vineri, iulie 10, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Batalionul 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ”, la ceas aniversar

  Must Read

  Amenzi de 22 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară

  În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și...

  Dep. Cristina Iurișniți: Primăriile trebuie să asigure accesul la internet în școli!.

  Încă o veste bună din Comisia de învățământ a Camerei Deputatilor, după ședința online, negocierile aferente și votul de...

  Militarii Batalionului 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ” au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând într-un cadru festiv 25 de ani de la înființare.

  Manifestările din data de 5 martie au debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative la sediul unității.


  Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc în parcul central al localității Prundu Bârgăului, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, veteranilor de război, cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanților administrației publice județene și locale, reprezentanţilor instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, familiilor militarilor, precum și a reprezentanților mass-mediei locale.

  După acordarea onorului militar locțiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”, colonel dr. Ioan-Marian Cristurean şi intonarea Imnului Naţional, s-a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale și Mesajului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare.

  În continuare a avut loc oficierea serviciului religios de un sobor de preoţi, care la final au binecuvântat militarii batalionului, urmat de alocuțiuni. Într-un cadru emoționant, camarazii cu rezultate deosebite au primit disticții și recompense.

  Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița, în aplauzele invitaților prezenți la ceremonie.

  *

  Prima zi a lunii martie are o semnificaţie deosebită pentru artileriştii din Prundu Bârgăului deoarece la această dată, în urmă cu 25 de ani, în garnizoana Dej, lua fiinţă Divizionul 817 Artilerie Antitanc, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizate.

  În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României și a fost redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei. La 25 octombrie 1997, în fața complexului monumental din Municipiul Carei, președintele României, înmânează divizionului Drapelul de Luptă.

  Divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului în anul 2000, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

  În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ”PETRU RAREȘ” și steagul de identificare.

  Concomitent cu procesul de operaționalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Hertegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale, unde militarii batalionului au fost apreciați pentru profesionalismul dovedit.

  O filă de aur din istoria batalionului a fost scrisă de militarii unității care pe parcursul acestor ani au participat la competițiile sportive naționale și internaționale, obținând rezultate remarcabile.

  Istoria recentă a batalionului se măsoară prin miile de proiectile care au lovit țintele în poligoanele de instrucție din Bogata, Cincu, Cârțișoara și Sîi.

  Pentru rezultatele remarcabile obținute de militarii unității în îndeplinirea misiunilor încredințate precum și la activitățile desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, în anul 2015.

  La Mulți Ani, Batalionul 817 Artilerie ”PETRU RAREȘ”!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Amenzi de 22 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară

  În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele...

  Dep. Cristina Iurișniți: Primăriile trebuie să asigure accesul la internet în școli!.

  Încă o veste bună din Comisia de învățământ a Camerei Deputatilor, după ședința online, negocierile aferente și votul de adoptare. Am venit cu propunerea,...

  Sorin Roșu Mareș a părăsit și el ALDE. Mareș s-a reîntors la umaniști, partid în care și-a început asecensiunea politică

  Valul de schimbări continuă pe scena politică din Bistrița-Năsăud. După plecarea din ALDE a senatorului Ioan Simionca, un alt politician...

  SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE: În Bistrița-Năsăud există 107 de persoane pozitive și 54 de decese. Avem 5 zile consecutive cu câte un deces la 24...

  Cu o situație epidemiologică deloc de invidiat, decizia Curții Constituționale privin modul de gestionare a crizei Covid 19, pune județul Bistrița-Năsăud într-o...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -