sâmbătă, august 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  APEL LA UNITATE PENTRU LIDERII STATELOR MEMBRE ALE UE

  Must Read

  Preşedintele Consiliului European Charles Michel a făcut presiuni duminică seara asupra liderilor din statele membre UE pentru ca aceştia să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus pentru a evita un eşec al negocierilor, informează luni AFP.

  „Întrebarea este următoarea: cei 27 lideri responsabili în faţa popoarelor Europei sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană? Sau, printr-o ruptură, vom prezenta chipul unei Europe slabe, subminate de neîncredere?”, a spus Charles Michel în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, care se află în negocieri dificile la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului European care a început vineri.

  Potrivit informaţiilor furnizate de o sursă apropiată discuţiilor, preşedintele Consiliului European şi-a exprimat „dorinţa” ca europenii să ajungă la „un acord şi ca ziarele europene să titreze mâine că UE a reuşit într-o misiune imposibilă”.

  Discuţiile din timpul dineului s-au concentrat pe posibilitatea reducerii cuantumului subvenţiilor la 400 de miliarde de euro din totalul fondului de relansare, faţă de 500 de miliarde de euro iniţial, la limita a ceea ce Franţa şi Germania, principalii susţinători ai planului de relansare economică, sunt gata să accepte. În această variantă, cuantumul împrumuturilor din valoarea pachetului general ar fi de 350 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială, în valoare de 250 miliarde de euro.

  Cele patru aşa-numite ţări „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria), alături de Finlanda, nu sunt dispuse să accepte ca valoarea subvenţiilor să depăşească nivelul a 350 de miliarde de euro.Timp de trei zile, acest grup de state şi-a comunicat rezervele cu privire la pachetul de relansare de care ar urma să beneficieze mai ales ţările din sudul Europei, îndeosebi Italia şi Spania.

  Charles Michel nu a prezentat oficial această opţiune ca o propunere de compromis din cauza acestui refuz. Pentru aprobarea planului de relansare economică este nevoie de unanimitate.

  Fondul în valoare totală de 750 de miliarde de euro, finanţat printr-un împrumut comun din partea UE, este destinat relansării economiei europene, afectată de pandemia noului coronavirus.

  În discursul adresat participanţilor la summit, preşedintele Consiliului European a trecut în revistă toate modificările aduse planului de la începutul negocierilor, printre care se numără reducerea cuantumului subvenţiilor de două ori, modificarea modului de alocare a fondurilor, implementarea unor condiţii mai stricte pentru plata banilor.

  „Cu calm, am făcut dovada unei ascultări active pentru a ne apropia de cei care întâmpinau dificultăţi”, i-a asigurat înaltul oficial european pe liderii statelor membre UE şi le-a reamintit, în acest context, responsabiliatea pe care o au.

  - Advertisement -

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  - Advertisement -

  Latest News

  Ioan Turc caută și găsește soluții pentru problema grădinițelor din Bistrița. El vrea transformarea Grădiniței „Dumbrava minunată” din Parcul municipal într-un complex modern...

  Candidatul PNL la primăria Bistrița, Ioan Turc vorbește într-o postare pe pagina sa de socializare de lipsa infrastructurii pentru învățământul...

  Președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Nr.6 Bistrița-Năsăud au fost desemnați astăzi: Liliana Tertiș și Mirela Mândru

  Președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Nr.6 Bistrița-Năsăud au fost desemnați astăzi. Președinte...

  VIDEO- Drumul Județean 172 G : Satu Nou-Cușma va fi modernizat

  Începe și modernizarea porțiunii din Satu Nou- Cușma , astfel zona turistică ce duce spre Dealul Negru va fi complet legată...

  132 de cazuri active în Bistrița-Năsăud, numărul celor decedați ajungând la 74. 14 cazuri noi au fost confirmate astăzi

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne la stadiul de alertă, numărul cazurilor active ajungând astăzi la 132 din totalul celor 941 de cazuri...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -