vineri, mai 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Bistrița a evoluat în această sută de ani, dezvoltându-se ca un oraș important al României

  Must Read

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și...

  Primarul Ovidiu Crețu a vorbit la deschiderea Târgului Mare al Bistriței despre istoria Bistriței, prezent dar și despre viitorul european al acestui oraș. Un discurs echilibrat, fără urme de inflexiuni politice, însă, totuși un discurs care nu era unul al unui primar care sună retragerea. Interesant este faptul că la cei 10 ani de administrație Crețu, marele Târg al Bistriței durează fix 10 zile. 10 zile pentru 10 ani de mandate. 

  Discurs integral:

  BISTRIŢA SĂRBĂTOREŞTE ROMÂNIA CENTENARĂ, este sloganul sub care desfășurăm acțiunile culturale, sportive, sociale și de agrement din cadrul TĂRGULUI MARE, pentru că dorim să subliniem importanța capitală a Marii Uniri din 1918 pentru Ţara Noastră și totodată aportul și adeziunea locuitorilor Bistriței la evenimentele care au făcut posibilă în 1918, unirea tuturor teritoriilor locuite de români într-o singura ţara – ROMÂNIA MARE.

  Este binecunoscut faptul că orașul nostru a fost fondat de coloniști saşi la începutul  sec. XI și ca a obținut titlul de „oraș liber regal” la mijlocul sec. XII, după care a avut o dezvoltare accentuată, devenind nu doar unul din orașele importante ale evului mediu ci și unul cu o personalitate distinctă și un farmec inconfundabil.

  De-a lungul celor 800 de ani de istorie Bistrița a cunoscut și perioade dificile, începând cu năvălirea tătarilor din 1241 – descrierea acesteia face și prima mențiune scrisa despre oraș – epidemia de ciuma din 1601, incendiul devastator din 1857, depopularea de la sfârșitul celui de al doilea război mondial,….. dar de fiecare data orașul a renăscut, prin munca și stăruința locuitorilor săi. Bistrita s-a reafirmat mereu ca un centru urban important al zonei, indiferent de conjunctura administrativă sau de regimul politic.

   

  Dezvoltarea industriala începută în 1968 – când Bistrita a devenit reședință de județ – a determinat foarte repede triplarea populației și o extindere însemnată a zonelor de locuit, prin construcția cartierelor de blocuri Independenţei, Ștefan cel Mare, Petre Ispirescu, Decebal, etc. – peste 22.000 de apartamente . Simultan cu construcția unităţilor economice și a blocurilor de locuințe s-au realizat edificii pentru educație, cultură, îngrijirea sănătății, agrement, ş.a.

   

  Schimbarea sistemului politic prin Revoluția din 1989 a deschis noi perspective și posibilități pentru viața economico – socială a oraşului iar aderarea ţării noastre la Uniunea Europeana, în anul 2007 a adus o extraordinară deschidere și numeroase oportunități pe care Bistrița le-a folosit – spun eu cu mult succes – pentru a rezolva multiplele cerințe ale cetățenilor, care își doresc un nivel de trai european pentru ei și pentru copii lor.

   

  Una din trăsăturile specifice ale Bistriței postdecembriste (care nu se regăsește în alte orașe din România) este explozia construcției de locuințe, în principal în zonele (foste agricole) dintre localitățile componente și orașul vechi, unde s-au construit peste 4.000 de case și vile – dotate cu tot ceea ce e necesar pentru o viaţă modernă.

   

  Activitatea industrială care a cunoscut o dezvoltate spectaculoasă începând cu deceniile 7 și 8 ale secolului trecut s-a reformat și modernizat în ultimii ani – au apărut numeroase unități noi – investiții locale sau străine – astfel încât astăzi, raportat la numărul de locuitori, Bistrița este unul din cele mai industrializate orașe ale României.

   

  Serviciile și comerțul, sectoare subdezvoltate în perioada comunistă, au cunoscut o dezvoltare greu de imaginat în urma cu 20 de ani. Structura spațiilor comerciale s-a schimbat complet, zona centrală este populată cu terase frumoase și magazine specifice, în zona de Est a orașului – pe Calea Moldovei, s-a dezvoltat un „Shoping City” de tip european iar în zona „ARIO” prinde contur un altul; activitatea hoteliera și-a extins și diversificat oferta și mă bucur să spun că avem la Bistrița unul din cele mai bune – dacă nu cel mai bun – hotel de cinci stele din România.

   

  Reabilitarea Centrului Istoric și a monumentelor arhitectonice, modernizarea circulației și a transportului, extinderea și modernizarea spațiilor verzi și a locurilor de agrement, reabilitarea și modernizarea școlilor și grădiniţelor, a spitalelor și a instituțiilor culturale, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe sunt rezultatul unor proiecte demarate în anul 2008, finanțate în special prin programele europene,  în care administrația municipiului şi din 2012 şi cea a județului sunt activ implicate, cu evidente rezultate pozitive in viaţa bistriţenilor.

   

  Cu toate încercările istoriei (diktatul de la Wiena din 1940, deportarea evreilor și exodul saşilor din 1944, prigoana comunistă împotriva intelectualilor începând din 1945, interzicerea Bisericii Greco – Catolice în 1948, etc.)

   

  Bistrița a evoluat în această sută de ani, dezvoltându-se ca un oraș important al României, reușind să-și păstreze trăsăturile care i-au conferit individualitate – spirit organizațional, hărnicie, deschidere spre nou şi progres, promovarea educației și culturii, toleranţă etnică și religioasa, astfel încât astăzi putem spune că trăim într-un oraș care s-a dezvoltat armonios, mândru de trecutul sau multisecular săsesc, de prezentul său românesc, și încrezător în viitorul său european.

   

  Prin ceea ce facem noi aici la Bistriţa ne alăturăm altor mii de comunități care participă la acea construcție pe care o numim ROMÂNIA MODERNĂ, ţara din care suntem parte integrantă, în care ne-am găsit locul firesc, în care ne simțim acasă, țara pe care o iubim și pe care o dorim dezvoltată și civilizată, ţara în care ne place să trăim și pe care dorim să o lăsăm copiilor noștri pregătită pentru devenirea sa europeană.

  Trăiască ROMÂNIA CENTENARĂ !

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă mai multe oi și capre. Informația...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale. Suciu susține că...

  Școala Generală nr. 1 a intrat în reabilitare. Reconstrucția școlii este supervizată de doi ingineri constructori tineri – Diana și Valentina

  A început șantierul de la Școala Generală nr. 1 – un proiect de reabilitare și modernizare, în valoare de 3,9 milioane euro, finanțat...

  DEPUTATUL IONUȚ SIMIONCA: Hristos s-a înălțat, dragi bistrițeni!

  Odată cu Înălțarea Domnului celebrăm și Ziua Eroilor, când ne aducem aminte de toți acești bravi români care și-au dat viața pentru...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -