miercuri, iulie 15, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Bătălia pentru europarlamentare se va da în Transilvania. 4 predicţii pentru Bistriţa-Năsăud

  Must Read

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail...

  Bătălia pentru europarlamentare se va da în Transilvania. Populari contra socialiştii care domină în Moldova şi Muntenia. Prima analiză pentru Bistriţa-Năsăud şi municpiul Bistriţa  o veţi putea citi pe 1 martie, acum doar 4 predicţii.

  Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității un Infografic având la bază date din ultimul sondaj de tip Omnibus (ianuarie-februarie). PSD domină autoritar în Muntenia și Moldova, în timp ce liberalii i-au partea leului în Ardeal. Nu sunt surprize majore nici în ce privește intenția de vot pentru rural/urban, dar arată clar că partidele cu structuri pot emite pretenții.

  CE CREDE PROPOLITICA

   

  1. Cifrele indică o fotografie a momentului politic februarie 2019. Dacă în marile aglomerări urbane din Transilvania, PSD este în scădere, iar PNL în creştere, una este votul exprimat la telefon, alta este votul din urnă. Aici, calculul trebuie făcut şi în judeţe precum Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş sau Mureş, acolo unde vor conta şi voturile exprimate în comunele dominate de primarii social-democraţi.

  2. Dacă diminuarea voturilor pentru PSD va fi consecinţa directă a neimplicării primarilor sau a slabei organizări a structurilor din teritoriu, europarlamentarele fiind alegeri exclusiv politice, PNL trebuie să ţină cont şi de influenţa USR, acum aliată mai mult sau mai puţin forţat cu Plusul lui Cioloş, alianţa fiind una a dreptei şi a unor ONG-uri care controlează voturi în marile oraşe, exemplul cel mai bun fiind Cluj-Napoca. Norocul PNL acolo e Emil Boc.

  3. Pe stânga , PSD nu are încă o concurenţă serioasă în UNPR, inexistent ca structuri în teritoriu sau Pro România a lui Ponta, partid care se formaează cu oameni care sunt apropiaţi liderilor PSD din judeţul respectiv. Bistriţa-Năsăud nu face notă discordantă, existenţa Pro România fiind una făcută cu aprobare tacită. Despre acest lucru vom vorbi la timpul potrivit.

  4. În Bistriţa-Năsăud, cele mai multe voturi vor merge spre PSD şi PNL, urmate de ALDE, doar că şi USR, în baza votului exclusiv din Bistriţa, cele 58 de comune fiind mai puţin interesate de această variantă politică. Cele trei oraşe, vor vota, fiecare, în funcţie de capacitatea PSD şi PNL de-aşi aduce electorii la vot. Recunosc că, Bistriţa este greu de predictiblizat în acest moment. Mai am nevoie de nişte cifre, capitala de judeţ necesitând o analiză separată.

   

  Transilvania:

  PSD        15%

  PNL        27%

  USR       10%

  ALDE     6%

  PMP      5%

  PLUS     10%

  Pro Romania      6%

  UDMR  19%

  Alt partid             2%

   

   Moldova:

  PSD        39%

  PNL        16%

  USR       8%

  ALDE     11%

  PMP      4%

  PLUS     5%

  Pro Romania      13%

  UDMR  0%

  Alt partid             4%

   

   

   Muntenia

  PSD        41%

  PNL        20%

  USR       9%

  ALDE     11%

  PMP      4%

  PLUS     3%

  Pro Romania      10%

  UDMR  0%

  Alt partid             2%

   

  Din punct de vedere al procentelor în urban și rural, situația rămâne similară în linii mari cu omnibusul anterior,  în sensul că partidele mici, despre care se presupune că au structuri teritoriale mai ales în orașe, mențin totuși un electorat rural semnificativ.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer Belei a murit...

  Poți să faci bani dacă te plimbi prin Bistrița. Transilvania Print știe cum!!!

  Cum ar fi ca o plimbare în oraș să îți fie răsplătită cu premii atractive?Transilvania Print are un concurs pentru tine și...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD scade numărul de persoane active:91. Încă două decese- 59 în total. 642 de persoane infectate astăzi la nivel național

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2 a crescut la 9 persoane,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -