Analiza Stratfor: votul negativ va costa scump Grecia

Must Read

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie,...

Numirea lui Adrian Crișan contravine politicii Federației Mondiale Antidoping. Vezi cine spune acest lucru?

PNL gafează monumental și uită de legislație când e vorba de împărțit funcții! Ceea ce ar fi trebuit să fie...

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: Un bărbat a fost împușcat accidental în coapsă. El a ajuns la UPU SMURD Bistrița

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce...
Dupa o saptamâna de speculatii, zvonuri, avertismente si demonstratii pro si anti-austeritate, 61% dintre greci au votat împotriva conditiilor cerute de creditori în schimbul continuarii sustinerii financiare, victorie care probabil ca avea un cost mare pentru Grecia, potrivit analistilor Stratfor.

Este o victorie pentru partidul de guvernamânt Syriza, care a sustinut votul negativ, dar una care va costa scump Grecia, se arata în analiza Stratfor, potrivit Mediafax.

Premierul Alexis Tsipras a spus ca va reveni la negocierile pentru un acord cu creditorii, dar majoritatea guvernelor din zona euro au anuntat ca nu vor oferi conditii mai bune Atenei. Mai important este faptul ca rezultatul referendumului va crea chiar mai multe incertitudini legate de viitorul sectorului bancar al Greciei.

În primul rând, Atena va solicita imediat Bancii Centrale Europene lichiditati suplimentare pentru banci, care sunt dependente de fondurile obtinute prin programul de asistenta financiara de urgenta ELA de la începutul acestui an.

Continuarea finantarii din programul ELA depinde de evaluarea sistemului bancar elen de catre BCE, institutia acordând sprijin de acest tip numai bancilor solvabile.

Tsipras a introdus controlul capitalului pe 28 iunie, cu promisiunea ca masura va fi de scurta durata, dar incertitudinile politice si financiare cresc probabilitatea ca masura sa nu poata fi anulata în curând.

Bancile elene ramân fara bani si nu pot supravietui fara sprijin din partea BCE. Daca institutia va refuza sa dea bancilor elene fondurile necesare, Grecia va avea doua optiuni. Prima implica confiscarea unei parti din depozite, asa cum s-a procedat în Cipru în timpul crizei din 2013. A doua optiune este mai drastica, revenirea la drahma pentru recapitalizarea bancilor prin tiparirea de bani.

În al doilea rând, Guvernul grec va începe probabil sa solicite la Berlin, Paris si Bruxelles reluarea negocierilor, sarcina care nu este usoara. Atena cere restructurarea datoriilor, o concesie dificil de acceptat de catre creditori.

FMI a sugerat în mai multe rânduri o noua restructurare a datoriilor Greciei, dar majoritatea tarilor din zona euro se opun ideii. Stergerea datoriilor este o masura nepopulara în tarile europene nordice, precum Germania si Finlanda, în timp ce unele guverne din sudul Europei, în special Spania si Portugalia, resping acordarea de concesii Guvernului elen de stânga, cu câteva luni înainte de alegerile generale care vor avea loc în tarile respective.

În Portugalia vor avea loc alegeri în octombrie, iar în Spania în noiembrie sau decembrie, iar guvernele conservatoare se tem ca acordarea de concesii Guvernului elen va întari opozitia de stânga din tarile lor.

În al treilea rând, Tsipras se va confrunta în propria tara cu o situatie politica si sociala extrem de complicata. Victoria taberei „Nu” va întari pozitia membrilor cei mai ridicali ai Syriza si o va slabi pe cea a moderatilor, limitând abilitatea premierului de a negocia cu creditorii.

Tabara „Nu” a câstigat votul, dar un numar substantial de greci se tem ca rezultatul referendumului va duce tara mai aproape de iesirea din zona euro, ceea ce i-ar putea costa economiile.

Grecii sunt deocamdata calmi, dar prabusirea sectorului bancar si iesirea din uniunea monetara ar declansa în mod sigur proteste de strada care ar putea obliga Guvernul sa demisioneze.

În consecinta, creditorii Greciei nu vor face imediat concesii Atenei. Autoritatile din Berlin si alte capitale ar putea astepta în schimb sa vada daca agravarea crizei bancare din Grecia va eroda sustinerea pentru Tsipras.

Strategia Greciei, între timp, va fi sa provoace disensiuni între creditori, precum Italia si Franta, care s-ar putea teme de extinderea incertitudinilor pe pietele lor financiare si sa preseze din acest motiv încheierea unui acord.

În final, referendumul din Grecia va testa soliditatea pietelor financiare europene. În ultimii trei ani, tarile din sudul Europei s-au putut împrumuta la costuri scazute datorita sprijinului potential al BCE, iar din 5 iulie acest sprijin va putea fi testat. În mod ironic, criza din Grecia ar putea duce la devalorizarea euro, ceea ce ar face exporturile din zona euro mai competitive, noteaza analistii Stratfor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie,...

Numirea lui Adrian Crișan contravine politicii Federației Mondiale Antidoping. Vezi cine spune acest lucru?

PNL gafează monumental și uită de legislație când e vorba de împărțit funcții! Ceea ce ar fi trebuit să fie o ”lovitură de imagine pozitivă”...

REBRIȘOARA- Vânătoare cu bucluc: Un bărbat a fost împușcat accidental în coapsă. El a ajuns la UPU SMURD Bistrița

O partidă de vânătoare ce avea loc în zona Rebrișoara- Gersa 3 înspre comuna Parva s-a încheiat după ce unul din participanți ar fi...

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc la înmormântarea PS Florentin Crihălmeanu

Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Făgăraș și Alba Iulia   Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop...

Deputatul Bogdan Ivan: De ce Guvernul nu acordă stimulente medicilor de familie aflați în prima linie în bătălia anti Covid 19?

Deputatul Bogdan Ivan l-a criticat pe prefectul Stelian Dolha în ceea ce privește sporul pe care Guvernul l-a acordat funcționarilor Instituției Prefectului încă din...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -