIS

  1

  62

  ZAGRA

  2

   
   
   
   

  Romanul ”Ion” a lui Liviu Rebreanu a rămas fără inimă: SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion şi Ana a trecut la cele veșnice

  0

  SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion şi Ana, personajele principale din romanul ”Ion” a lui Liviu Rebreanu  a trecut la cele veșnice.  Mama jurnalistului Ioan Lazăr, Saveta Lazăr s-a născut pe data de 12 aprilie 1924 și a avut trei copiii. În urmă cu doi ani, Saveta Lazăr i-a vorbit lui Ioan Lazăr despre părinții ei: ” Saveta Lazăr îşi aminteşte, cu drag, de valoroşii, frumoşii, harnicii şi cuminţii ei părinţi – Ion Boldijeri, personajul „Ion”, şi Rodovica Boldijeri – personajul „Ana” din romanul „Ion” al marelui scriitor Liviu Rebreanu – şi ne povesteşte, cu lux de amănunte, adevărul din perioada descrisă de romancier în roman”, scria Ioan Lazăr.

  ” Este o fiinţă răzbătătoare în viaţă, profund credincioasă ortodoxă, închinătoare şi slăvitoare de Bunul Dumnezeu, a cântat în corul bisericii din localitatea natală, a făcut parte din diferite organizaţii obşteşti şi cooperatiste, fiind apreciată pentru munca, hărnicia şi dăruirea sa pentru ajutorarea semenilor.  Soarta grea a făcut ca ea să rămână văduvă, de tânără, cu trei copii minori, pe care i-a crescut şi educat cu mari sacrificii, îndeplinind rolul şi ţinând locul şi de tată, prin coordonarea tuturor activităţilor. Este o româncă cu suflet mare, a cunoscut ororile celui de-al Doilea Război Mondial, suportând şi corecţii fizice din partea ocupaţiei maghiaro-hortiste, dar a învins, cu brio, toate vicisitudinile vieţii. Au fost şase copii la părinţi, din care patru sunt decedaţi: Nicolae, George, Maria şi Macedon, mort pe front, iar în viaţă îi trăieşte scumpa ei soră Xenia Pop din cartierul Liviu Rebreanu”, scria Ioan Lazăr.

  De astăzi însă, romanul ”Ion” a celui mare romancier roman a rămas să fie doar citit, citit și înțeles de noile generații, rămânând doar o frescă a sfâșitului de secol XIX a Transilvaniei defunctului Imperiu Austro-Ungar, asta, in absentia celei care a cunoscut îndeaproape prototipurile lui Ion și Ana.

  IOAN LAZĂR: ” Ai plecat în lumea nemuririi, în lumea celor drepți, mamă scumpă și deosebită iubitoare de familie, răzbătătoare și cu mare suflet nobil, SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion și Ana, din romanul ,,Ion”de Liviu Rebreanu,din orașul Năsăud,cart. Liviu Rebreanu !  ,Printre stele cu sufletul tău blând, Călătorind spre lumea nemuririi, Vom plânge, dar rugând pe Domnul Blând,

  Odihnă veșnică să ai în Raiul Sfânt !”

  Ceremonia înmormântării, sâmbătă, 3 octombrie, 2020 !

   

  Donatorii Centrului de Transfuzii din ultima săptămână sunt rugați să sune la 112 dacă au simptome de infecție cu noul coronavirus

  0

  Anunțul vine în urma închiderii Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița cauzate de infectarea cu noul coronavirus a 14 dintre cei 18 angajați ai instituției.

  Citește și… ALERTĂ: Sars-Cov 2 închide Centrul de Transfuzii Sanguine. Sunt 19 cazuri de îmbolnăvire astăzi din care 12 la CTS

  Având în vedere acest fapt, donatorii din săptămâna 21-28 septembrie sunt rugați să anunțe DSP sau să apeleze numărul unic de urgențe în cazul apariției simptomelor Covid-19:

  ÎN ATENȚIA DONATORILOR DE SÂNGE DIN PERIOADA 21 – 28 SEPTEMBRIE 2020
  Luând în considerare cazurile depistate pozitiv în rândul salariaților CTS Bistrita, la recomandarea DSP Bistrița-Năsăud, rugăm donatorii prezenți la donare în perioada 21 – 28. 09.2020, în cazul în care apar simptome de infectie cu coronavirus să contacteze 112 și să menționeze faptul că sunt donatori de sânge, inclusiv ziua donării. Aceste precizări sunt necesare doar pe parcursul a 14 zile de la data donării.
  Mulțumim!!!!
  Deocamdată CTS Bistrita este închis pentru donare de sânge. Sperăm să ne reluăm activitatea cât mai curând posibil!
  Distribuția de sânge pentru bolnavii județului se va efectua în continuare, atât din stocul CTS Bistrița cât și cu ajutorul Centrelor învecinate.
  Mulțumim pentru sprijinul acordat!

  ANALIZA ZILEI: Cine a câștigat și cine a pierdut în PNL?

  0

  Stelian Dolha a fost numele folosit de liberali într-o luptă în care doar ei au crezut, aici vorbim de cucerirea biroului de la etajul al II-lea din Palatul Administrativ, cel al președintelui Consiliului Județean. Stelian  Dolha a fost oarecum pregătit pentru această bătălie, fiind plantat pe scaunul de prefect pentru a-și acumula capital de imagine.

  Ceea ce a și făcut, însă într-o perioadă deloc ușoară, poate una dintre cele mai dificile perioade dintr-un mandat de prefect. A fost starea de urgență și coronavirusul, au fost inundații și alte zbateri sociale legate de prezența virusului în zona industrială, precum și situația forței de muncă din aceeași zonă.

  A gestionat destul de bine aceste situații, punctând exact acolo unde și-a dorit, la imagine. A intrat în campania eletorală cu pieptul înainte, a umblat destul demult și a încercat să rupă cât de mult din tolba de voturi a prinicpalului contracandidat, profitând și el de valul de antipatie îndreptată către social-democrați, însă nu suficient.

  A reușit, până la urmă, un scor deloc de neglijat, căci 44 de mii de voturi vorbesc de la sine, insuficiente totuși pentru a înclina balanța în favoarea lui. Radu Moldovan și-a adjudecat 66 de mii de voturi, iar diferența este semnificativă.

  Stelian Dolha a intrat în această confruntare electorală cu a doua șansă și a teminat-o la fel. Stelian Dolha a fost cel mai bun nume din lumea liberală bistrițeană pentru a intra în această luptă, alte variante fiind muuult sub nivelul pretențiilor date de valoare funcției vizate.

  În acest sens, Stelian Dolha a fost folosit ca și carne de tun, așa cum a fost folosit de aceiași liberali cu patru ani în urmă, atunci când fostul deputat intra într-o altă cursă pierdută din start. În 2016, tot în cadrul alegerilor locale, Stelian Dolha a fost din nou folosit ca și carne de tun, atunci fiind vorba de fotoliul de primar al municipiului Bistrița.

  După o încercare eșuată a liberalilor de a-l impune pe actorul bistrițean Adrian Titieni în lupta electorală împotriva lui Ovidiu Crețu, varianta de moment a fost Stelian Dolha. Om de sacrificiu, Dolha a intrat și atunci într-o luptă inegală, fără sorți reali de izbândă. Atunci și-a luat-o și mai rău.

  Stelian Dolha a rămas omul de sacrificiu, carnea de tun folosită de liberali. Singurul „în stare” să lupte cu Ovidiu Crețu, respectiv Radu Moldovan, evident de pe poziții secunde. Stelian Dolha este marele perdant al „localelor” de acum patru ani, dar și marele perdant al acestor „locale”. Acum, Dolha își va relua scaunul de prefect, căci măcar atât merită din partea conducerii PNL, ca recunoaștere a sacrificiului. Sau poate o să-l vedem și pe listele parlamentare?

  4 clase din Liceul Teoretic RADU PETRESCU din Prundu Bârgăului intră în scenariul roșu. E vorba de clasele a VI-a A, a VI-a C, a XI-a A, a XI-a C.

  0

  În cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud au fost analizate particularitățile locale în funcție de situația epidemiologică actuală.

  Astfel, în baza Ordinului comun Nr. 5487/1494/2020al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății – privind organizarea activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și avizelor primite până în acest moment de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud pentru hotărârile consiliilor de administrație ale școlilor, s-au actualizat scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud.

  Prin urmare, a fost adoptată Hotărârea C.J.S.U. Bistrița-Năsăud Nr. 29/30.09.2020 care cuprinde următoarele modificări:

  Se va aplica scenariul 3 (roșu) pentru:

  – Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului – clasele a VI-a A, a VI-a C, a XI-a A, a XI-a C.

  Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1 octombrie.

   

  Ioan Turc nu exclude alianțe locale cu USR-Plus, PMP și Partidul Verde, dar refuză PSD

  0
  Noul primar al Bistriței, Ioan Turc a fost prezent la București la ședința Biroului Politic Național unde a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban. Potrivit celor spuse de Turc, una din concluziile întâlnirii este ca PNL să nu facă niciun fel de alianțe la cu PSD, dar a precizat că liberalii vor face majorități ajutați de PMP, USR-Plus și Partidul Verde
  IOAN TURC: Am participat astăzi, la București, la ședința Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal, în cadrul căreia au fost analizate rezultatele obținute în alegerile locale.
  La propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban, a fost luată în unanimitate decizia de a nu se face la nivel local niciun fel de alianță cu PSD.
  În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, vom constitui majorități cu aliatul USR PLUS, dar intenționăm să negociem și cu PMP și Partidul Verde, plecând de la premisa că și aceste formațiuni își doresc, alături de liberali, o schimbare totală a felului în care se face administrație publică.

  STELIAN DOLHA: Ne vom bate în Consiliul Județean alături de noua echipă de consilieri pentru transparență, pentru proiecte în interesul locuitorilor din Bistrița-Năsăud

  0

  Prim-vicepreședintele PNL Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, candidat liberal la funcția de președinte al Consiliului Județean, a ieșit astăzi cu un mesaj adresat electorilor din județul Bistrița-Năsăud. Reamintim faptul că, Stelian Dolha a fost votat de aproape 45.000 de oameni din BN.

  STELIAN DOLHA: Vă mulțumesc pentru votul vostru și pentru toată susținerea de care am avut parte eu și echipa PNL în această campanie și în aceste alegeri!

  Cele aproape 45000 de voturi într-o competiție extrem de dificilă înseamnă foarte mult pentru mine, înseamnă tot atâtea dovezi de încredere și susținere! Aceste voturi și suportul fiecăruia dintre voi mă obligă să continui pe linia principiilor pentru care am militat în această campanie și să nu vă dezamăgesc.

  Vă mulțumesc pentru votul dat echipei noastre de consilieri județeni, care a obținut 12 mandate (pe cifre încă neoficiale). Vă promit că ne vom bate în Consiliul Județean alături de noua echipă de consilieri pentru transparență, pentru proiecte în interesul locuitorilor din Bistrița-Năsăud, care să dezvolte acest județ la modul real, și nu pentru interesul unui grup particular!

  #Bistrița-Năsăud înainte de toate!