Acasă Blog

Bistrița-Năsăud: 4 cazuri noi de infectare cu Sars-Cov 2, numărul total celor pozitivi ajungând la 309. A crescut foarte mult numărul celor izolați la domiciliu: 1053

0

La nivel național am trecut peste 17.397 de cazuri pozitive și 1141 decese

La cele 24 de decese confirmate există un număr de 189 de persoane vindecate. La nivel național numărul persoanelor infectate a ajuns la 17.397, numărul morților apropriindu-se de cifra 1141

Grupul de Comunicare Strategică anunță că, până astăzi, 20 mai, în județul Bistrița-Năsăud, au mai fost raportate încă 4 noi persoane infectate cu Sars-Cov 2 , numărul total al acestora ajungând la 3059. Important este faptul că la cele 24 de decese anunțate în BN, există un număr de 189 de persoane vindecate.

În acest moment, situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud, este următoarea:  173 persoane în carantină instituționalizată,  1053 persoane în izolare la domiciliu,  309 cazuri confirmate de CoVid-19,  24 decese și 189 persoane vindecate.

La ora redactării acestui material, din cei 3 polițiști locali, unul a fost declarat vindecat. De asemenea, trei polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție sunt vindecați, în timp ce alți doi sunt în continuare sub tratament. În ceea ce privește pompierii de la Năsăud, unul dintre ei a fost declarat vindecat, lucru care a fost confirmat și în cazul jandarmului  bistrițean.

De asemenea, din cele 3 persoane angajate în cadrul unor primării, una a fost declarată vindecată.

Nu trebuie uitat de faptul că, din cei 10 angajați ai ITM Bistrița-Năsăud au fost confirmați pozitiv la testarea cu Coronavirus . Toți cei 10 au fost declarați vindecați, același lucru fiind confirmat și în cazul celor 19 cadre medicale (șapte medici, 12 asistenți) și șapte persoane parte din personalul auxiliar (infirmiere), toate aceste persoane fiind declarate vindecate.

Copacii vorbitori din pădurea Codrișor sau cum arăta Facebookul în urmă cu 60 de ani

1

 

Multe lucruri stau încă ascunse în pădurea Codrișor, sau, ceea ce a rămas din vechea pădure, zonă considerată de cel puțin 100 de ani, un loc,  unde foarte mulți dintre bistrițeni, își petreceau timpul liber.

A început, probabil puțin după 1919 sau 1920, atunci când administrația românească era instalată în Transilvania, cu siguranță și în Bistrița, oraș săsesc și, care, nu a avut decât cu vreo 10 ani înainte de război, un primar român, pe Corneliu Mureșan.

 

În perioada interbelică, Pădurea Codrișor a fost amenajată ca pădure-parc. Zona de interes se află pe malul stâng al râului Bistrița, reprezentând dealul Codrișor (Schiferberg) , element identitar pentru municipiul Bistrița, cu valoare peisagistică, turistică și ambientală. Versantul nordic al Dealului Codrișor a beneficiat de atenție numai în perioada interbelică când era un loc numit “PARC” pentru destinderea de scurtă durată.

A urmat războiul, al doilea evident, au venit naziștii, au plecat naziștii cu tot cu sași. Nu s-au mai întors sașii, în schimb au venit sovieticii, iar Armata Roșie va face haltă și la Bistrița. Sus, într-una din poienițe, va fi ridicat monumentul dedicat ostașului sovietiv, ajuns acum, la 75 de ani de la victorie și sfârșitului celui de-al doilea măcel mondial, la baza dealului, îngropat în lut, pământ și frunze.

Din câte se vede și începe să se simtă la urcuș, nu foarte greu, dealul pe care stă de ceva vreme pădurea Codrișor a luat-o la vale, uneori poți spune că fuge efectiv, iar pantele devin tot mai abrupte. E o altă poveste, acum, povestea noastră este despre copacii, carpeni, frasini sau alt lemn de esență tare, și care, sigur, fără voia lor, au devenit pagini de socializare.

Nu sunt greu de găsit, doar că trebuie să te abați de la cărarea ”oficială” și să știi să vezi. Vorbim de un grup de copaci a căror vâstă este de 50-60 de ani, asta am stabilit-o după ce apare scris pe scoarță, nu pentru aș fi eu mare silvicultor, deși, ministru al putea fi. Mno, asta nu apare scris pe copacii vorbitori.

Copacii vorbitori

 

Sunt vreo zece, poate mai mulți, doar că eu am identificat, așa se spune într-un anumit limbaj, vreo cinci sau șase. Sunt înalți, maiestuoși și si au trunchiuri bine dezvoltate, oricum și rădăcinile loc au rolul important de-a mai ține dealul să o ia cu totul la vale.

Pe unul dintre el, un scriitor necunoscut a scrijelit inițiala IS și GO, GO, proabil spre vest, dacă ne gândim că omul și-a scris inițialele prin 1960, mai ales că, la un copac distanță, pe un altul să un mesaj mullt mai dezvoltat, mai compex, he, he, he: EUGEN , VIO, și anul 1960, poate 1961. Tot în același grup … de copaci se înscrie și primul haștag GUSTY, cu y, iar mesajele continuă să ”curgă”: Ciceu, nu știm care Giurgești sau Mihăiești, scris în 1975, Atti și Raul, primul cuplu gay, aici mai adăugăm tot felul de inimioare, fluturași, dar și inițiale RA, PO sau KA.

Într-un episod viitor vom vorbi despre hanul din pădurea Codrișor.

 

 

 

 

Mai mulți cetățeni din comuna Șanț nu au lemne de foc. Primarul Forogău nu răspunde la telefon. Nu face ca el!

0
Mai mulți cetățeni din comuna Șanț nu au lemne de foc. O parte dintre cei care au depus cereri la Primărie nu au primit lemne. Este o informație care a venit sub forma unui comunicat al PSD. Nu am vrud să dau curs textului până ce nu vorbesc cu primarul Marian Forogău. Nu are numărul de telefon public, așa că l-am făcut rost și am început să sun pentru a vedea ce poziție are cu privire la aceste acuze. Nu a răspuns la telefon, deși l-am sunat în repetate rânduri: Domnule Forogău, funcția de primar e una publică și tot ceea ce face referire la șănțeni, primărie sau probleme administrative, trebuie discutate. Asta, dacă tot se face vorbire la comunicarea care nu există deloc. Observați că nu am spus din ce partid e Forogău: cred că nu are niciun fel de importanță.
Deocamdată, credem că primarul Forogău împarte lemnele de foc pe culori… politice
“Frig afară, frig și în casele șănțenilor. „Uitați” de primarul Marian Forogău, oamenii își caută singuri de griji! Ai votat la alegerile locale Forogău, ai lemne! Nu ai votat, te descurci cum poți! Nici nu a ajuns bine la putere, că primarul comunei Șanț își tratează comunitatea în funcție de culoarea politică. Votanții liberali s-au văzut cu găinile încălțate și cu foc în sobe, iar susținătorii lui David Szabo îngheață de frig în case!”, a susțin cei din  PSD Bistrița-Năsăud.
Mai mult, se pare că o parte dintre cetățeni primesc mai puține lemne decât li se cuvin. Chiar dacă au depus cereri pentru lemne de foc, primarul Forogău se face că plouă și oferă lemnele doar celor care l-au votat. Încă există în comună șănțeni care nu l-au votat, iar în 2020 nu au beneficiat de nici un metru cub de lemn… Sau dacă au tras lozul norocos, votanții lui David Szabo primesc doar 3.5 metri cub de lemn, în loc de 5 metri cub cât li s-ar cuveni în mod normal!”, au scris reprezentanții PSD, într-o postare pe pagina oficială.

Funcția de manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” a fost scoasă la concurs.

0

Consilierii locali bistrițeni sunt chemați joi, 28 ianuarie, de la ora 16.00, la ședința ordinară de consiliu municipal, pe ordinea de zi fiind trecute numai puțin de 25 de proiecte de hotărâre. Printre acestea, la numărul 17, figurează și cel cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management, a condițiilor de participare la concurs și a caietului de obiective, în vederea ocupării funcției de Manager la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” Bistriţa, initiator fiind primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc.

CONTEXT: Concret, după expirarea contractului de management, Dorel Cosma a plecat acasă, dar este foarte clar că el va continua să facă management cultural într-o formă sau alta,  interimatul este asigurat de șeful de serviciu Mihai Berbunschi. Sigur, cum în orice raniță de soldat se află un baston de mareșal, Berbunschi își dorește să devină director plin, adică să participe la concursul ce ar urma să fie organizat de primărie.

Deocamdată, în afara lui Mihai Berbunschi care și-a anunțat intenția publică de-a participa la concurs, nu există altcineva care să anunțe acest lucru, dar, sigur, doritorii așteaptă să vadă ce dorește de la ei primarul Ioan Turc.

Punctul de recoltare pentru testarea Covid 19 din SJU ”Bistrița” se închide

0

Decizia a fost luată consecință a numărului mic de solicitări pentru testarea Covid-19 pe RT-PCR, astfel că,  începând de luni 25.01.2021, punctul de recoltare din cadrul spitalului județean își încetează activitatea.

” Rămânem la dispoziția doritorilor de testare Covid-19 pe RT-PCR, cu punctul de recoltare din Policlinică, str. Gării nr. 9-11, de Luni până Vineri între orele 8:00-11:00. Rezultatul testării se comunică în cursul aceleiași zile pe e-mail. Vă mulțumim pentru înțelegere”, a scris managerul SJU Bistrița pe pagina sa de socializare.

 

Vasile Silași sare în apărarea lui Mihai Mureșan: ” Au fost greșeli de management și comunicare, însă autoritatea lui Mureșan a fost subminată de toți acei directori puși de PSD. El nu a înțeles că nu e pe persoană fizică la ISJ, el trebuia să facă consultări”

0

Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași a vorbit astăzi în cadrul unui interviu despre proiectele care le va implementa în 2021-2024, dar și despre ultimele scandaluri din jurul schimbărilor din învățământ sau despre tăierile de clase. De asemenea, Silași și-a creionat puțin și parte din viitorul său politic…

Potrivit celor spuse de Vasile Silași, inspectorul școlar general Mihai Mureșan a greșit fundamental când a vrut să aplice deciziile luate, deloc populare, cu directori de școli numiți pe timpul guvernării PSD: ” E naivitate să crezi că poți face reforme cu directori numiți de Camelia Tabără. Eu cred că e vorba de un management mai slab, o proastă comunicare, dar sigur e vorba și de o subminare a autorității din partea respectivilor. Păi cum vrei tu , inspector general PNL să tai clase  și să o ceri să facă acest lucru un director numit pe vremea PSD. Eu știu foarte sigur că și pe vremea Cameliei Tabără s-au tăiat sau au fost comasate clase, dar lucrurile s-au petrecut în liniște. De data asta, primii care au comunicat au fost chiar directorii ce știau că vor pleca, și au spus-o în felul lor, adică s-au victimizat iar politicul a făcut restul de treabă. Din păcate, reacțiile oficiale ale noastre au fost aproape de zero”, spune Silași.

Vasile Silași îi reproșează lui Mureșan faptul că și-a asumat pe ”persoană fizică”  tăierile de clase de la liceele vocaționale, el trebuind, în opinia interlocutorului nostru,  să explice că, decizia a fost luată după ce directorul de la ”Tudor Jarda”, de exemplu, a cerut desființarea clasei de muzică: ” Nu ești singur, tu nu ești la ISJ pe persoană fizică, pe tine te-a pus acolo PNL, așa că, mai te uiți în jur, vezi tu care e contextual, mai miroși ce se poate și ce nu se poate, dacă nu pricepi, suni un prieten”, exclamă Silași.

„Ne confruntăm cu aceiași problemă când venim la guvernare- nu reușim să schimbăm oamenii care dețin funcții în prima linie a deconcentratelor, iar asta ne costă, pentru că, respectivii directori sau inspectori rămași pe funcția unde au fost puși de PSD, ne vor eroda imaginea, nu vor fi deloc interesați să aplice politicile liberale”, mai spune Silași.

El crede că e nevoie de mai multă fermitate, iar când ” Ludovic Orban și Nelu Turc vor înțelege acest lucru, vom putea guverna mai bine, mai aplicat. Ne tot ascundem după prostia aia cu prefectul și directorii din deconcentrate care ar fi apolitici. Mă lași, toți știm că sunt politici. PSD a schimbat directorii de școli într-o noapte. Eu nu înțeleg de ce nu avem noi capacitatea aia de-a comunica correct și bine pentru a arăta că ceea ce au făcut ei a fost mult mai nociv decât ceea ce se întâmplă acum”, conchide Silași.

 

 

 

Vârstnicii și persoanele vulnerabile au prioritate la vaccinare

0
A fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.
Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte
locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.
Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „ROVACCINARE ETAPA A II-A DE VACCINARE Vârstnicii È™i persoanele vulnerabile prioritate la vaccinare”

COVID 19: 33 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 2690 de persoane

0
Un număr de 33 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 21 ianuarie, de la începutul pandemiei numărul celor infectați în BN fiind de
8010. De asemenea, numărul deceselor a ajuns la 377. Numai puțin de 5455 de bistrițeni s-au vindecat, 841 fiind acum în carantină și 265 în izolare. Au fost efectuate 365 de  teste , dintre care 122 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, 99  teste rapide, restul la laboratoare private.  3342 doze de  vaccinuri au ajuns până astăzi în județul nostru, 2690 de persoane fiind deja  vaccinate.

PNL Bistrița-Năsăud îl sprijină mai departe pe Ludovic Orban. Ce va face Robert Sighiartău, deputatul bistrițean care a cerut demisia lui Orban. Retractează?

0

Biroul Politic Județean al PNL Bistrița-Năsăud, întrunit în această seară, a adoptat, prin vot, următoarea rezoluție: “Recunoaștem rezultatul alegerilor de la Congresul PNL din iunie 2017, iar asemenea rezultate nu pot fi schimbate decât tot în urma unui congres. În consecință, îl susținem pe președintele partidului, dl. Ludovic Orban. Totodată, le recomandăm tuturor colegilor noștri să discute problemele de natură internă doar în forurile statutare.”

CONTEXT:

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău îi cer președintelui Ludovic Orban să demisioneze din fruntea partidului. Practic, liberalii intră în campania electorală pentru alegerile interne.

În PNL a reizbucnit furtuna! Astfel, după eșecul negocierilor și puciul eșuat de la finele lui 2020, Rareș Bogdan și, astăzi, Robert Sighiartău îl atacă în cascadă pe Ludovic Orban. Practic, de astăzi se intră în campania electorală pentru alegerile interne care vor culmina cu congresul în care liberalii își vor allege o nouă conducere.

Primula atac: Rareș Bogdan

Aseară,  prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a criticat pe liderul liberalilor, Ludovic Orban, spunând despre acesta că a condus partidul de unul singur, fără că el și alți lideri din teritoriu să aibă “niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”. Europarlamentarul spune că regretă că, după pierderea alegerilor parlamentare, nu i-a cerut demisia lui Orban de la șefia partidului. De asemenea, Rareș Bogdan spune că “trebuie să reconfigurăm pe baza oamenilor reformiști pe care îi avem, cu o imagine bună, susținându-l pe Florin Cîțu”.

„Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării.

(…)

Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat.

(…)

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate.

Al doilea atac: Robert Sighiartău

La nici 12 ore de la atacul dur lansat de Rareș Bogdan, deputatul bistrițean Robert Sighiartău, secretar general al PNL, vine și el și îi cere lui Ludovic Orban să demisioneze.

Robert Sighiartău, a declarat că președintele PNL, Ludovic Orban ar trebui să-și dea demisia. El l-a acuzat că în ultimul an ar fi condus partidul discreționar și că a cedat ministere importante în negocierile cu USRPLUS pentru a obține pentru sine funcția de președinte al Camerei Deputaților. Secretarul General al PNL mai spune că Orban ar fi dorit să-l retragă din nou pe Florin Cîțu drept propunere pentru funcția de premier.