APIA A MINȚIT în scandalul subvențiilor

Must Read

PSD BN: Vlad Voiculescu trebuie să demisioneze dacă are onoare și principii!

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că dacă vin 3 oameni diferiți și-ți spun că ești beat, trebuie să...

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate...

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

Informații noi apar cu privire la scandalul întârzierii plății subvențiilor pe suprafață în agricultură. Iată ancheta publicată de Curentul:

”Știind că la începutul lunii noiembrie APIA urma să facă plăți în avans am întrebat biroul de presă al instituției în 23 octombrie dacă se vor face plăți în avans la fermieri și dacă se vor da vouchere la crescătorii de animale. În 2 noiembrie, APIA ne-a răspuns că „se străduiește să finalizeze toți pașii procedurali prevăzuți de regulamentele comunitare, în vederea efectuării plății în avans în perioada prevăzută de legislația în vigoare.” și pentru vouchere că „în perioada imediat următoare, APIA va depune toate diligențele necesare încheierii convențiilor de lucru cu băncile comerciale și fondul de garantare”. Adică APIA ne-a anunțat încă din 2 noiembrie când plățile deja trebuiau să înceapă, că nu sunt pregătiți și că urmează să mai facă niște proceduri pe care se străduiau să le finalizeze.

 

Luni, noul ministru al Agriculturii anunța că, în ceea ce privește avansul din plata unică pe suprafață aferentă anului 2015, au fost emise ordine de plată pentru 120.000 de fermieri, însă ulterior a constatat că softul APIA nu funcționează și că numai 4.000 de cereri au fost prelucrate manual. Cum manual în 2015? Și am continuat ancheta jurnalistică. Surse din Apia, una chiar cu lacrimi în ochi, ne-au mărturisit că „madam Mierlea”(Elena Mierlea, Directoare la APIA), nu a vrut în ruptul capului să semneze documentele pentru softul privind plățile în avans.

 

Oamenii ne-au explicat: în octombrie 2014 s-a semnat de către APIA un contract cadru cu consorțiul SIVECO-TEAMNET pe patru ani pentru un sistem integrat informațional, urmând ca pentru fiecare proiect să se semneze contracte subsecvente. Unul dintre aceste contracte subsecvente este cel privind plățile în avans pentru subvențiile fermierilor. Termenul de livrare al softului pentru aceste plăți în avans conform contractului este de 6 luni. Așa că dacă APIA dorea softul la 1 noiembrie 2015 instalat și funcțional, contractul subsecvent trebuia semnat cel mai târziu în 30 aprilie 2015. Dar ce să vezi? „Madam Mierlea” după cum o alintă subalternii a refuzat sistematic semnarea contractului subsecvent. Așa că „serviciile IT aferente plăților în avans au fost contractate de APIA cu asocierea SIVECO ¬ Teamnet în data de 10 noiembrie 2015, iar specificațiile necesare dezvoltpării softului au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie”, a explicat Siveco, la solicitarea HotNews, date confirmate și de sursele noastre din APIA. Contractul semnat în 10 noiembrie are termen de implementare de ȘASE luni de la data semnării. Ba mai mult, cică Mierlea nu ar fi semnat specificațiile nici în 17 noiembrie, ci acestea ar fi semnate de alți funcționari.

 

Și mai mult, doamna Mierlea însăși, asaltată de agențiile APIA județene a trimis o circulară prin email în care spunea că softul pentru plăți nu funcționează pentru plățile în avans, nespecificând că de fapt APIA nu contractase încă programul informatic pentru avansuri.

Așadar, conducerea APIA s-a pus pe mințit: pe noul ministru, pe agențiile locale și pe jurnaliști. O să vă întrebați de ce a trebuit doamna Mierlea să trimită mailul în țară: pentru că fermierii se duc la sediile APIA cu scandal pe bună dreptate și angajații de acolo le răspund: „softul este de vină”.

Așteptăm cu nerăbdare rezultatul controlului anunțat de ministrul Agriculturii care va confirma cele relatate de sursele noastre din APIA.

Deja ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a anunțat că Florin Marius Faur, care a mai deținut șefia APIA până în 2012, îl va înlocui pe Mihai Puțintei actualul director general, începând din 2 decembrie 2015.

 

Oare mincinoșii de la APIA nu au auzit că guvernul CIOLOȘ are două direcții principale: TRANSPARENȚĂ și INTEGRITATE? Ei credeau că Achim Irimescu e ca ăla micu’ a lui Dan Voiculescu!?”

Pe de altă parte, chiar astăzi, Biroul de presă al SIVECO Romania a transmis presei următoarele precizări cu privire la ”apariţia întârzierilor în procesarea cererilor de plată în avans aferente campaniei agricole 2015”:

”- Perioada de plată a acestor subvenţii în avans este 16 octombrie – 30 noiembrie 2015, pentru toate țările membre UE.

– Asocierea SIVECO – Teamnet a propus si a agreat cu APIA, încă din noiembrie 2014, un calendar de elaborare a specificaţiilor şi de contractare a diferitelor module, pentru a face posibilă efectuarea plaţilor în avans în campania agricolă 2015.

 

– Deși serviciile IT aferente modulului de plăți în avans au fost contractate de APIA în data de 10 noiembrie 2015 și specificaţiile necesare dezvoltării acestui modul au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie a.c., întreaga echipă de proiect din partea furnizorilor a depus si depune în continuare eforturi uriaşe pentru a sprijini angajaţii APIA în plata avansurilor aşteptate de fermieri.

– Sistemul informatic care controlează distribuția subvențiilor (numit IACS – Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de funcționari din toată țara. Fiecare cerere de subvenții trece în mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de funcționarii APIA.

– Anticipăm că o parte consistentă a fondurilor alocate plăţii în avans pentru beneficiarii eligibili va fi absorbită până la termenul limită. La data de 28 noiembrie, ora 12:00, erau peste 200.000 de dosare cu calcul finalizat.

Este util de știut faptul că:

– România are una din cele mai mari suprafeţe agricole din UE, un nivel ridicat de fragmentare a suprafeţei agricole şi, implicit, un număr mare de beneficiari ai subvenţiilor agricole, ceea ce face sistemul IACS din România unul din cele mai intens exploatate.

– Pentru a parcurge toate etapele de analiză, dezvoltare, testare și operare aferente doar modulului de plăţi in avans sunt necesare, în mod normal, minim 3 luni. Deoarece înţelegem situaţia critică a beneficiarilor subvenţiilor, ne-am asumat riscul de imagine pe care îl presupune termenul cvasi-imposibil impus de semnarea foarte întârziată a contractului”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

PSD BN: Vlad Voiculescu trebuie să demisioneze dacă are onoare și principii!

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că dacă vin 3 oameni diferiți și-ți spun că ești beat, trebuie să...

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 11.000  de îmbolnăviri cu Sars-Cov...

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 pacienți din 8 au murit...

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani...

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte împotriva agenţilor patogeni, ca în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -