ANALIZĂ: PNL, dreapta și stânga fesenistă bistrițeană

Must Read

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate...

Noii liberali, ca să zicem așa, deși, eu cred ca analist că nu există un nou PNL, moștenirea Brătienistă fiind doar o chestiune idolatră, una de prezervare a unui trecut și, despre care se va vorbi din ce în ce mai puțin, fuziunea dintre PDL și PNL-ul condus ultima dată de Crin Antonescu, fiind, în primul rând, necesară pentru supraviețuirea unei drepte ce șchiopăta puternic dărâmată de propria neputință și corupție.

 

Cu o istorie destul de învolburată și la Bistrița-Năsăud, Partidul Național Liberal s-a topit, practic, în mareea portocalie, leadershipul fiind asigurat de ”greii” fostului PD, transformat după cerințe în PDL; iar acum în PNL. Concret, dintre foștii lideri ai PNL BN, niciunul nu se mai găsește în actuala structură de conducere – Comitetul Județean Executiv: Dorin Popescu, Sabin Ilieși, Ioan Turc, Ioan Țintean, asta pentru a nu aduce în discuție seniorii liberali: Dan Băbuțan, doctorul Tălmaciu, Valer Bindea, Villa de la Telciu. Cum în fostul PNL, pumnalele rar erau băgate înapoi în teacă, dispariția din peisaj a liderilor a devenit o obișnuință, asta, dacă ne gândim doar la drama prin care trece Sabin Ilieși, sau la faptul că liberali cu vechime de 20 de ani, nu mai au loc în acest PNL de rit nou.

 

Oricum, canibalizarea liderilor este o obișnuiță și în vechiul PD, doar că acolo se face după un program ”bine stabilit”, unii dintre liderii partidului făcând un adevărat vid în jurul lor.

 

La o analiză mai atentă a noii structuri, se vede foarte clar că Oltean și-a impus câțiva primari în CJEx, cultul primarilor fiind unul mult mai bine dezvoltat în defunctul PD, decât în PNL, explicația fiind una simplă de tot: PNL, partid considerat de elite și care nu dădea prea mulți bani pe edilii de comune, fapt ce a devenit normal abia după ce Ioan Țintean a preluat de la Turc. Rămas fără primari, toți cei 9 edili aleși pe lista PNL, alegând un alt drum politic, Dolha impunând în conducerea partidului doar oamenii în care are încredere totală, dar nici un primar.

 

Despre Valer Bindea putem spune că nu s-a mai regăsit de mai demult în rândurile conducerii PNL, iar Dan Adrian Băbuțan, alături de Dorin Dobra, au achiesat ideilor lui Crin Antonescu, ceea ce nu a mai fost de bun augur după dispariția lui Antonescu din partid. Totuși, este interesantă prezența lui Andrei Rusu, vechi membru al PNL BN, de facto, membru fondator al acestei formațiuni politice, Terente Ciui sau Viorica Calo.

 

Dincolo de nume, oameni sau alte chestiuni mai mult sau mai puțin politice, noul PNL este, practic, o altă formă de organizare a dreptei românești, una care să readucă partidul la guvernare, partid care ar trebui însă să țină cont de votul de pe 16 noiembrie.

 

Altfel, din noua structură de conducere a PNL BN  fac parte: Ioan Oltean (copreşedinte fostul PDL), Stelian Dolha (copreşedinte fostul PNL), Cristian Florian, Florin Urâte, Sorin Mititean, Monica Săsărman, Eugen Curteanu, Gheorghe Tuţă, Dumitru Mureşan, Ioan Mureşan, Sorin Hognogi, Vasile Marc, Claudiu Runcan, Robert Sigartău, Ovidiu Udrescu, Angelica Podaru (fostul PDL), Dorin Dobra, Samuel Coman, Gheorghe Scuturici, Ioan Peteleu, Cristian Cârlig, Răzvan Redac, Vasile Mureşan, Sorin Hangan, Diana Morar, Andrei Rusu (fostul PNL).

Din comitetul executiv judeţean PNL fac parte c u drept de vot consultativ  reprezentanţii organizaţiilor speciale: Gabriela Montoiu (organizaţia de femei), Alexandra Mikle (tineret), Ovidiu Florean (organizaţia oamenilor de afaceri), Paraschiva Gal (organizaţia pensionarilor)  din fostul PDL alături de : Viorica Calo (OFL), Florin Moldovan (TNL), Terente Ciui (organizaţia pensionari), Aurel Onigaş (organizaţia oamenilor de afaceri) ale fostului PNL.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Războiul Verzilor aproape de final. O decizie definitivă în dosarul Simoiu vs Călinescu va aduce schimbări masive și la Bistrița. Marius Bălan vrea consilier...

În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai...

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române...

AJOFM controlat de prefectul Stelian Dolha. El a cerut redeschiderea instituției ”închisă ” de pandemie. Agenția este condusă de Otilia Râpan de mai bine...

Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost vizitat astăzi de prefectul Stelian Dolha, acesta sesizându-se în urma unor materiale apărute în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -