Acasă Blog

Bistrița-Năsăud: 4 cazuri noi de infectare cu Sars-Cov 2, numărul total celor pozitivi ajungând la 309. A crescut foarte mult numărul celor izolați la domiciliu: 1053

0

La nivel național am trecut peste 17.397 de cazuri pozitive și 1141 decese

La cele 24 de decese confirmate există un număr de 189 de persoane vindecate. La nivel național numărul persoanelor infectate a ajuns la 17.397, numărul morților apropriindu-se de cifra 1141

Grupul de Comunicare Strategică anunță că, până astăzi, 20 mai, în județul Bistrița-Năsăud, au mai fost raportate încă 4 noi persoane infectate cu Sars-Cov 2 , numărul total al acestora ajungând la 3059. Important este faptul că la cele 24 de decese anunțate în BN, există un număr de 189 de persoane vindecate.

În acest moment, situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud, este următoarea:  173 persoane în carantină instituționalizată,  1053 persoane în izolare la domiciliu,  309 cazuri confirmate de CoVid-19,  24 decese și 189 persoane vindecate.

La ora redactării acestui material, din cei 3 polițiști locali, unul a fost declarat vindecat. De asemenea, trei polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție sunt vindecați, în timp ce alți doi sunt în continuare sub tratament. În ceea ce privește pompierii de la Năsăud, unul dintre ei a fost declarat vindecat, lucru care a fost confirmat și în cazul jandarmului  bistrițean.

De asemenea, din cele 3 persoane angajate în cadrul unor primării, una a fost declarată vindecată.

Nu trebuie uitat de faptul că, din cei 10 angajați ai ITM Bistrița-Năsăud au fost confirmați pozitiv la testarea cu Coronavirus . Toți cei 10 au fost declarați vindecați, același lucru fiind confirmat și în cazul celor 19 cadre medicale (șapte medici, 12 asistenți) și șapte persoane parte din personalul auxiliar (infirmiere), toate aceste persoane fiind declarate vindecate.

Copacii vorbitori din pădurea Codrișor sau cum arăta Facebookul în urmă cu 60 de ani

1

 

Multe lucruri stau încă ascunse în pădurea Codrișor, sau, ceea ce a rămas din vechea pădure, zonă considerată de cel puțin 100 de ani, un loc,  unde foarte mulți dintre bistrițeni, își petreceau timpul liber.

A început, probabil puțin după 1919 sau 1920, atunci când administrația românească era instalată în Transilvania, cu siguranță și în Bistrița, oraș săsesc și, care, nu a avut decât cu vreo 10 ani înainte de război, un primar român, pe Corneliu Mureșan.

 

În perioada interbelică, Pădurea Codrișor a fost amenajată ca pădure-parc. Zona de interes se află pe malul stâng al râului Bistrița, reprezentând dealul Codrișor (Schiferberg) , element identitar pentru municipiul Bistrița, cu valoare peisagistică, turistică și ambientală. Versantul nordic al Dealului Codrișor a beneficiat de atenție numai în perioada interbelică când era un loc numit “PARC” pentru destinderea de scurtă durată.

A urmat războiul, al doilea evident, au venit naziștii, au plecat naziștii cu tot cu sași. Nu s-au mai întors sașii, în schimb au venit sovieticii, iar Armata Roșie va face haltă și la Bistrița. Sus, într-una din poienițe, va fi ridicat monumentul dedicat ostașului sovietiv, ajuns acum, la 75 de ani de la victorie și sfârșitului celui de-al doilea măcel mondial, la baza dealului, îngropat în lut, pământ și frunze.

Din câte se vede și începe să se simtă la urcuș, nu foarte greu, dealul pe care stă de ceva vreme pădurea Codrișor a luat-o la vale, uneori poți spune că fuge efectiv, iar pantele devin tot mai abrupte. E o altă poveste, acum, povestea noastră este despre copacii, carpeni, frasini sau alt lemn de esență tare, și care, sigur, fără voia lor, au devenit pagini de socializare.

Nu sunt greu de găsit, doar că trebuie să te abați de la cărarea ”oficială” și să știi să vezi. Vorbim de un grup de copaci a căror vâstă este de 50-60 de ani, asta am stabilit-o după ce apare scris pe scoarță, nu pentru aș fi eu mare silvicultor, deși, ministru al putea fi. Mno, asta nu apare scris pe copacii vorbitori.

Copacii vorbitori

 

Sunt vreo zece, poate mai mulți, doar că eu am identificat, așa se spune într-un anumit limbaj, vreo cinci sau șase. Sunt înalți, maiestuoși și si au trunchiuri bine dezvoltate, oricum și rădăcinile loc au rolul important de-a mai ține dealul să o ia cu totul la vale.

Pe unul dintre el, un scriitor necunoscut a scrijelit inițiala IS și GO, GO, proabil spre vest, dacă ne gândim că omul și-a scris inițialele prin 1960, mai ales că, la un copac distanță, pe un altul să un mesaj mullt mai dezvoltat, mai compex, he, he, he: EUGEN , VIO, și anul 1960, poate 1961. Tot în același grup … de copaci se înscrie și primul haștag GUSTY, cu y, iar mesajele continuă să ”curgă”: Ciceu, nu știm care Giurgești sau Mihăiești, scris în 1975, Atti și Raul, primul cuplu gay, aici mai adăugăm tot felul de inimioare, fluturași, dar și inițiale RA, PO sau KA.

Într-un episod viitor vom vorbi despre hanul din pădurea Codrișor.

 

 

 

 

ARTĂ CONTEMPORANĂ: INTERSECȚII LA SG.BĂI

0

Sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud are loc expoziția ,,INTERSECȚII” pictură-obiect, organizată în perioada 13 aprilie – 30 mai 2021, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. Expoziția oferă publicului conectivități surprinzătoare între conceptele și preocupările artiștilor aflați în colecția muzeului, printr-o expunere care să problematizeze stilistica personalizată și tehnicile utilizate. Dincolo de diversitatea creației actualizate sesizăm o serie de intersecții și relații deschise dialogului plastic, iar prin intermediul lor ne bucurăm de potențialitatea unor secțiuni transversale la nivelul artei recente. Juxtapunerea, tangențialitatea sau intersecția ideilor și formelor artistice identificate la nivelul operelor din ultimele decenii pot să ne ofere elementele comune, de individualizare a perioadei și ingredientele vocabularului unitar al epocii noastre.

Cu expoziția ,,INTERSECȚII” vă lansăm invitația unei aprofundări secvențiale, a unor inedite comparații pe marginea operei artistice contemporane.

Artiștii expozanți : ANDREI CIUBOTARU FLORIN CIUBOTARU MARIAN COMAN CRISTI DIACONESCU MAXIM DUMITRAȘ NICOLAE FLEISSIG MARIN GHERASIM AURELIAN RĂZVAN IONESCU TEODOR MORARU DAN PALADE VASILE RAȚĂ IGOR SCERBINA CRISTIAN SIDA OLE SPORING FLORIN ȘUȚU CONSTANTIN ȚÎNTEANU Curator: Maxim Dumitraș

Primul Punct Gastronomic Local din Tiha Bârgăului și-a deschis de astăzi porțile.

0
Anunțul este făcut de primarul comunei Tiha Bârgăuui, Vasile Șut: Felicitări Chef Elena Rus și mult succes cu proiectul tău! Pasiunea ta pentru arta culinară s-a transformat astăzi într-un proiect frumos, unde cei ce ajung în Tiha Bârgăului se pot bucura de o experiență culinară autentică, cu mâncare bună, bio, gătită după rețetele vechi de pe Valea Bârgăului.
Îmi doresc ca și alții să-ți urmeze exemplul, să le arătăm turiștilor care ne trec pragul cât e de bună mâncarea de la țară, și îi asigur de toată susținerea și sprijinul meu.
Mult succes Elena Rus, suntem tare mândri că ești deschizător de drumuri și că pui comuna noastră pe harta gastronomică a României!

Sportul bistrițean suferă din lipsă de finanțare: Nici echipa de fotbal și nici cea de handbal feminin nu primesc bani de la Consiliul Local. Primăria vrea o Academie de Fotbal pe modelul ”Hagi” – Mai e mult până departe!!! Citește o analiză a situației sportului din oraș

0

Am înțeles noua filozofie bugetară a primarului Ioan Turc, implicit a echipei sale și a majorității din consiliul municipal. Ne-a fost prezentată ieri și chiar mă bucur că există intenții și buget pentru noi investiții și noi prioritizări, doar că avem nevoie și de sport. O spun din capul locului, faptul că se dorește o activare a sportului de masă prin finanțarea unor diferite activități, poate să fie un început, unul timid, evident. Cu toate acestea, avem nevoie și de sporturile profesioniste, iar suferința aici este majoră.

Fotbalul și handbalul fără bani de la Consiliul Municipal

Am priceput că noua filozofie nu dorește să scoată nici un singur leuț de la bugetul municipiului Bistrița pentru fotbalul bistrițean, atât cât este el. E vorba de Gloria Bistrița, echipă care joacă la această oră în Liga a III-a, și, care mai are bani până la finele acestui sezon competitional. Altfel de fotbal la nivel regional și national nu mai avem. Mai există două școli de fotbal: Constantin Sava și cea finanțată de Transilvania Broker și cam atât!

Mai trebuie spus și despre faptul că: la această dată nu funcționează deloc Liga a IV-a în care se mai juca fotbal la nivel județean și, fără de care, nu ar exista nici fotbalul municipal. Practic, fără finanțare, echipa Gloria Bistrița se poate desființa, cee ace ar putea avea drept consecință dispariția fotbalului bistrițean.

Nici echipa de handbal fete, Gloria 2018, nu pare să fie agreată de primărie, iar faptul că, echipa are ca principal sprijin financiar Consiliul Județean, pare să fie un lucru sufficient pentru primarul Ioan Turc, cel care nu a alocat nici către acest sport bani de la bugetul local, deși, echipa de handbal reprezintă și municipiul Bistrița, jocurile acestei echipe având loc în Sala Polivalentă.

Demararea procedurilor pentru constituirea unui club sportiv de fotbal pentru copii și junior.

Intenția este una lăudabilă dacă nu ar fi cam greu de realizat, dat fiind faptul că, o academie de acest fel se construiește în timp, iar primele rezultate și primii ”fotbaliști” ar putea apărea într-un interval de timp ce l-am calculat la 3 sau 4 ani. Sigur, în acest context mai avem o problemă: lipsa bazelor sportive, fapt de care, trebuie să spunem însă, actuala administrație nu se poate face vinovată.

Evident că trebuie să spunem și acest lucru: înființarea și finanțarea unei Academii de Fotbal ar putea salva de la dispariție fotbalul bistrițean și ar fi o bilă alba pentru actuala administrație a Bistriței.

Nici celelalte sporturi nu se simt prea bine

Aflăm acest lucru de la reprezentanții unor structuri private și care au întocmit un memoriu care a ajuns și pe masa de lucru a primarului Ioan Turc. Mai mult, consilierii locali ai PSD cer alocarea unui million de lei către sport, sigur, fapt care nu va trece de votul majorității PNL-USR-Plus-UDMR-Verzi din consiliul municipal.

Aici, vorbesc despre cluburile de karate, lupte Greco-Romane, înot, dans sportiv, judo dar și motociclism, dar care, fiind entități private, pare-se că nu vor fi sprijnite de la bugetul municipal, asta și în următorul context: ori dăm tuturor, ori nu dăm nimănui, nimic. E și asta o opțiune.

Ce spune Adrian Linca?

Amicul meu, jurnalistul Adrian Linca, priceput pe sport, a făcut și el o analiză pe care o introduce în corpul acestui material:

 La sport, a pus la socoteală și drumul de acces către wonderland și ziua națională a bicicletei și alpine coasterul…și câte și mai câte, ca să iasă în total fabuloasa sumă de 160 miliarde vechi. Tulaaai, ce diversiune, ce dezinformare! În fond, merge un miliard către CSM (care oricum primește bani de la stat pe filiera MTS) și 100.00 în nerambursabile pentru asociații și cluburi. Ceilalți bani, intră la alte capitole din buget.

 Primarul ne-a arătat și cât s-a cheltuit în anii trecuți și cât s-a alocat anul acesta, comparându-se indicatori diferiți. De pildă, ni se arată că în 2020 s-au cheltuit pe proiecte nerambursabile 42.895 și s-au alocat 100.000. Dar nu ni se spune că anul trecut s-au alocat 300.000 și că s-au cheltuit așa de puțin pentru că e prea stufoasă și birocratică toată documentația necesară.

Dacă din 300 s-au consumat 45, cât se vor consuma din 100, ar fi o întrebare logică.  Iar alta ar fi cum dracu nu se regăsește acolo niciun ban pentru primele 2 echipe bistrițene, reprezentative și de impact pentru imaginea orașului, de handbal și fotbal? Ceva, de-o alună, de-o măslină, de-un stics, dacă tot ne lăudăm cu o sută șaizeeeeci de miliardeeee…

Asta dacă ar exista vreo logică în toată prezentarea primarului vizavi de sport. Dar nu există nici logică, nici corectitudine, nici bunăvoință și nici pricepere, nimic pe domeniul ăsta. Maaare păcat!

 Stadionul ”Jean Pădureanu”: reabilitarea lui mai are de așteptat, dar, din păcate, prea mult nu mai este acolo, asta pentru că, situația celor două tribune nu este dintre cele mai bune, dar stadionul va face obiectul unui articol separat. Acolo vom vorbi despre starea fizică a stadionului, cea juridică dar și despre costul unei reabilitări.

ACEȘTIA SUNT BANII ALOCAȚI SPORTULUI : INVESTIȚII ȘI ACTIVITĂȚI

 SPORT – Investiții (peste 15 600 mii lei)

 Din fonduri de la bugetul local 1 153 mii lei)

Realizare pumptrack 318 mii lei finalizare în 2021

Bike Park în C omplexul Sportiv Polivalent Wonderland Unirea 90 mii lei finalizare în 2021-  2 trasee de downhill, una de tip race și una de tip family

Achiziționarea unui patinoar sintetic 745 mii lei finalizare în 2021

 

Alte surse de finanțare decât bugetul local

Drumul de acces și utilitățile aferente Complexului Sportiv Polivalent 14 117 mii lei (valoare totală 24 050 mii lei cu TVA) în execuție

 

Complex Sportiv Acvatic în municipiul Bistrița 260 mii lei (valoare totală 45 709 mii lei cu TVA) în conservare

 

Instalație de vară tip „Alpine Coaster” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv Polivalent 78 mii lei (valoare totală 9 433 mii lei cu TVA) în proiectare

Modernizarea și extinderea ștrandului Codrișor 305 mii lei (elaborare documentații

 

Dotări

 

Achiziționarea unor a parate de fitness pentru exterior 44 mii lei

 

 

Finanțarea sportului bistrițean peste 760 mii lei)

 

Finanțare a Clubul ui Sportiv Municipal Bistrița 100 mii lei

Cofinanțare prin Legea nr 350 2005 privind regimul finanțărilor

nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de

interes general secțiunea sport 10 0 mii lei

 

 

Competiții sportive între cartiere și între școli 20 mii lei

Programul Sport în Parc 25 mii lei

BIS BIKE! Ziua Națională  a Bicicletei 10 mii lei

Vacanțe active (activități recreative destinate tuturor doritorilor fotbal, volei,

baschet, înot, diverse jocuri de societate, drumeții, picnic, concursuri cu

premii, etc 8 mii lei

Acordarea de abonamente sportive pentru elevi 500 mii lei 200 mii pentru

rezultate deosebite, 200 mii pe componenta socială, 100 mii pentru cei care

se antrenează cu campioni)

 

Demararea procedurilor pentru constituirea unui club sportiv de fotbal pentru

copii și junior

 

Total  alocat în 2021 peste 16 000 mii lei

 

 

PSD BN: Vlad Voiculescu trebuie să demisioneze dacă are onoare și principii!

0
O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că dacă vin 3 oameni diferiți și-ți spun că ești beat, trebuie să mergi să te culci!
PSD, mass-media din România, o serie de specialiști în domeniul sanitar, românii afectați de haosul din Ministerul Sănătății, chiar și parteneri de guvernare ai USR+ spun public că Vlad Voiculescu trebuie să-și dea demisia!
PSD va depune o moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății și oferă cel puțin 10 motive pentru care Vlad Voiculescu trebuie să plece:
Evacuarea haotică a spitalului Foișor, care a pus în pericol viața pacienților;
Eșecul creșterii numărului de paturi de ATI, deși avea toate previziunile pentru valul III al pandemiei;
Harababura din situațiile de raportări zilnice a cazurilor COVID și a testărilor reduse din ultimele luni;
Încurajarea accesării ilegale a platformei informatice a Registrului Electronic Național de Vaccinare de către un consilier ”onorific” al Ministrului Sănătății și divulgarea de informații neautorizate;
Sabotarea procesului de vaccinare prin plata întârziată a personalului sanitar care deservesc centrele de vaccinare și aruncarea responsabilității pe un subaltern;
Scandalul legat de ordinul de ministru privind înmormântările celor decedați de COVID; aruncați goi, precum animalele, în saci de plastic, sigilați, fără slujbe în biserică, fără umanitate și demnitate;
Încercarea de a subordona politic INSP prin impunerea unui consilier personal a lui Vlad Voiculescu la conducerea instituției;
Inexistența unui plan coerent privind accesul la tratament și intervenții chirurgicale al pacienților cu alte patologii, multe dintre ele cronice;
Încălcarea repetată a regulilor de combatere a pandemiei impuse populației. Ministrul Sănătății este un exemplu de nerespectare a măsurilor de sănătate publică, dovedind iresponsabilitate, lipsă de asumare și alimentând neîncrederea populației în sistemul de sănătate;
🆘 Indiferent însă de rezultatul moțiunii, responsabilitatea deplină aparține Coaliției PNL-USRPLUS-UDMR, în special premierului Cîțu, dar și președintelui Iohannis. Niciunul nu se poate ascunde. Sunt și vor continua să fie responsabili pentru fiecare eșec al lui Voiculescu, pentru morții și suferința pe care decizii sale absurde vor continua să le provoace, dacă se vor dezice de el și nu-l vor demite.

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

0

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 11.000  de îmbolnăviri cu Sars-Cov 2. Încă 4 decese au fost raportate astăzi, 511 fiind numărul total al acestora. 731 de  persoane se află în carantină, 126 izolate în SJU și 605 la domiciliu. Au fost efectuate 426 teste  dintre care 246 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, 169 teste rapide).

Informații referitoare la campania de vaccinare în județul Bistrița-Năsăud:
• Vaccin administrat până în prezent: 44944 doze;
• 1150 doze administrate ieri, 12.04.2021;
• Totalul numărului de persoane vaccinate cu rapel este de 14752.

INCIDENȚA CAZURILOR DE COVID-19 PE UNITĂȚI ADMINISTRATIV-TERITORIALE, CALCULATĂ CU FOCARE

13.04.2021

 

UAT Rata de infectare
BUDACU DE JOS 4.74
BRANIŞTEA 4.70
ŞIEU-MĂGHERUŞ 4.65
MONOR 4.49
MĂGURA ILVEI 4.30
ORAŞ BECLEAN 4.19
CICEU – MIHĂIEŞTI 4.10
MUNICIPIUL BISTRIŢA 4.08
ŞIEU-ODORHEI 3.91
DUMITRIŢA 3.54
TEACA 3.33
SILIVAŞU DE CÂMPIE 3.11
ŞINTEREAG 3.06
CHIOCHIŞ 2.92
LIVEZILE 2.86
CICEU-GIURGEŞTI 2.73
PETRU RAREŞ 2.69
URIU 2.64
NEGRILEŞTI 2.42
PRUNDU BÂRGĂULUI 2.33
ORAŞ NĂSĂUD 2.23
BUDEŞTI 2.22
SALVA 2.22
SÂNMIHAIU DE CÂMPIE 2.11
MĂRIŞELU 1.98
LECHINŢA 1.93
SPERMEZEU 1.92
TÂRLIŞUA 1.83
NUŞENI 1.77
DUMITRA 1.73
JOSENII BÂRGĂULUI 1.67
GALAŢII BISTRIŢEI 1.59
RUNCU SALVEI 1.51
TELCIU 1.51
RODNA 1.42
TIHA BÂRGĂULUI 1.34
CETATE 1.31
NIMIGEA 1.30
MATEI 1.21
FELDRU 1.00
MICEŞTII DE CÂMPIE 0.96
CHIUZA 0.89
ILVA MICĂ 0.89
ZAGRA 0.87
ŞANŢ 0.85
ILVA MARE 0.82
LUNCA ILVEI 0.61
URMENIŞ 0.56
BISTRIŢA BÂRGĂULUI 0.44
REBRIŞOARA 0.41
PARVA 0.39
ŞIEU 0.35
LEŞU 0.34
ORAŞ SÂNGEORZ-BĂI 0.33
MAIERU 0.12
CĂIANU MIC 0.00
COŞBUC 0.00
MILAŞ 0.00
POIANA ILVEI 0.00
REBRA 0.00
ROMULI 0.00
ŞIEUŢ 0.00

 

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

0

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 pacienți din 8 au murit în tirul ATI, după ce ventilatoarele de oxigen au rămas fără curent, abia după ce informația s-a scurs la TV. Și era trecut de ora 20.

Ori, potrivit informațiilor obținute de STIRIPESURSE.RO, informația cu privire la ceea ce s-a întâmplat în tirul de terapie intensivă și faptul că 3 oameni au murit, a ajuns la MS și la DSU în jurul orei 17. Totodată, sursele noastre spun că directorul medical de la Victor Babeș nu ar fi sunat la 112, ci ar fi sunat direct la Ministerul Sănătății și la DSU pentru a relata cele întâmplate.

Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS, îi ”îngroapă” definitiv pe Vlad Voiculescu și Raed Arafat, după tragedia soldată cu 3 morți de la Spitalul Victor Babeș. Ungureanu a spus că el a aflat despre tragedie în la puține minute după ora 15:00 și că a încercat să afle mai multe detalii.

Așadar, Vlad Voiculescu, ministrul Sănățății, și Raed Arafat, șeful DSU, au știut cu multe ore de tragedie înainte ca informația să fie prezentată în presă, în jurul orei 20:00, și au încercat să o păstreze sub tăcere. Totodată, cei doi au emis comunicate ale instituțiilor pe care le conduc în jurul orei 21:00, adică la aproape 6 ore de la incident.

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani de procese , cererea grupului Metropolis pentru deschiderea șantierului. Ce prevede proiectul de pe strada Parcului?

0

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult sau mai puțin ” doritoare” de-a găzdui asemenea gen de imobile a devenit deja o modă. Concret, după blocul apărut pe Crinilor chiar la câțiva pași de cel mai vechi cimitir românesc din Bistrița, patronii firmei Metropolis doresc să investeasacă într-un complex architectonic de lux și care ar urma să fie amplasat în apropierea de malul rîului Bistrița cu panoramă spre pădurea Codrișor.  Blocul ar trebui să fie construit între clădirea care adăpostește Institutul de Cercetare din parcul municipal și o clădire, un alt imobil cu destinație de locuințe, într-unul din module locuind și fostul prefect, președinte al PDSR , deputat și fost nomenclaturist , Viorel Pupeză.

 2018-2021

 La trei ani distanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat zilele acestea   Ionelei Rus (grupul Metropolis) într-un proces mai vechi intentat Primăriei Bistrița, care a refuzat să-i elibereze o autorizație de construire, refuz orchestrat de secretarul general al instituției, Floare Gaftone, scrie bistritabusiness.ro

Așadar, completul de judecători ai Secției II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal a decis în dosarul 1181/112/2018 să admită “acţiunea în contencios administrativ formulată şi ulterior extinsă de reclamanta RI (Rus Ionela n.n.) în contradictoriu cu pârâţii P. M.BISTRIŢA, P.M.BISTRIŢA şi intervenientul forţat SECRETARUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA în cadrul dosarului nr. 1181/112/2018”.

Instanța: “Constată nelegalitatea refuzului de emitere a autorizaţiei de construire şi obligă pârâţii să emită în beneficiul reclamantei autorizaţia de construire în vederea executării lucrărilor de construire imobil locuinţe mici în regim de înălţime S+P+2E pe terenul situat în municipiul Bistriţa, str. Parcului nr. 6, menţionat în Certificatul de urbanism nr. 23 din 10.01.2017, conform cererii nr. 101371 din data de 05.12.2017 şi documentaţiei tehnice anexate acesteia. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta A. BISTRIŢA CIVICĂ în interesul intervenientului forţat Secretarul municipiului Bistriţa. Respinge, ca inadmisibilă, cerea de chemare în judecată formulată în cadrul dosarului conexat nr. 961/112/2020 de reclamanţii VL, MDS, GGS, PV, ŞC, MA, GS în contradictoriu cu pârâtul P.M.BISTRIŢA, ca efect al admiterii excepţiei inadmisibilităţii, în şedinţa publică din 22.01.2021. Obligă pârâţii P.M.BISTRIŢA, P.M. BISTRIŢA şi intervenientul forţat SECRETARUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, în solidar, să plătească reclamantei RI suma de 5.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocaţial. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.”

De altfel, nu e singurul proces pierdut de aceasta în instanță. În toamna anului trecut, Gazeta de Bistrița relata că Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița, a fost învinsă în instanță de o familie de bistrițeni, care intenționează să construiască pe strada Dogarilor o clădire cu un etaj și mansardă. Familia Sighiartău a obținut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, fiind vorba de o zonă istorică, însă municipalitatea nu a putut să-i elibereze autorizația de construire din cauză că Floare Gaftone nu a vrut să semneze și ea documentul. Drept urmare familia Sighiartău nu au avut altă soluție decât să meargă în instanță.

CONTEXT

În urmă cu trei ani, povestea investiției dorită de soții Petrică și Ionela Rus a ajuns și în consiliul local, sigur, la capitolul ”Diverse”, în sala de ședințe fiind prezent atât avocatul celor de la Metropolis, Oltean Chitul  dar și Viorel Pupeză.

Primul care a vorbit a fost fostul președinte al PDSR Bistrița-Năsăud, deputat și prefect al județului Bistrița-Năsăud, Viorel Pupeză, fost  membru al Biroului de Conducere a Organizației Pionierilor și șef de cabinet al Polianei Ceaușescu, nora lui Nicolae Ceaușescu. Trebuie spus din capul locului că Viorel Pupeză locuiește împreună cu familia într-un bloc din curtea unde mai există și fosta clădire în care a funcționat timp de mai bine de 20 de ani sediul defunctei Gloria Bistrița, bloc locuit de foarte mulți ex-nomenclaturiști, așa cum se spune și în plângerea prealabilă adresată consiliului local de Ionela Rus.

Viorel Pupeză le-a spus consilierilor locali că din punctual lui de vedere dar și a unor avocați, ” a construi blocuri în parcul municipal este illegal”, mai ales că o asemenea construcție nu ar avea drept consecință decât suprapopularea nejustificată a zonei, ” în prima fază cu peste 100 de persoane și o aglomerație excesivă cu mijloace auto, cca 30 de autoturisme”. De asemenea, fostul prefect și deputat a arătat că deschiderea unui șantier ar afecta chiar parcul municipal dar și imobilele din întreaga zonă de impact a viitoarei construcții. Mai mult, Pupeză susține că actualul sistem de canalizare nu ar putea susține și apele reziduale ce vor proveni din cele 18 apartamente. Așa cum era de așteptat, Pupeză și-a exprimat încrederea că proiectul de construire a respectivului bloc va fi respins.

Prezent în sală, avocatul investitorilor, a explicat aleșilor bistrițenilor că toate acțiunile întreprinse până acum de cei de la Metropolis au temei legal. Avocatul Oltean Chitu a arătat că, certificatul de urbanism emis respectă în totalitate toate regulamentele de urbanism ale Bistriței. În speachul său, avocatul a demontat toate acuzațiile aduse de contestatarii investiției.

De asemenea, Oltean Chitu a explicat și ce se dorește prin plângerea prealabilă depusă de Ionela Rus, cu privire la neemiterea Autorizației de construire în baza cererii înregistrată la primăria Bistrița sub număru 101371 din 05.12.2017. Conform acestui document, investitorul a primit deja certificatul de urbanism, prin acesta certificându-se că pe terenul situate pe strada Parcului nr. 6 poate fi construit un imobil de locuințe collective mici în regim de înălțime S+P+2E+M.

Ce a spus atunci fostul primar Crețu?

Edilul Bistriței a apreciat că investitorul a făcut o greșeală prin faptul că a adresat plângerea prealabilă spre știința consiliului local, structură a administrației publice locale care nu poate elibera autorizația de construcție, acest lucru putând să îl facă doar primarul Bistriței.

Dacă președintele de ședință, Camelia Tabără, i-a greșit numele lui Pupeză, Ovidiu Crețu a venit și cu o pildă de pe vremea când era și el prefect al județului. El a povestit că un grup de revoluționari bistrițeni a venit la el în 1995 și i-au cerut să evacueze blocul de pe strada Parcului nr. 6, pe motiv că este locuit de foști nomenclaturiști comuniști: ” Le-am spus că nu există niciun temei legal să fac acest lucru, că nu se poate un asemenea lucru (…)  Am mers întodeauna pe calea legală. Dacă eliberez autorizația de construire, mă vor da în judecată cetățenii de pe strada Parcului  care au semnat memorial, dacă nu o eliberez, mă cheamă în instanță investitorul. Trebuie să văd ce process am șanse să îl câștig, dacă pot spune așa ceva. Eu zic că în plângerea prealabilă, doamna Ionela Rus are dreptate, dar, repet, consiliul local nu are competență de-a emite autorizație de construcție”, a precizat primarul Crețu.

Așa cum a fost de așteptat, plenul consiliului municipal a respins plângerea prealabilă a Ionelei Rus, doar că, după acest moment, lucrurile vor intra într-o anumită normalitate.

Ce prevede proiectul de pe strada Parcului?

Proiectul prevede construirea unei noi unităţi de locuințe colectivă în regim de înălțime S+P+2E, având suprafaţa totală a amplasamentului : 1.840 m2, cu acces din strada Parcului și panoramă spre Dealul Codrișor.

Proiectul „Construire imobil de locuințe colective în regim de înălțime S+P+2 E”, propus a fi amplasat în municipiul Bistrița, str. Parcului, nr. 6

Blocul urma să aibă 21 apartamente cu 2 și 3 camere, dar ulterior a fost re-configurat la 18 apartamente
– suprafața construită: 558,5 m2
– suprafață terase neacoperite – 106,9 m2;
– suprafață pavaje – 290,2 m2;
– suprafață spații verzi – 884,4 m2;
– parcaje – 24 locuri parcare subterană;

Intrarea  se va face din strada Parcului, pe lângă ISCPE pe un drum care face legătura dintre str. Parcului și parcela în suprafață de 18 ari! Blocul de locuințe va fi amplasat în spate, în vecinătatea râului Bistrița, cu panoramă spre Dealul Codrișor.