Analiza lunii martie: Cum va evolua scena politică pînă în toamna acestui an

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

Apariţia şi votul pozitiv pe care o mare parte a clasei politice îl dă noului cod electoral, el însuşi un produs al unor politicieni cu mare experienţă electorală, este rezultatul a cel puţin trei factori.

Unul dintre ei ne vorbeşte despre o oarecare suficienţă a celor două mari blocuri, unul de dreapta, celălalt de stânga şi care vor domina politica românească cel puţin un deceniu de acum încolo. Cert, polarizarea vine ca o mănuşă atât pentru vechiul PNL, dar mai ales pentru PDL, dar este un colac de siguranţă şi pentru stânga pesedistă, obosită de guvernare şi care se confruntă cu destule probleme de leadeship la nivel naţional.

Un al doilea factor care a dus la apariţia noului cod electoral este cel al nevoii de control al aleşilor locali, judeţeni, cît mai ales a parlamentarilor, votul pe liste nefăcând altceva decât să maximizeze acest control al liderilor.

Cel de-al treilea factor este cel reprezentat de partid, oricare ar fi el, partid care nu îşi mai permite preşedinţi de consilii judeţene foarte puternici şi care nu pot fi traşi la răspundere de conducerea politică. Exemple sunt destule, iar la nivel de Bistriţa-Năsăud este exemplul  relaţiei lui Liviu Rusu, fost preşedinte al CJ, cu PDL, partidul care l-a făcut preşedinte, alături de primari şi activiştii fostului PD. Cu siguranţă că un lider politic de nivelul lui Ioan Oltean nu a înghiţit întodeauna lipsa de tact politic, economic , cât mai ales indiferenţa, asta pentru a nu-i spune altfel, cu care Rusu îi trata pe primarii PDL şi nu numai.

 

PSD

Pentru lunile care urmează, cel puţin până în toamna lui 2015, situaţia PSD ar putea să se schimbe, sigur, în măsura în care şansele de-a rămâne la guvernare cresc sau se diminuează, asta în funcţie de capacitatea şi dorinţa PNL de-a dori să ajungă la Palatul Victoria. Pentru că dincolo de capacitate, PNL are nevoie de dorinţă. Cu siguranţă vor mai urma niscaiva mişcări de trupe, fapt ce va determina o diminuare a dorinţei unor pesedişti de-a mai rămâne la guvernare, cel puţin la nivel guvernamental. De altfel, conservarea guvernărilor locale, păstrarea unor majorităţi care să permită păstrarea status qvoului, depind foarte mult de momentul când PSD va ceda sau va fi obligat să cedeze guvernarea.

La nivel judeţean, situaţia politică este stabilizată, partidul neavând probleme de leadership, iar la nivel de administraţie publică locală, totul depinde de cât de corozive vor fi efectele din justiţie ale OUG 55.

Vulnerabilităţi: revenirea lui Ştefan Todea în CJ BN, reîntoarcerea unor primari foşti PDL în PNL-ul lui Oltean şi Dolha, teoretic acum înscrişi în PSD, schimbarea de atitudine a consilierilor UDMR şi PER în consiliul municipal.

 

PNL

Partid mare acum, cu probleme pe măsura mărimii, PNL încă nu s-a decis dacă intră la guvernare acum sau după alegerile locale din iunie 2016. Dincolo de declaraţiile politice, liberalii ar trebui să fie atenţi la viitorul  program de guvernare, cât mai ales la momentul ales. De asemenea, important este modul cum va evolua sau involua relaţia cu taciturnul Klaus Iohannis . La nivel judeţean, situaţia este similară cu cea de la centru, binomul Oltean-Dolha încercând, cu eforturi uriaşe de altfel, să facă fuziunea cât mai puţin obiect de scandal între foştii liberali şi pedelişti.

Vulnerabilităţi

Scandaluri politice cum este cel de la Sg Băi, atacurile mai mult sau mai puţin justificate la adresa lui Dorin Dobra sau chiar unificarea PC cu Partidul Naţional al Mediului, rezultatul fiind o formaţiune politică cu trei consilieri judeţeni, doi municipali, mai mulţi primari.

Analiza pentru finele lunii martie cu predicţiile pentru  vară, la finele acestei săptămâni.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -