Acasă Administratie Bistriţa este singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu are un centru...

Bistriţa este singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu are un centru medical de permanenţă

0

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan a răbufnit, astăzi, la momentul declaraţiilor de presă făcute cu ocazia anunţării parteneriatului încheiat între Consiliul Judeţean , Institutul Oncologic din Cluj-Napoca şi Ministerul Sănătăţii, pentru depistarea incipientă a cancerului de col uterin. Acest lucru se va face prin intermediul unei unităţi mobile de screening care se va deplasa în teritoriu. Caravana mobilă aparţine Institutului Oncologic „Prof. dr. Ioan Chiricuţă” din Cluj-Napoca şi face testările în baza unui program derulat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat cu fonduri norvegiene.

Deoarece s-a spus că medicii de familie nu sprijină în mod real acest gen de testări, preşedintele Radu Moldovan a făcut următoarele aprecieri: „ Despre medicii de familie nu aş vrea să vorbesc pentru că am nişte păreri personale extrem de frumoase. Cred că suntem printre puţinele, dacă nu chiar unicul municipiu reşedinţă de judeţ care nu are un centru de permanenţă, iar ei fac în continuare ce vor. Dar asta e viaţa! Am solicitat în repetate rânduri factorilor de decizie să analizeze lucrurile acestea pentru că un bolnav cronic ajungând la medicul de familie care îi cunoaşte istoricul şi îi dă două aspirine şi un algocalmin nu mai ajunge la UPU să intre în toate linii de intervenţii fiindcă aici costă de 15-20 de ori mai mult. Eu sper că totuşi că împreună cu Colegiul Medicilor, cu toţi specialiştii, se va ajunge la concluzia că trebuie să facem cu toţii eforturi”, a declarat Radu Moldovan, vineri, într-o conferinţă de presă în care a fost anunţat programul gratuit de screening cu unitatea mobilă.

Incidenţa bolilor de cancer creşte într-un ritm alarmant.

De aceea, mă bucur că la nivelul Consiliului Local Bistriţa aleşii au fost de acord să sprijine un proiect care să fie într-un parteneriat tripartit Consiliul Judeţean – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi Consiliul Local Bistriţa. Noi am pus la dispoziţie terenul să-l viabilizăm, Consiliul Local va finanţa buncărul, iar Ministerul Sănătăţii sper că va aloca bani pentru construirea centrului de radiologie. Dacă nu vom încăpea în programul cu Banca Mondială, sper că vom găsi alte soluţii, iar într-un termen rezonabil, undeva anul viitor cel târziu până la final, să putem avea acel centru de radioterapie pentru că, în momentul de faţă, incidenţa bolilor de cancer e foarte mare. Avem astfel de centre la Cluj şi Mureş, dar termenul pentru programare e foarte lung”, a conchis preşedintele Moldovan.

Exit mobile version