miercuri, august 12, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Anchetă DSP în cazul acțiunilor de dezinfecție de la Sângeorz Băi și Rodna: Produsul folosit este de uz veterinar și a fost livrat greșit de firma furnizoare- SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, care a primit 2.000 de lei amendă. Ancheta va fi extinsă!

  Must Read

  Cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii cinci ani: de la 52 miliarde de lei în anul 2015 la 100 de...

  Cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, potrivit datelor oficiale furnizate de ministerul...

  Deputat Cristina Iurișniți: 14 obiective USR PLUS Bistrița-Năsăud, aduse în atenția publică

  Administrația locală trebuie și poate să fie făcută doar în interesul oamenilor. Susținute cu profesionalism și onestitate, nu în...

  Ionuț Simionca: Dezvoltarea firmelor cu capital autohton este principalul motor al dezvoltării Municipiului Bistrița

  Am fost astăzi în zona industrială a Municipiului Bistrița, unde am întâlnit mulți oameni care...

  Direcția de Sănătate Publică a început o anchetă în cazul dezinfecțiilor făcute la Rodna și Sg. Băi. Astfel, o echipă de inspectori și specialiști DSP au verificat produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar.

  Ancheta Direcției de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud vine după ce primarul orașului Sg. Băi, Traian Ogâgău a făcut o plângere în care informa  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de faptul că, în cazul dezinfecțiilor făcute în oraș la inițiativa unui grup de consilieri locali și a deputatului Daniel Suciu, a fost folosită o substanță de uz veterinar. Mai trebuie spus faptul că, aceeași substanță a fost folosită și la dezinfecția străzilor din comuna Rodna.

  De unde a pornit ancheta DSP BN?

  De la o plângere a primarului Traian Ogâgău, după care, primăria Sângeorz-Băi a pus la dispoziție copii ale avizului produsului biocid VIROCID, produs din GR.Pr.1 TP.3 (aria de utilizare veterinară). Deoarece, a fost stability faptul că și Primăria Rodna a efectuat operațiunea de dezinfecție, entru verificarea documentației complete, precum și a dispozitivelor și produselor utilizate de către entitatea contractată, s-a dispus un control la Primaria Rodna, unde s-a constatat că aceasta a achiziționat de la SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița produsul biocid VIROSHIELD – producător Killco International Ltd Irlanda, produs din GR.Pr.1 TP.3 (pentru dezinfecția în unități zootehnice-echipamente, suprafețe și vehicule).

  De ce a livrat SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița un produs neconform?

  Este o altă întrebare complicată, mai ales dacă luăm în calcul și faptul că același VIROCID a fost livrat atât primăriei Rodna dar și către Sg. Băi. Cu toate acestea mai aflăm următoarele: ”Documentele de însoțire date de către furnizorul care a și oferit asistența de specialitate și produsul neconform erau cele prezentate de Primăria Sângeorz-Băi, acestea fiind atribuite altui produs decat cel achiziționat. Produsul biocid VIROSHIELD (2 butoaie de 2000 l), era etichetat corespunzător și depozitat într-o hală aparținând SVSU, în condiții corespunzătoare. S-a mai constatat faptul că utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției – SPER SNOW – era unul impropriu, acesta având ca întrebuințare din fabricație producerea zăpezii artificial”.

  În acest caz, trebuie precizat faptul că, folosirea respectivului tun pentru producerea zăpezii artificial, a fost explicată de primarul comunei Rodna, Valentin Grapini: ” Credem că e cea mai bună soluție pentru a dezinfecta și atmosfera, particulele de VIROCID rămânînd în  aer mai multe zile. În situații de urgență, aplicăm metode radical”.

  Mai trebuie spus faptul că, cu siguranță, Valentin Grapini nu știa că e vorba de un produs de uz veterinar, conducătorii firmei din Bistrița asumându-și întreaga responsabilitate.

  În acest fel, probabil, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat și în cazul acțiunii de dezinfecție de la Sg. Băi: ” Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel”.

  Contextual, deputatul Daniel Suciu ne-a confirmat faptul că, firma SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, i-a pus la dispoziție un certificate de conformitate.

  SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița recunoaște că a greșit: de două ori?

  Pe data de  28 aprilie  2020 , s-a luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid neconform SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, care și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și directionarea catre Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat. Pentru neconformitățile constatate, reprezentantul societății a fost sancționat cu amendă de 2000 de  lei, conform HG 857/2011 art. 58 lit .b.

  În urma controlului, a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, s-a cerut prezentarea documentelor care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150l de produs biocid. Pentru cele constatate, vor fi aplicate sanctiuni conform HG 857/2011. Cei de la DSP susțin că ancheta va fi extinsă, cel puțin așa traducem noi următoarea frază: Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP”.

  Cine este SC. PEST CLEAN SERV SRL din Bistrița?

  Este o firmă cu activitate de curățenie  înființată în 2008 și are o adresă la un bloc situate pe strada Andrei Mureșanu, într-un apartament. Pe lista firmelor, nu figurează trecut niciun angajat, iar cifra de afaceri pe anul 2018 este puțin peste 84.000 de lei.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii cinci ani: de la 52 miliarde de lei în anul 2015 la 100 de...

  Cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, potrivit datelor oficiale furnizate de ministerul...

  Deputat Cristina Iurișniți: 14 obiective USR PLUS Bistrița-Năsăud, aduse în atenția publică

  Administrația locală trebuie și poate să fie făcută doar în interesul oamenilor. Susținute cu profesionalism și onestitate, nu în interesul membrilor și clientelei de partid,...

  Ionuț Simionca: Dezvoltarea firmelor cu capital autohton este principalul motor al dezvoltării Municipiului Bistrița

  Am fost astăzi în zona industrială a Municipiului Bistrița, unde am întâlnit mulți oameni care susțin candidatura mea la primărie....

  Ioan Turc s-a întâlnit cu Emil Boc: ” În viitorul apropiat, municipalitățile noastre vor colabora în multiple domenii”

  Vedem orașe cum ar fi Oradea și Clujul drept niște exemple de „Așa da!”. Pentru a afla și mai multe despre cum...

  VIDEO: DANIEL SUCIU anunță un proiect turistic de amploare alături de Ioan Strugari

  Candidatul Aianței pentru Sângeorz-Băi la Primăria Sângeorz-Băi, deputatul Daniel Suciu, își propune realizarea unui proiect turistic unic în zonă: o...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -