Acasă Administratie BISTRIŢA-NĂSĂUD: 851 de proiecte depuse, 214 contractate, peste 53 de milioane de...

BISTRIŢA-NĂSĂUD: 851 de proiecte depuse, 214 contractate, peste 53 de milioane de euro valoare viitoare investiţii

0

La nivelul judeţului nostru, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost depuse 851 proiecte, dintre care 214 au fost contractate, altele fiind în evaluare, aşteptare sau considerate neeligibile. Valoarea totală a proiectelor pentru care s-a semnat proiectul de finanţare este de 53,239 milioane euro, a declarat Sorin Roşu Mareş, director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud.

Potrivit acestuia, nu mai puţin de şase milioane de euro au fost atrase prin investiţii agricole în domeniul privat – pe Submăsurile 4.1, 4.1a, 4.2 şi 4.2a – , fiind vorba despre zece proiecte prin care se achiziţionează utilaje, se modernizează ferme, se înfiinţează ferme pomicole sau se înfiinţează/modernizează unităţi de procesare produse agricole.

Investiţiile nonagricole în mediul rural reprezintă o componentă aparte a noului PNDR, asta pentru că „pentru mai buna dezvoltare a spaţiului rural este nevoie nu doar de agricultură, ci şi de  oferirea de servicii şi de alte activităţi conexe agriculturii”, a explicat Sorin Roşu Mareş. La nivelul judeţului, până în prezent au fost atrase fonduri de 3,25 milioane euro prin 43 de proiecte, cu o valoare între 50 şi 70.000 euro, care vizează activităţi meşteşugăreşti, activităţi turistice, servicii (medicale, reparaţii maşini, consultanţă, contabilitate etc.), dar şi stimularea mediului de afaceri din mediul rural.

Cele mai importante sume din PNDR 2014-2020 au fost atrase de către unităţile administrativ-teritoriale, pentru dezvoltarea infrastructurii rurale de bază. Este vorba de peste 26 milioane euro, accesate de primăriile din Bistriţa-Năsăud. Astfel, pe Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 14 comune au contracte de finanţare pentru modernizare străzi, două comune pentru reţele de apă/canalizare şi alte două comune pentru infrastructura educaţională. În plus, alte 15 proiecte depuse de primării sunt în diverse faze de selecţie. În ceea ce priveşte Submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, până-n prezent au semnate contracte de finanţare 8 comune, pentru modernizarea căminelor culturale, dar şi Parohia Ortodoxă Română Dipşa pentru unitatea de cult din localitate. „Pot să vă spun că numărul proiectelor a fost mult mai mare, o parte sunt încă în evaluare, iar o parte au intrat în procesul de aşteptare pentru că au avut un punctaj inferior faţă de alte proiecte”, a menţionat directorul executiv OJFIR B-N.

Pentru drumurile agricole, pe Submăsura 4,3, au fost depuse 9 proiecte, dintre care trei au fost contractate, iar alte două sunt în procedura de selecţie. Trebuie remarcat faptul că la nivel naţional, în prima etapă, pe această Submăsură au fost doar 21 de proiecte selectate, dintre care cinci le-a luat Bistriţa-Năsăud, ceea ce nu e puţin.

Acesta a remarcat şi faptul că fiecare comună a judeţului este integrată, în momentul de faţă, într-un grup de Acţiune Locală. La nivelul judeţului nostru există cinci astfel de GAL-uri, şi anume Progres Transilvan, Ţara Năsăudului, Ţinutul Haiducilor, Lider Bistriţa-Năsăud şi FDZR Bârgău-Călimani, acestea semnând contracte de finanţare de peste 10 milioane euro, care vor fi atraşi în funcţie de proiectele depuse şi implementate în zona respectivă.

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Nu mai puţin de 381 de proiecte au fost depuse, dintre care 108 au fost selectate, celelalte fiind în diferite stadii de evaluare. „Prin această măsură se acordă primă de instalare de 40-50.000 euro, în funcţie de dimensiunea economică a firmei unde se instalează tânărul fermier. Până-n acest moment s-au semnat contracte de 4,50 milioane euro, din care deja aproximativ un milion şi jumătate de euro au fost viraţi în conturile tinerilor fermieri”, a menţionat Sorin Mareş.

În context, acesta a prezentat un calendar estimativ pentru anul 2017, când urmează să fie lansate peste alte 15 submăsuri de accesare a fondurilor prin PNDR 2014-2020.

Exit mobile version