APA DE AUR DIN COMUNA MAIERU

Must Read

Handbal feminin: Gloria 2018 pierde în repriza a II-a partida cu CSM București 28-23

Etapa a 8-a a Ligii Florilor a dus echipa antrenată de Horațiu Pașca la București, acolo unde a întâlnit...

NĂSĂUD: Un bărbat a fost rănit după ce o Ambulanță s-a ciocnit cu un autoturism

Accidentul a avut loc în zona magazinului Profi din orașul Năsăud, fiind vorba de o coliziune între o Ambulanță...

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic. La nivelul prefecturilor revine funcția de secretar general

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic, conform unui proiect de modificare a Codului Administrativ care urmează să fie...

În localitatea Maieru din județul Bistrița-Năsăud, situată la poalele Munților Rodnei, populația se alimentează cu apă pentru băut de la o cișmea improvizată de administrația locală chiar în vecinătatea primăriei, dar care provine dintr-un izvor apărut într-o zonă cu marmură. Oamenii îi spun „apa de aur”și sunt încredințați că are proprietăți vindecătoare.

Analizele de specialitate au evidențiat că această apă conține aur coloidal, iar proprietarul terenului unde ea izvorăște a înregistrat-o la Alicante, pentru Comunitatea Europeană și speră ca în curând s-o poată îmbutelia și comercializa.

La cișmeaua din centrul comunei vin necontenit oamenii să își ia apă acasă. Îi sănătoasă apa asta! Eu am avut probleme cu stomacul și de când beau apă de-asta nu mă mai doare, ne spune o bătrână de 82 de ani.

O altă femeie ne povestește că pe când era copilă, trebuia să îi ducă tatălui său aflat la câmp sau la pădure neapărat apă de băut de la izvorul de sub muncel.

Asta-i apă de aur, nimic, nimic nu are murdar în ea! intră în vorbă o altă femeie venita la cișmea cu câteva bidoane să ia apă.

Cine bea numai apă de asta este mai sănătos, cu mult! Eu vin tocmai dintr-un deal după ea, ne spune altă femeie, care își dă seama că suntem străini locului.

Apa de aur a măierenilor izvorăște chiar sub munte, iar oamenii se bucură acum că primăria a făcut această aducțiune de 3.5 km pentru ca ei s-o aibă mai la îndemână.

Dat fiind afluxul mare de oameni care vin aici, administrația locală intenționează să amenajeze spațiul din jurul cișmelei pentru a-l face mai atrăgător.

Vom face o căsuță în acea zonă, o cișmea cu cinci – șase robineți, căci acuma sunt numai doi și vom pune și niște băncuțe, niște mese, niște ghirlande cu flori. Ca omul să poată să vină să-și ia apa, dar și să servească acolo un pahar cu apă, ne spune Vasile Borș, primarul comunei Maieru.

Ceea ce localnicii au intuit de-a lungul anilor, este probat acum de știință. D-l Mihai Bucovan deține terenul pe care este amplasat izvorul apei de aur din Maieru și a declarat pentru Radio Cluj că pe bună dreptate avem de a face cu o apă vie, care are o concentrație mare de aur coloidal.

Apa din acest izvor are o alcalinitate mare, de exemplu în zilele trecute era de 8,25, deci are un ph alcalin care este benefic pentru organism. În al doilea rând, această apă are coloizi de aur care sunt de ordinul nanometric și acești coloizi îi dau proprietatea de a fi plină de energie (Mihai Bucovan).

Apa din acest izvor de la Maieru este structurată, oligominerală, cu un conținut de 180 – 190 de mg per litru de substanță uscată, după cum au relevat analizele efectuate în laboratoare specializate din România și din străinătate. Acum această apă este marcă inregistrată și, spune Mihai Bucovan, în curând va putea fi exploatată și comercializată. Apa este marca înregistrată la Alicante pentru Comunitatea Europeană. Mai avem un pas, cu Apele Române și avem și documentele necesare pentru exploatare spune Mihai Bucovan.

Unul dintre impedimentele care întârzie acest demers este de natură legislativă: actuala lege a minelor prevede că apa de izvor este asimilată apelor minerale.

Acum se lucrează la noua lege a minelor în care sunt separate apele minerale de apele de izvor. Aștept și asta, spune Mihai Bucovan, care a început demersurile de înregistrare a apei și obținerea dreptului de exploatare a izvorului încă din anul 2003.

Până să poată fi cumpărată din magazine, „apa de aur” de la Maieru trebuie căutată la ea…acasă. Pentru cât este de bună, merită tot efortul.

 

Florin Săsărman

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Handbal feminin: Gloria 2018 pierde în repriza a II-a partida cu CSM București 28-23

Etapa a 8-a a Ligii Florilor a dus echipa antrenată de Horațiu Pașca la București, acolo unde a întâlnit...

NĂSĂUD: Un bărbat a fost rănit după ce o Ambulanță s-a ciocnit cu un autoturism

Accidentul a avut loc în zona magazinului Profi din orașul Năsăud, fiind vorba de o coliziune între o Ambulanță și o mașină condusă de...

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic. La nivelul prefecturilor revine funcția de secretar general

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic, conform unui proiect de modificare a Codului Administrativ care urmează să fie discutat și adoptat în ședința...

Politicienii din Consiliul Județean și-au împărțit locurile din consiliile de administrație ale instituțiilor aflate în subordinea CJ. Proiectele de hotârâre vor fi discutate în...

Ședința ordinară a Consiliului Județean de joi, 28 ianuarie, are o ordine de zi destul de încărcată, fiind vorba de 18 proiecte de hotărâre,...

COVID 19: Din 363 de teste doar 35 sunt pozitive. Peste 4.600 de bistrițeni s-au vaccinat până la această oră

Rămânem la un număr acceptabil de 35   de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2, ele fiind raportate pentru ziua de astăzi, 27...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -