Acasă International Assad, capăt de drum? Marile puteri aprobă rezoluția pentru pacea în Siria

Assad, capăt de drum? Marile puteri aprobă rezoluția pentru pacea în Siria

0

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia – au convenit asupra textului unei rezoluții care deschide calea către pacea în Siria, anunță presa internațională.

Consiliul format din 15 membri urma să adopte acest document în cursul nopții de vineri (Update: rezoluția a fost adoptată în unanimitate). Textul cere Națiunilor Unite să aducă la negocieri guvernul președintelui sirian Bashar al Assad și opoziția la începutul lunii ianuarie. De asemenea, documentul spune că un acord de încetare a focului trebuie să intre în vigoare în paralel cu discuțiile.

BBC notează că această inițiativă, pentru care reprezentanții marilor puteri s-au reunit la New York, nu va afecta acțiunile militare împotriva grupurilor considerate teroriste. Concret, asta înseamnă că loviturile aeriene efectuate de SUA, Franța și alte state occidentale, dar și de Rusia, împotriva jihadiștilor ISIS.

Cu excepția ISIS, nu este momentan clar care alte facțiuni armate din Siria sunt considerate teroriste de către toți participanții la înțelegerea de la sediul ONU. Acest aspect – ce implică definirea părților care vor participa la negocieri – a fost unul dintre punctele majore de divergențe până în prezent.

Declanșat acum aproape cinci ani de insurgenții stimulați de „Primăvara arabă”, războiul civil din Siria a făcut până în prezent peste 250 de mii de morți. 12 milioane de persoane și-au abandonat casele, generând un flux de refugiați care a declanșat o altă criză la nivelul continentului european.

http://www.paginadepolitica.ro

 

Exit mobile version