Au sosit primele 168 de containere noi pentru deșeurile menajere. Viceprimarul Cristian Niculae dă asigurări că ”pâna la sfârșitul lunii aprilie, toate aceste casete vor fi instalate si vor fi funcționale”

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

În urma schimbărilor legislative din domeniul gunoaielor, mai bine zis cel al colectării deșeurilor, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, din care face parte și municipalitatea, împreună cu Supercom SA, firma colectoare, vor implementa un nou sistem de colectare. În ceea ce privește zonele de blocuri, locuințe colective, depozitarea deșeurilor se va face pe platformele deja existente.

Este vorba de platformele arondate unui număr de blocuri, pe care se regăsesc containerele semiîngropate, dedicate deșeurilor reciclabile, precum și cele dedicate deșeurilor menajere, containerele negre de 1,1 metri cubi. Ei bine, aceste containere negre vor fi „sub cheie”, în sensiul propriu, căci acestea vor fi adăpostite de niște casete special construite.

Cristian Niculae: ” Hai că se poate! Au sosit cele 168 de containere noi pe care le-am cerut Supercom-ului.

Implicat direct în rezolvarea problemei salubrizării orașului, viceprimarul Cristian Niculae spune următoarele: ” În urmă cu puțin timp, cu ocazia controalelor efectuate pe platformele de colectare a deșeurilor din oraș, am cerut înlocuirea tuturor containerelor de deșeuri menajere defecte sau deteriorate. Mai mult decât atât, au fost instalate în ultimele zile și 30 din cele 116 casete metalice, în care vor fi încasetate containerele de deșeuri menajere din zonele de blocuri. Avem promisiuni că pâna la sfârșitul lunii aprilie, toate aceste casete vor fi instalate si vor fi funcționale”.

Potrivit lui Niculae, aceste investiții sunt făcute pentru implementarea sistemului „plătești cât arunci”, un sistem ce va încuraja colectarea selectivă a deșeurilor, și diminuarea cantităților de deșeuri menajere depozitate la groapa de gunoi.

”Este la îndemâna noastră, a tuturor, să respectăm curățenia și mediul, iar în acest sens trebuie să punem cu toții umărul pentru a avea un oraș curat”, conchide Cristian Niculae.

Trebuie știru faptul că: Au fost distribuite în zonele de case 6500 de pubele galbene, din cele 8300 necesare în Bistrița pentru deșeuri din plastic și metal, restul se distribuie în următoarele zile.

Ce trebuie știut despre containerele criptate?

Casetele cu pricina vor fi dispuse cu sistem de închidere/deschidere gestionat strict de firma colectoare, Supercom, fiecare container fiind cipat și contorizat la golire/ridicare. Utilizatorul casnic, respectiv populația de la blocuri, va dispune de un card de acces care va garanta accesul către containere. Adică, cu aceste carduri, de tipul celor folosite la interofanele de la intrarea în scara blocului, vom deschide o ușiță a casetei unde este depozitat containerului, iar acolo vom arunca gunoiul menajer. Atenție! Cardul cu pricina nu contorizează un anume număr de aruncări, ci doar permite accesul către container!

UNDE?

Casetele pentru containere sunt/vor fi amplasate pe platformele de depozitare ale gunoiului menajer deja existente pe raza muncipiului, în imediata apropiere a containerelor semiîngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Fiecare grup de blocuri va dispune de o asemenea casetă care, în marea lor majoritate, vor avea trei ușițe corespunzătoare pentru trei containere. Doar containerele propriu-zise sunt cipate și se vor contoriza ca ridicare de către Supercom.

CINE?

Ficare apartament din Bistrița va primi, prin intermediul asociației de locatari/proprietari, acolo unde există acestea, sau direct din partea Supercom, câte o cartelă/card de acces valabil pentru oricare dintre cele trei fante ale casetelor de depozitare. Însă este esențial de înțeles că aceste carduri vor funcționa numai și numai pentru casetele dedicate blocului respectiv și nu se vor putea folosi pentru o depozitare/aruncare a gunoiului menajer în alt loc decât cel la care blocul respectiv este arondat.

Cu alte cuvinte, fiecare familie își va arunca gunoiul la platforma la care este arondat blocul. Orice abatere de la această regulă va atrage penalități asupra celui care nu o respectă. Pentru a ține sub observație acest lucru, Poliția Locală va avea în fișa postului astfel de patrulări, dar se vor monta și camere video pentru identificarea celor care nu respectă aceste proceduri.

 Sistemul acesta funcționeaza în mai toată lumea. În Berlin, de exemplu, platformele de gunoi sunt de asemenea sub cheie, fiecare apartament/casă dispunând de chei în acest sens. În Danemarca, același sistem, cu casetare și containere semiîngropate pentru reciclabile funcționează de ani buni. Aici vorbim de un principiu, lăsând la o parte disfuncționalitățile legate de mentalitatea cetățenilor, dar și a firmelor colectoare.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -