miercuri, iulie 15, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  ”Anul 2018 a fost un an bun din punct de vedere administrativ. În 2019 vom putea arăta lumii cum arată proiectele noastre implementate”

  Must Read

  Deputatul Cristina Iurișniți cere și ea susținerea unui candidat unic la primăria Bistrița

  Data de 27 septembrie, ziua alegerilor locale din acest an, va marca cu siguranță triumful...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD crește numărul de persoane active: 99. Încă două decese- 59 în total. 641 de persoane sunt confirmate ca infectate...

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2...


  Sorin Hognogi: „ Dumnezeu ne spune să fim smeriţi, iar eu m-am smerit”

   

  Primarul  Spermezeului a vorbit despre anul 2018 ca despre o perioadă bună pentru comuna și satele aparținătoare pe care le administrează. Primar atipic, creștin practicant, Sorin Hognogi a știut întodeauna să iasă în evidență între cei 58 de primari din județul Bistrița-Năsăud. Iubitor și jucător de fotbal, primarul Hognogi a construit în Spermezeu o bază sportivă unde joacă fotbal foarte mulți tineri de pe întreaga vale a Țibleșului, reușind să modernizeze o comună cu foarte multe sate și la fel de multe probleme.

  Cum a fost 2018?

  ” A fost un an bun, nu foarte bun, asta pentru că, știți, banii nu vor ajunge niciodată (…) Unde am fost deficititari? La capitolul asistenți personali, acolo unde, din lipsă de fonduri, am fost nevoiți să alocăm bani de la unele investiții. E vorba de piața comunei noastre, obiectiv pe care îl vom finaliza în 2019, cei 300 de mii de lei alocați pentru reabilitare, a trebuit să îi folosim pentru funcționarea primăriei Spermezeu, din care  150 de mii de lei pentru plata asistențiilor personali”, a explicat Sorin Hognogi.

  Obiective îndeplinite

  Așa cum spune primarul Sorin Hognogi, în 2018, multe din obiectivele propuse au fost finalizate sau într-un avansat stadiu de finalizare. ” Aici e vorba de Școala din localitatea Sita, podul care face legătura între piață și una din străzile importante ale comunei noastre. În ceea ce privește drumurile, am început deja lucrările la tronsonul dintre Dumbrăvița și Păltineasa, lungimea lui fiind de 3 km, urmând să intrăm cu asflatul pe alți 3,5 km, adică drumul dintre Spermezeu și Sita, toate aceste artere urmând să le vedem gata în 2019. Pe de altă parte, suntem în procedură în vederea achizițiilor pentru drumul dintre Spermezeu și Hălmăsău, deși, am foarte mari îngrijorări în ceea ce privește derularea acestor achizții, procedurile fiind extrem de greoaie. Avem fișe depuse la SEAP și de cinci luni de zile și, mă simt obstrucționat. Noi, primarii, le spunem cetățenilor că am semnat un contract de finanțare pentru un anumit obiectiv, dar până ajungem la momentul zero al implementării pot să treacăm și patru sau cinci ani, ceea ce nu este corect, nu e bine deloc”, spune Hognogi.

  El a mai subliniat că există șanse reale ca din primăvara lui 2019, și pe acest troson de drum blocat în achiții să fie începută turnarea asfaltului pe Drumul Comunal 37.

  ”Tot pe submăsura 7.2. mai avem un obiectiv important, anume asfaltarea străzii  care leagă centrul de comună de baza sportivă, un loc drag mie și important pentru toți cei care iubesc sportul în Spermezeu și, vă asigur că nu sunt deloc puțini. De altfel, în paralel, lucrăm și la nomenclatorul stradal, iar viitoarea arteră o vom denuni strada Tineretului, ea urmând să aibă o lățime de 6 metri și chiar un sens giratoriu”.

  Mai mult, Sorin Hognogi a confirmat că tot pe fonduri europene, urmează în 2019, să fie reablitate trei cămine culturale: ” Există deja semnat contractul de finanțare, avansul fiind deja solicitat și sper să îl văd în conturile primăriei. Ar trebui, normal  să putem finaliza repede procedura de atribuire, iar din primăvară să începem și aici lucrările de modernizare”.

  Apă în Spermezeu?

  Și în acest caz, spune primarul Sorin Hognogi, ne lovim de aceeași birocrație, aceleași proceduri greoaie, dar, ”credem că în 2019, poate 2020, va ajunge și apa și în comuna Spermezeu. Vă mai pot spune că avem finalizat și Studiul de Fezabilitate și îl vom depune la Ministerul Dezvoltării pentru finanțare. Comuna Spermezeu nu s-a încadrat pe Master Planul pentru canalizare, consecință a faptului că unul din satele aparținătoare nu are numărul de peste 2000 de locuitori ceruți de normele Comisiei Europene”, a punctat Sorin Hognogi.

  În ceea ce privește iluminatul public, primarul comunei Spermezeu, acesta a fost ”rezolvat” încă din primăvară, centrul de comună dar și satele aparținătoare, Dobricel – Dumbrăvița – Hălmăsău – Lunca Borlesei – Păltineasa – Sita – Șesuri Spermezeu-Vale, iluminatul public funcționează pe bază de led: ” Am redus consumul de energie electric cu 25% ceea ce se simte în bugetul alocat pentru acest lucru”, mai spune primarul Hognogi.

  Cine este Sorin Hognogi?

  Liberal din convingere dar nu libertin, Sorin Hognogi și-a dorit, la un moment dat, să facă politică chiar la nivel înalt, însă spune că a renunțat la acest gând, dedicându-se lui Dumnezeu, Bisericii Penticostale și familiei pe care o iubește foarte mult, fiind unul dintre creștinii practicanți care vorbește deschis despre relația sa cu Biserica din care face parte.

  Sorin Hognogi: „ Dumnezeu ne spune să fim smeriţi, iar eu m-am smerit”

   

  Omul Sorin Hognogi vorbeşte deschis, cu dragoste de Dumnezeu şi de Biserică, despre transformările prin care a trecut în ultimii ani: „ Eu am fost un om mândru, cumva orgolios, dar călăuzit de Dumnezeu m-am smerit. E cel mai important motiv pentru care nu am mai vrut să am foarte multe apariţii publice, să vorbesc mai puţin. Am vrut să vorbesc mai puţin şi să îl iubesc pe Christos mai mult şi, iată, acest lucru s-a văzut de cei din jur, de familia mea, de Biserică şi mărturisesc că atunci când sunt invitat în Biserici, le spun celor care mă ascultă: Sunt penticostal de nouă ani şi jumătate şi pocăit doar de doi ani. Este o mare diferenţă între aceste două stări de fapt. Eu sunt un om foarte iute, care reacţionează foarte repede la tot felul de stimuli externi, care îi certa pe angajaţi dacă greşeau. Şi aici trebuie să lucrez, să continuu transformarea, să merg mai departe pe drumul pocăinţei”, spune Sorin Hognogi.

  Unde este diferenţa dintre a fi creştin şi a fi pocăit. Cum o vedeţi, cum o explicaţi?

  Sorin Hognogi : A fi pocăit este un lucru foarte important! Eu, înainte, nu am dat aşa de multă importanţă lui Dumnezeu, nu am avut dragostea e astăzi, care se aude în vocea mea, se vede în faptele mele. Sigur că mergeam la Biserică, dar, dacă se ivea un eveniment politic, fugeam acolo, deşi, acolo nu era nimic de câştigat şi, din păcate, similar procedam şi în cazul familiei. E una din diferenţe, dar, cert, nu putem sluji la doi stăpâni, deşi, uneori, pare că se poate face şi aceasta.

  Şi totuşi, de doi ani vorbiţi de pocăinţă. Cum a venit ea?

  Sorin Hognogi:  De doi ani şi jumătate, de doi ani şi jumătate mă străduiesc, îmi dau silinţa să trăiesc o viaţă plăcută lui Dumnezeu, una plăcută şi cetăţenilor din comuna Spermezeu, tuturor celor cu care intereacţionez. Rămân, rămân un om în clocot, dar în clocot pentru Dumnezeu, un creşin viu, viu pentru Christos.

  Cum se vede 2020?

  Sorin Hognogi: Aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, un an cu multe schimbări în sfera politică. Ceea ce nu ştiu este faptul că unde mă va prinde pe mine 2020, sigur, din punct de vedere politic, despre asta vorbesc (… ) Să nu fiu greşit înţeles: tot în PNL, dar nu ştiu cum, membru simplu, ceva mai mult, vom vedea, e greu de făcut predicţii, iar, eu sunt creştin practicant, nu fac predicţii. Voia lui Dumnezeu e unica forţă care conduce destinul tuturor oamenilor, a lumii, în general. Dar, există un mare dar: dacă călăuzirea lui Dumnezeu îmi va arăta că nu mai există o cale a politicii, atunci voi candida independent. Dar, repet, nu am un răspuns acum, totul e voia Domnului, el îmi este Călăuza. Vă mai dau un răspuns legat de politică: am ajuns să aleg evanghelizările de la Biserica noastră, decât întâlnirile politice. Mă bucur să aud cuvântul lui Dumnezeu, mă bucur să îi fac voia, decât orice altceva.

  În loc de epilog

  „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă.”- Domnul Iisus

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Deputatul Cristina Iurișniți cere și ea susținerea unui candidat unic la primăria Bistrița

  Data de 27 septembrie, ziua alegerilor locale din acest an, va marca cu siguranță triumful prin vot al cetățenilor împotriva...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD crește numărul de persoane active: 99. Încă două decese- 59 în total. 641 de persoane sunt confirmate ca infectate...

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2 a crescut cu încă 10...

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a râului în orașul nostru, care...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer Belei a murit...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -