vineri, iulie 10, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Au sosit primele 168 de containere noi pentru deșeurile menajere. Viceprimarul Cristian Niculae dă asigurări că ”pâna la sfârșitul lunii aprilie, toate aceste casete vor fi instalate si vor fi funcționale”

  Must Read

  Primăria din Năsăud presată de comercianți să deschidă târgul mare al orașului. Ce soluții există în actuală criză epidemiologică?

  Primăria din Năsăud presată de comercianți să deschidă târgul mare al orașului. Ce soluții există în actuală criză...

  Amenzi de 22 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară

  În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și...

  În urma schimbărilor legislative din domeniul gunoaielor, mai bine zis cel al colectării deșeurilor, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, din care face parte și municipalitatea, împreună cu Supercom SA, firma colectoare, vor implementa un nou sistem de colectare. În ceea ce privește zonele de blocuri, locuințe colective, depozitarea deșeurilor se va face pe platformele deja existente.

  Este vorba de platformele arondate unui număr de blocuri, pe care se regăsesc containerele semiîngropate, dedicate deșeurilor reciclabile, precum și cele dedicate deșeurilor menajere, containerele negre de 1,1 metri cubi. Ei bine, aceste containere negre vor fi „sub cheie”, în sensiul propriu, căci acestea vor fi adăpostite de niște casete special construite.

  Cristian Niculae: ” Hai că se poate! Au sosit cele 168 de containere noi pe care le-am cerut Supercom-ului.

  Implicat direct în rezolvarea problemei salubrizării orașului, viceprimarul Cristian Niculae spune următoarele: ” În urmă cu puțin timp, cu ocazia controalelor efectuate pe platformele de colectare a deșeurilor din oraș, am cerut înlocuirea tuturor containerelor de deșeuri menajere defecte sau deteriorate. Mai mult decât atât, au fost instalate în ultimele zile și 30 din cele 116 casete metalice, în care vor fi încasetate containerele de deșeuri menajere din zonele de blocuri. Avem promisiuni că pâna la sfârșitul lunii aprilie, toate aceste casete vor fi instalate si vor fi funcționale”.

  Potrivit lui Niculae, aceste investiții sunt făcute pentru implementarea sistemului „plătești cât arunci”, un sistem ce va încuraja colectarea selectivă a deșeurilor, și diminuarea cantităților de deșeuri menajere depozitate la groapa de gunoi.

  ”Este la îndemâna noastră, a tuturor, să respectăm curățenia și mediul, iar în acest sens trebuie să punem cu toții umărul pentru a avea un oraș curat”, conchide Cristian Niculae.

  Trebuie știru faptul că: Au fost distribuite în zonele de case 6500 de pubele galbene, din cele 8300 necesare în Bistrița pentru deșeuri din plastic și metal, restul se distribuie în următoarele zile.

  Ce trebuie știut despre containerele criptate?

  Casetele cu pricina vor fi dispuse cu sistem de închidere/deschidere gestionat strict de firma colectoare, Supercom, fiecare container fiind cipat și contorizat la golire/ridicare. Utilizatorul casnic, respectiv populația de la blocuri, va dispune de un card de acces care va garanta accesul către containere. Adică, cu aceste carduri, de tipul celor folosite la interofanele de la intrarea în scara blocului, vom deschide o ușiță a casetei unde este depozitat containerului, iar acolo vom arunca gunoiul menajer. Atenție! Cardul cu pricina nu contorizează un anume număr de aruncări, ci doar permite accesul către container!

  UNDE?

  Casetele pentru containere sunt/vor fi amplasate pe platformele de depozitare ale gunoiului menajer deja existente pe raza muncipiului, în imediata apropiere a containerelor semiîngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Fiecare grup de blocuri va dispune de o asemenea casetă care, în marea lor majoritate, vor avea trei ușițe corespunzătoare pentru trei containere. Doar containerele propriu-zise sunt cipate și se vor contoriza ca ridicare de către Supercom.

  CINE?

  Ficare apartament din Bistrița va primi, prin intermediul asociației de locatari/proprietari, acolo unde există acestea, sau direct din partea Supercom, câte o cartelă/card de acces valabil pentru oricare dintre cele trei fante ale casetelor de depozitare. Însă este esențial de înțeles că aceste carduri vor funcționa numai și numai pentru casetele dedicate blocului respectiv și nu se vor putea folosi pentru o depozitare/aruncare a gunoiului menajer în alt loc decât cel la care blocul respectiv este arondat.

  Cu alte cuvinte, fiecare familie își va arunca gunoiul la platforma la care este arondat blocul. Orice abatere de la această regulă va atrage penalități asupra celui care nu o respectă. Pentru a ține sub observație acest lucru, Poliția Locală va avea în fișa postului astfel de patrulări, dar se vor monta și camere video pentru identificarea celor care nu respectă aceste proceduri.

   Sistemul acesta funcționeaza în mai toată lumea. În Berlin, de exemplu, platformele de gunoi sunt de asemenea sub cheie, fiecare apartament/casă dispunând de chei în acest sens. În Danemarca, același sistem, cu casetare și containere semiîngropate pentru reciclabile funcționează de ani buni. Aici vorbim de un principiu, lăsând la o parte disfuncționalitățile legate de mentalitatea cetățenilor, dar și a firmelor colectoare.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Primăria din Năsăud presată de comercianți să deschidă târgul mare al orașului. Ce soluții există în actuală criză epidemiologică?

  Primăria din Năsăud presată de comercianți să deschidă târgul mare al orașului. Ce soluții există în actuală criză...

  Judecătoria Năsăud a dat astăzi sentința în cel de-al doilea dosar penal deschis primarului Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat la un an de...

  Judecătoria Năsăud a pronunțat astăzi în ședință public sentința în cazul celui de-al doilea dosar penal deschis pe numele primarului...

  Amenzi de 22 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară

  În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele...

  Dep. Cristina Iurișniți: Primăriile trebuie să asigure accesul la internet în școli!.

  Încă o veste bună din Comisia de învățământ a Camerei Deputatilor, după ședința online, negocierile aferente și votul de adoptare. Am venit cu propunerea,...

  Sorin Roșu Mareș a părăsit și el ALDE. Mareș s-a reîntors la umaniști, partid în care și-a început asecensiunea politică

  Valul de schimbări continuă pe scena politică din Bistrița-Năsăud. După plecarea din ALDE a senatorului Ioan Simionca, un alt politician...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -