Acasă Politica Politica Locala AVOCATUL POPORULUI a sesizat CCR pe oug 13

AVOCATUL POPORULUI a sesizat CCR pe oug 13

0

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la ordonanţa de modificare a Codurilor Penale.

Declaraţia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea:

Am primit aseară o scrisoare de la procurorul general prin care îmi spune să iau în seamă criticile de neconstituţionalitate. Unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, pe celelalte nu am reuşit să le examinăm. Am decis să ridic excepţia de neconsttuţionalitate a ordonanţei 13. În legătură cu calitatea procesuală activă a Avocatului Poporului, regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. şi v-am dat un răspuns înainte să văd dacă existe precedente. Verificând şi prevederile ordonanţei, am constat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepţia de neconstiuţionalitate.  Guvernul menţionează ca unul dintre motive faptul că este necesar implementarea unei directive a UE.

Am constata că termenul este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a fi dezbătută această chestiune, pe baza unui proiect de lege. Deci nu se justifică adoptarea ordonanţei de urgenţă. CCR a precizat că se justifică utilizarea OUG în situaţia în care ar fi declanşată procedura de infringement, ceea ce nu este cazul.  Prin ordonanţa de urgenţă, s-a ţinut seama de cerinţele formulate de decizia CCR. În ordonanţa de urgenţă se foloseşte, se adaugă, şi la vătămare gravă a drepturilor şi intereselor unor persoane juridice.

Se spune ori prejudiciul este mai mare, ori se aduce o vătămare. Guvernul nu defineşte ce înseamnă această vătămare gravă. Apare încă un element de imprevizibilitate care este contrară cerinţelor  constituţionale. În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar în situaţia în care avem de-a face cu încălcarea legii. Dispoziţiile unei hotărâri de Guvern, de primării, reprezintă acte normative în sens larg.  Victor Ciorbea este singurul care putea contesta o ordonanţă de urgenţă la CCR în ansamblul său, fără a apela la tertipuri de genul „conflictului juridic de natură constituţională“, folosit de CSM.

În timp ce demersul CSM – ce vizează mai degrabă argumente tehnice –  poate fi respins de CCR, o sesizare din partea Avocatului Poporului ar viza fondul problemei, deci ar avea şanse mai mari de reuşită.  Preşedintele Klaus Iohannis i-a făcut miercuri o vizită lui Ciorbea, cu scopul de a-l convinge să conteste ordonanţa la CCR. „Avocatul Poporului a promis că va analiza cu celeritate situaţia, şi speranţa mea e că până mâine sau până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR.  Cu siguranţă va trebui Avocatul Poporului să se uite puţin în jur şi să vadă că România este revoltată. La noi este atacat statul de drept“, a declarat preşedintele Iohannis. Iniţial, Ciorbea a spus că Avocatul Poporului nu poate ataca CCR cu o ordonanţă a căror prevederi nu au intat în vigoare.„Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare”, a susţinut Avocatul Poporului, deşi o parte a ordonanţei a intrat în vigoare, deci, din punct de vedere legal, Ciorbea ar fi acoperit.

Citeste mai mult: adev.ro/oksi8g

Exit mobile version