Bistrița, SRI, Ioan Mocanu, George Maior şi unificarea serviciilor de informaţii

Must Read

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în...

Exact în urmă cu doi ani scriam un material în care prezentam situaţia în care la acel timp aveau loc unele schimbări la comanda SRI BN prin rotaţia unor şefi de direcţii, exemplul dat fiind cel al lui Ioan Mocanu, mutat de la BN la Mureş, locul său fiind luat de fostul director al SRI Cluj, Gheorghe Olteanu, cel care acum s-a pensionat, interimatul fiind asigurat de Claudiu Gherman. 

Teoria mea este că, în acest moment, revine în discuţie o mai veche idee a lui George Maior, cel care a vorbit în ultima sa perioadă a mandatului de director al SRI de unificarea serviciilor de informaţii, problemă despre care se vorbeşte tot mai mult în anumite locuri şi pe la nişte colţuri. 

Până atunci însă, iată ce scriam în urmă cu 2 ani: 

Nu e niciun secret că Liviu Maior, tatăl lui George Maior, este originar din orașul Beclean și că fostul șef al SRI a fost și este cel mai informat om din România. Plecarea lui George Maior de la șefia SRI vine să deschidă un nou capitol în politica românească dar și în politica locală, aici unde, în ultimele 6 luni, lucrurile s-au schimbat formidabil de mult.

 

 

Plecarea lui Maior de la SRI, după foarte mulți ani de când a fost numit acolo de Traian Băsescu, vine să mai spună și despre faptul că nimic, dar absolut nimic nu stă la voia întâmplării. Probabil că are legătură și cu traficul de alimente susținut de Toni Greblă cu Rusia lui Putin, cine este în spatele lui Greblă și cât de des spune spasiva, dar, cică ar mai avea legătură și cu CCR-ul, Big Brotherul și ofițerii acoperiți. Multe chestiuni ciudate sunt, doar e vorba de SRI, adică de un serviciu de informații, care nu e nici mănăstire și nici grădiniță cu program prelungit.

 

În urmă cu un an și șase luni, în cadrul mai multor direcții județene de informații se produceau câteva rocade și, care au pus pe gânduri presa, iar pe alții pe jar. Astfel, Ioan Mocanu, și, care conducea SRI BN de ani buni, era mutat la Mureș, Mocanu fiind foarte aproape de pensie. Cert, Ioan Mocanu a ajuns în fruntea SRI BN în 2002, el preluând comanda de la Ioan Trifu. Fost ofiter de securitate.

 

Fără nicio legătură am spune, deși, putem presupune că Ioan Mocanu se cunoaște foarte bine cu George Maior, rocadele care au avut loc la nivelul a mai multor direcții județene din Trasilvania, urmărind, se pare, o extragere a șefilor dintr-o zona de confort creată de-a lungul anilor și mutarea lor într-un mediu cumva mai agresiv, străin oarecum, dar, cu siguranță, deloc propice unor legături special cu lumea politică.

 

Ce este interesant din punct de vedere informativ?

 

Plecarea lui Mocanu s-a produs în vara lui 2013, iar căderea foștilor șefi de la Inspectoratul Județean de Poliția a avut loc în decembrie 2014, adică la o distanță de un an și jumătate. Ciudat sau nu???? De când erau ascultați cei trei corifei ai poliției. Doar din decembrie 2013? Se poate, cumva, înțelege că până atunci, același SRI nu știa cam ce făceau milițienii de pe Gării???

Cert, groso modo, tot în vara-toamna lui 2013, au fost schimbați  mai mult de 20 de șefi ai structurilor SRI din teritoriu, toți fiind transferați pe funcții similare, dar în alte județe. Explicația oficială este că “mutările au loc periodic, pentru optimizarea structurilor de management ale SRI în teritoriu”.

 

Voi încheia acest prim material despre politică și serviciile de informații cu cele 4 explicații pe care le-a dat Ion Cristoiu în ceea ce privește demisia lui George Maior:

Voi trece în revistă explicațiile care se dau demisiei lui George Maior, atît pentru a lua seamă la ce se întîmplă cînd se refuză transparența, dar și pentru a căuta să dibuim noi o posibilă explicație:

  1. George Maior și-a pregătit demisia prin intervențiile sale deosebit de critice la adresa CCR, instituția nășicului Greblă și a jurisconsulului de CAP, Augustin Zegrean, în chestiunea celor trei legi ale Siguranței naționale, respinse de CCR pe bandă rulantă.
  2. George Maior a fost forțat să demisioneze de un Klaus Iohannis înnebunit că va trebui să se scoale de dimineață pentru a arbitra conflictul dintre SRI și CCR.
  3. George Maior a demisionat, pentru că asupra SRI, instituția care alimentează DNA cu informații vitale în lupta împotriva Corupției, se exercită presiuni uriașe din partea tuturor politicienilor, dar și al mogulilor, s-o lase mai moale cu urcarea către Corupția de partid.
  4. George Maior a demisionat în înțelegere cu Klaus Iohannis, pentru a putea candida la postul de premier al unui Guvern de Uniune Națională, singurul Guvern care i-ar conveni Președintelui Imperator”, susține Cristoiu.

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în discuții fiind transferul clădirii vechiului...

TVR a rămas fără conducere: Parlamentul a respins raportul de activitate, iar Consiliul de administraţie a fost demis. Ce spune senatorul Ovidiu Florean

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 142 de voturi pentru...

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca.

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca. Simionca s-a întâlnit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -