În 4 aprilie 2019 , DIICOT i-a trimis în judecată pe inculpații Aurelian-Mihai Szanto, Csaba-Attila Pantics și Levente Pantics în dosarul cunoscut sub numele de „Sky News” și a disjuns materialul de urmărire penală pentru cei trei britanici acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. De asemenea, în cazul celor trei jurnaliști britanici, printre care şi Stuart Ramsay, procurorii au constituit un nou dosar penal, în care aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat şi comunicarea de informaţii false.
În acest context, Aurelian Mihai Szanto, contactul jurnalistului britanic Stuart Ramsey dar și Attila Csaba Pantics, respectiv Levente Pantics acuzaţi că au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News au primit câte 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei, iar în cazul celui de-al treilea, condamnat într-un alt dosar, instanţa a stabilit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Toți trebuie să se prezinte la Serviciul de Probațiune ale Tribunalelor, primii în Târgu-Mureș, ultimul în Bistrița-Năsăud și li se confiscă armele a stabilit instanța Curții deApel
CONTEXT
Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august 2019, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.
Cercetările au început după ce, în 2016, Sky News difuza un material amplu despre traficanţii de arme şi redau întâlnirea dintre jurnalişti şi doi traficanţi români, undeva în zona judeţului Bistriţa Năsăud. După luni de negocieri, echipa Sky News spunae că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme. „Nu există niciun subtrefugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie”, se arăta în reportajul Sky News.
Reportajul detalia cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte. „Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi”, a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. „Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei” spune jurnalistul.
Materialul video ridica semne de întrebare încă de la difuzare, deoarece traficanţii s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reţinere. Nu era clar nici de ce în filmare se vorbeşte despre armele AK47, dar pe înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti. DIICOT a anunţat ulterior că face verifică în legătură cu informaţiile apărute, iar la scurt timp procurorul şef de la acea vreme, Daniel Horodniceanu, spunea că totul este un scenariu bine pus la punct de către Sky News. Cu toate acestea, postul de televiviziune a menţinut reportajul. Şi nici colaborarea cu autorităţile nu a fost una de succes. “Am trimis comisia rogatorie acolo. Nu s-a dat curs. Nu am avut o colaborare efectivă cu autorităţile britanice din motive pe care aceştia le-au invocat în momentul în care au respins comisia rogatorie internaţională. În acest moment, procurorul de caz discută cu apărătorii celor doi inculpaţi români care doresc să facă acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, declara Daniel Horodniceanu, în 6 februarie 2018.