Batalionul 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ”, la ceas aniversar

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

Militarii Batalionului 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ” au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând într-un cadru festiv 25 de ani de la înființare.

Manifestările din data de 5 martie au debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative la sediul unității.


Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc în parcul central al localității Prundu Bârgăului, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, veteranilor de război, cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanților administrației publice județene și locale, reprezentanţilor instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, familiilor militarilor, precum și a reprezentanților mass-mediei locale.

După acordarea onorului militar locțiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”, colonel dr. Ioan-Marian Cristurean şi intonarea Imnului Naţional, s-a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale și Mesajului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare.

În continuare a avut loc oficierea serviciului religios de un sobor de preoţi, care la final au binecuvântat militarii batalionului, urmat de alocuțiuni. Într-un cadru emoționant, camarazii cu rezultate deosebite au primit disticții și recompense.

Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița, în aplauzele invitaților prezenți la ceremonie.

*

Prima zi a lunii martie are o semnificaţie deosebită pentru artileriştii din Prundu Bârgăului deoarece la această dată, în urmă cu 25 de ani, în garnizoana Dej, lua fiinţă Divizionul 817 Artilerie Antitanc, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizate.

În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României și a fost redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei. La 25 octombrie 1997, în fața complexului monumental din Municipiul Carei, președintele României, înmânează divizionului Drapelul de Luptă.

Divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului în anul 2000, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ”PETRU RAREȘ” și steagul de identificare.

Concomitent cu procesul de operaționalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Hertegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale, unde militarii batalionului au fost apreciați pentru profesionalismul dovedit.

O filă de aur din istoria batalionului a fost scrisă de militarii unității care pe parcursul acestor ani au participat la competițiile sportive naționale și internaționale, obținând rezultate remarcabile.

Istoria recentă a batalionului se măsoară prin miile de proiectile care au lovit țintele în poligoanele de instrucție din Bogata, Cincu, Cârțișoara și Sîi.

Pentru rezultatele remarcabile obținute de militarii unității în îndeplinirea misiunilor încredințate precum și la activitățile desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, în anul 2015.

La Mulți Ani, Batalionul 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ”!

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -