sâmbătă, mai 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Bătălii politice și lovituri sub centură între PNL și PSD pe tema creșterii tarifelor pentru cele trei piețe bistrițene.

  Must Read

  Bistriţa-Năsăud: 79 de cazuri active cu Sar-Cov 2. Printre persoanele infectate se află două cadre medicale de la un Centru de asistență pentru...

  Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud este următoarea:  18 persoane în carantină instituționalizată, 2758 persoane în izolare...

  ”Observ că aici în consiliul ăsta municipal se vorbește despre orice altceva decât despre nevoile oamenilor simplii”- un comerciant. 

  Comercianții din piețe au colorat astăzi ședința de consiliu local: Tarife crescute fără modernizări efectuate în ultimii 10 ani. Ședință deloc plictisitoare și monotonă la Consiliul Local, astăzi, cel puțin în primele două ore, timp în care deliberativul a discutat cu și despre comercianții din piețele bistrițene  și cât de mult le pot fi afectate micile afaceri de creșterea trarifelor, proiect de hotărâre inițiat de primarul Ovidiu Teodor Crețu.

  Inedit și interesantă a fost prezența în sala de ședințe a unei duzini de comercianți și ai cărei reprezentanți, Petru Bungărdean și Ioan Zăgrean și-au prezentat decent și obiectiv cerințele și petiția semnată de încă 60 de ”colegi de suferință” din piața de pe Calea Moldovei.

  PNL contra PSD

  Încă din debut, un  miros de praf de pușcă  plutea în atmosferă, atât liberali cât mai ales grupul PSD-ALDE fiind deciși să își impună punctul de vedere. De altfel, pentru că toată lumea avea nevoie de un deznodământ la proiectele de hotărâre care vizau piețele, primarul Ovidiu Crețu a propus ca cele două proiecte să fie discutate imediar după interpelări și cuvântul delegaților sătești.

  Box politic cu mănuși și fără

  Pe rând, liberalii, cei care au anunțat public că susțin comercianții din piețe și au cerut ca tarifele să rămână așa cum ele în prezent, au atacat pe toată căile și în toate formele pe intransigentul primar Ovidiu Crețu care a invocat în sprijinul creșterii tarifelor faptul că viitoarele contracte trebuie să respecte recomandarea Curții de Conturi cu privire la obligativitatea modificării tarifelor, cât mai ales faptul că bugetul departamentului ”Piețe” din primăria Bistrița este tot mai subțire și deloc performant din punct de vedere financiar.

  Ioan Peteleu i-a spus primarului Crețu că ”nu aveți, domnule primar, nici un argument economic pentru creșterea acestor tarife, cred că este încă o idée fixă la care nu știți să renunțați, așa cum nu ați știut renunța la proiectele fanteziste ale administrației dumneavoastră (…) Dacă vreți să distrugeți afacerile acestor oameni, spuneți fără a vă mai ascunde în spatele unor așa-zise motivații economice, recunoașteți că asta vreți, vreți să îi vedeți șomeri sau plecați definitive din piața de pe calea Moldovei”, a subliniat liberalul Ioan Peteleu.

   

  Nici avocata Diana Morar nu s-a lăsat mai prejos, iar după un meci pe teme juridice cu secretarul Floare Gaftone, ea a spus în fața plenului că ” am văzut şi ce conţine contractul de închiriere din punct de vedere juridic. Cert, acolo sunt trecute doar două situaţii în care aceste chirii pot fi majorate: creştere inflaţiei şi a apariţiei unor modificări legislative care schimbă contractul cadru. Nu ne găsim la această oră în faţa niciunuia dintre aceste situaţii, existând doar o recomandare a Curţii de Conturi, iar o Hotărâre de Consiliu Local va fi atacabilă în instanţă cu şanse foarte mari ca respectrivele procese să fie câştigate de respectivii comercianţi”, a explicat  Diana Morar.

  Morar a pus la îndoială buna intenţie a municipalităţii după ce a identificat faptul că viitoarea creştere de taxe este valabilă doar pentru două dintre pieţe, Decebal, respectiv Calea Moldovei,  în timp ce pentru piaţa din Independenţei, tarifele urmează să fie diminuate.

   

  Nici Filip Moisil sau Mioara Seica Gaga nu au fost mai blânzi cu Executivul, fiecare cerând menținerea tarifelor actuale pentru că modificarea acestora nu este decât dovada că municipalitatea ” vrea să se scape de comercianţii din piaţa de pe Calea Moldovei, piaţă care trebuie închisă, toate aceste noi taxe, cât şi modificările care sunt aduse Codului Fiscal vor distruge multe afaceri, ceea ce nu este o chestiune onorabilă pentru Executivul primăriei”.

   

  Ce au spus comercianții?

   

  Așa cum era de așteptat, în cuvântul lor, cei doi comercianți Petru Bungărdean și Ioan Zăgrean au explicat consilierilor municipali că înțeleg nevoile primăriei dar că aceste creșteri de tarife ar trebui să țină cont și de situația lor economic și, care nu este dintre cele mai bune. ” Să se stabiliească o chirie în funcție de rata inflației (…) Domnule primar: în piața de pe calea Moldovei a fost investită o sumă de maxim 100 de mii de euro, iar în conturile primăriei au intrat numai din  chirii cel puțin 2,5 milioane de euro”, a psus Bungărdean, în timp ce Zăgrean a arătat consilierilor municipali că modificarea tarifelor dorită de primarul Crețu îi va crește chiria lunară la chioșc de la 362 la 856 de lei: ”Observ că aici în consiliul ăsta municipal se vorbește despre orice altceva decât despre nevoile oamenilor simplii”.

   

  Ce spune primarul Crețu?

   

  Spre finalul meciurilor politice, primarul Crețu a explicat, încă o dată, de ce este nevoie de această modificare: ” Ne dorim o Direcție a Piețelor care să lucreze pe profit, un profit din care să investim în modernizarea piețelor, dar, deocamdată, această direcție lucrează în pierdere, ceea ce nu e bine deloc. Nu vrem să închidem nicio afacere din aceste piețe, dar nu vrem să închidem nici piețele, pentru că acolo ajungem dacă această direcție nu devine profitabilă”, a mai spus edilul Bistriței.

   

  Politic vorbind… Cadou de Crăciun?

   

  Politic vorbind, viceprimarul Cristian Niculae a fost cel care așezat ”cireașa pe tort” anunțând faptul că grupul PSD-ALDE din cadrul Consiliului Local aduce un amendament proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ovidiu Teodor Crețu și care mai taie din creșterile de 100% și le reduce la 50 sau 75 la sută, după cum urmează:

  Piața Decebal: metrul pătrat – 45 de lei propus- 35 de lei votat de la 20 de lei

  Piața Independenței: metrul pătrat – 35 de lei propus – 30 de lei votat

  Piața de pe Calea Moldovei: chirii

  1. Chioșcuri : 45 de lei propus – 35 de lei votat/ lună
  2. Tonete: 65 de lei propus – 50 de lei votat/lună.

   

   

  În cele din urmă, proiectul a fost votat cu 14 voturi pentru și 7 abțineri.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  POLITICĂ ŞI DELICATESURI : Traian Ogâgău a închiriat restaurantul „Rapsodia”. Află întreaga poveste a clădirii în care Ceauşescu a dormit o singură dată

  Primarul oraşului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău ne-a confirmat faptul că, restaurantul „Rapsodia” a fost închiriat unui grup de...

  Bistriţa-Năsăud: 79 de cazuri active cu Sar-Cov 2. Printre persoanele infectate se află două cadre medicale de la un Centru de asistență pentru...

  Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud este următoarea:  18 persoane în carantină instituționalizată, 2758 persoane în izolare la domiciliu, 334 cazuri confirmate...

  Cu mască şi fără mască: O demisie cântată politic?

  În perioada 2-12 iunie sunt programate cursurile de pregătire pentru elevii claselor terminale, respectiv a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cursuri...

  ELEVII VOR AVEA MĂŞTI DE PROTECŢIE LA CURSURI. Astăzi au sosit la ISJ BN un număr de 156.000 de măşti

  Este vorba de măștile de protecție achiziționate de Ministerul Educației, măști ce vor fi puse la dispoziția elevilor și profesorilor care merg...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -