Atentat la Nisa: Ce se știe deocamdată

Must Read

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate...

Cel puțin 84 de persoane au fost ucise joi noaptea pe Promenada Englezilor din orașul Nisa, din sud-estul Franței, de un camion care a intrat în mulțimea adunată pentru a urmări focul de artificii cu ocazia Zilei Naționale, fiind vorba despre un atac ‘terorist’, potrivit președintelui Francois Hollande. Agenția France Presse sintetizează ceea ce se cunoaște până acum despre acest atentat.

imageResize HOLLANDE nis

Către ora locală 23:00 (21:00 GMT), mulțimea era comasată pe Promenada Englezilor, loc turistic din Nisa, pentru festivitățile tradiționale de 14 iulie, Ziua Națională a Franței. Focul de artificii tocmai se încheiase când un camion alb a intrat în mulțime. El a lovit, pe o distanță de aproape doi kilometri, persoanele care se aflau în calea sa.

”S-au tras focuri de armă și șoferul a fost lichidat”, a declarat Sébastien Humbert, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes (sud-estul Franței), în care se află orașul Nisa.

Un perimetru de securitate a fost stabilit imediat în apropierea Promenadei Englezilor.

Vineri în jurul orei locale 01:00 (joi, ora 23:00 GMT), poliția tehnică a procedat la primele investigații cu privire la camionul alb, imobilizat în fața Palatului Mediteranei, un luxos complex hotelier. Pneurile erau sparte, iar ușa pasagerului din dreapta șoferului ciuruită de gloanțe.

Bilanțul atacului ajunsese vineri dimineață la 84 de morți, printre care copii, și zeci de răniți, 18 fiind în stare critică, conform unui bilanț oficial.

Un plan de urgență a fost activat la nivelul spitalului din Nisa pentru a putea primi răniți.

Acte de identitate pe numele unui franco-tunisian, în vârstă de 31 de ani și domiciliat la Nisa, au fost găsite în camion, dar nu se știe dacă ele aparțin autorului atacului. Potrivit unei surse polițienești, numele bărbatului care figura pe documente este singurul cunoscut pentru fapte de drept comun.

Cel puțin o armă a fost găsită în interiorul camionului, a precizat o sursă polițienească.

La mai puțin de o oră de la producerea faptelor, autoritățile locale au evocat un atentat, cerând localnicilor să rămână în case.

Pista unui atac terorist este privilegiată, a afirmat o sursă apropiată anchetei. În jurul orei 01:30 (joi, ora 23:30 GMT), secția antiteroristă a Parchetului din Paris a declanșat ancheta din oficiu. La ora locală 03:00 (ora 01:00 GMT), nu era cunoscută nicio revendicare a atacului.

Modalitatea de comitere a acestui atac și data simbolică aleasă amintesc de Al-Qaida și gruparea Stat Islamic.

Într-un mesaj audio difuzat în 2014, purtătorul de cuvânt a grupării Stat Islamic, Abu Mohammed Al-Adnani, îi încuraja pe cei pe care îi numea ‘soldați ai califatului’ să utilizeze orice armă disponibilă. Într-un astfel de mod a procedat jihadistul Larossi Aballa, care a asasinat cu un cuțit, pe 13 iunie, un polițist și pe soția acestuia în locuința lor din regiunea pariziană.

AGERPRES

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Războiul Verzilor aproape de final. O decizie definitivă în dosarul Simoiu vs Călinescu va aduce schimbări masive și la Bistrița. Marius Bălan vrea consilier...

În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai...

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române...

AJOFM controlat de prefectul Stelian Dolha. El a cerut redeschiderea instituției ”închisă ” de pandemie. Agenția este condusă de Otilia Râpan de mai bine...

Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost vizitat astăzi de prefectul Stelian Dolha, acesta sesizându-se în urma unor materiale apărute în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -