Acasă SĂNĂTATE Bistrițenii se vor putea testa la cerere, contra cost! Vezi de când...

Bistrițenii se vor putea testa la cerere, contra cost! Vezi de când se va începe această acțiune și cât va costa

0

Având în vedere faptul că a crescut capacitatea de testare a persoanelor suspecte de infectare cu noul coronavirus la nivelul județului Bistrița-Năsăud, fiind vorba de funcționarea la capacitate a celor două aparate Real Time PCR, prefectul Stelian Dolha vine cu o precizare legată de testările la cererea populației.

„De săptămâna viitoare sper să reușim să testăm și la cerere, contra cost, așa cum se întâmplă deja la Cluj-Napoca. Sunt persoane care trebuie să ajungă la muncă în străinătate, de execmplu, iar la graniță se cere testul Real Time PCR, evident cu rezultat negativ. Atunci, la cerere, deja sunt mulți doritori care ar opta pentru această variantă, pe care ar trebui să-i punem pe o listă, pe un grafic, și să începem testarea. În acest sens, o să punem la dispoziția doritorilor un număr de telefon pentru programare. Mai întâi testele o să se facă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru că acolo este singura modalitate pentru a încasa sumele respective de la populație. Suma va fi una similară celei care se percepe deja la Cluj, undeva în jurlul a 290 de lei. De săptămâna viitoare deja vrem să începem aceste testări. Până acum am mers pe procedura națională de testare, între timp au intrat și cei de la centrele de vârstnici, de la centrele cu copii instituționalizați, centrul de dializă, personal medical, suspecți din centrele de carantină sau din izolare. Acum am ajuns la 150 de teste pe, ceea ce eu nu credeam că o să ajungem la această capacitate, credeam că o se ne închidem undeva la 100 de teste zilnic. Acum cred că vom putea face 200 de testări pe zi, sau chiar mai multe”, a precizat Dolha într-un interviu Pro BN TV.

Contactat de redacția stiridebistrita.ro, Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, confirmă parțial cele spuse de prefectul Dolha, însă nu este de acord cu termenul dat de acesta:

„În momentul de față avem foarte multe programări pentru săptămâna viitoare, deci cu siguranță nu vom începe testări la cerere de sătpămâna viitoare. Avem programate testări pentru schimburile DGASPC, pacienți, personalul de la Ambulanță. De exemplu, acum avem pe algoritm la testare DGASPC-ul de două ori pe lună, pacienții oncologici de două ori pe lună. Numai aici sunt câteva sute bune. Personalul de la ambulanță sunt și ei peste 150, deci clar că nu vom putea face testări la cere săptămîna viitoare. Însă noi am comandat alte 5.000 de teste și așteptăm să ne sosească. În plus, se va forma ca mână de lucru și al doilea schimb care va efectua testări în laboratorul nostru, dar acum, la început, nu vor avea aceeași „mână” ca cei care s-au „rulat” deja. Dacă toate aceste „mici” obstacole vor fi trecute, atunci poate peste două săptămâni să reușim testarea la cerere, contra cost. Totuși, pentru a veni și în spijinul populației care dorește să se testeze la cerere, în afara algortmului național, căutăm și alte soluții”, a declarat pentru stiridebistrita.ro, Gabriel Lazany.

Exit mobile version