ANALIZĂ: Greva de la Leoni şi feţele ei nevăzute

Must Read

Pompierii din Lechința, Teaca  și Bistrița au luptat mai bine de două ore pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit la două case

Pompierii din Lechința, Teaca și Bistrița au lichidat după două ore un incendiu violent care a cuprins două case....

Restricții diminuate în municipiul Bistrița: Se redeschid restaurantele și cafenelele. Măștile se poartă în continuare în spațiile închise și deschise

  Incidența cazurilor de CoVid-19 în municipiul Bistrița a scăzut sub 3/1000 de locuitori, astfel că se reduc o parte...

VIDEO- Deputatul PSD Bogdan Ivan: Am sesizat Avocatul Poporului pentru a bloca desființarea a 26 de clase de liceu în mod abuziv, de către...

Abuzurile ISJ Bistrița-Năsăud ajung la Avocatul Poporului. O spune deputatul PSD Bogdan Ivan, cel care, astăzi a sesizat Avocatul...


Prima grevă din istoria bistriţeană a Companiei Leoni Wiring System de 15 ani poate fi şi punctul de pornire al unor analize asupra ceea ce înseamnă genul acesta de afacere şi care sunt etapele de dezvoltare al unui business care a avut vânzări în 2016 de 4,4 miliarde de euro. Din Consiliul de Supraveghere al Leoni fac parte şi reprezentanţi ai muncitorilor. Anul acesta, firma va aniversa 100 de ani den activitate. La finele lui 2017, acţionarii firmei vor beneficia de dividende în valoare de 16,3 milioane de euro.

Concret, Cristian Munthiu, analist economic a vorbit aseară la AS-TV despre faţa nevăzută a grevei de la Compania Leoni, despre profit şi pierderi, despre faptul că viitorul unei asemenea industrii stă în automatizare şi robotică.

GREVA SPONTANĂ ŞI ŞEDINŢA AGA

Potrivit lui Munthiu, greva spontană de la Leoni Bistriţa a coincis cu şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor din data de 11 mai 2017. Informaţia poate fi verificată pe pagina oficială a firmei cu sediul principal la Nurenberg. Conform unui comunicat de presă semnat de Sven Schmidt, de la relații publice și mass-media Leoni AG, Consiliul de Supraveghere al Leoni, cel mai important furnizor european de cabluri și sisteme de cablu pentru sectorul auto și alte industrii, va fi prezidat de Dr. Klaus Probst. Probst are 63 de ani. El a fost președinte și CEO al lui Leoni până în mai 2015. În cadrul ședinței constitutive a consiliului în urma AGA, el a fost numit președinte. Acționarii la Adunarea Generală a aprobat, de asemenea, propunerea de a plăti un dividend de 0,50 EUR pe acțiune.

CE ÎNSEAMNĂ ACEST LUCRU?

Că Leoni Wiring System are un nou preşedinte în persoana lui Klaus Probst, iar din noul consiliu de supraveghere mai fac parte următorii: dr. Elisabetta Castiglioni (52) și Wolfgang Dehen (63). Dr. Ulrike Friese-Dormann (46), Dr. Werner Lang (49) și Prof. Dr. Christian Rödl (48 de ani). De asemenea, angajaţii din Germania ai firmei au următorii reprezentanţi în AGA: Mark Dischner (43), Karl-Heinz Lach (58), Richard Paglia (50), Carmen Schwarz (42), Franz Spieß (60) și Inge Zellermaier 53).

Tot pe data de 11 mai, aceiaşi acționarii adunării generale anuale au votat și în favoarea propunerii de către consiliul de administrație și consiliul de supraveghere a plății unui dividend de 0,50 EUR per acțiune. Prin urmare, Leoni va plăti o sumă totală de 16,3 milioane euro

LEONI, CA AFACERE

Ceea ce citiţi reprezintă cifrele cheie pe anii 2015 şi 2016

2016 2015
Vanzari de grup 4.431,3 milioane 4.502,9 milioane
EBIT 78,1 milioane 151,3 milioane
Venit net 10,5 milioane 77,3 milioane
Fluxul de numerar -40,3 milioane -5,2 milioane
Angajati (la 31 dec) 79.037 74.018

CE OBSERVĂM?

Că în 2015, de exemplu, vînzările au depăşit 4,5 miliarde de euro, în timp ce în 2016. acestea nu au depăşit 4,4 miliarde de euro. De asemenea, în cazul EBIT-ului (n.red. – veniturile înaintea plăţii de impozite şi dobânzi, venit operaţional) acesta a fost în 2015 de 151,3 milioane de euro, iar în 2016, acesta a scăzut la 78,1 milioane de euro. Mai mult, scăderile cele mai mari sunt vizibile la veniturile nete de la 77,3 milioane de euro în 2015 la 10,5 milioane euro în 2016, în timp ce fluxul de numerar, adică suma totală de numerar care este generată şi primită de către o societate, împreună cu suma cheltuită pentru organizare., a fost în 2015 la -5,2 milioane de euro, iar în 2016 la -40,3 milioane de euro.

Este important de ştiut faptul că monitorizarea fluxului de numerar este considerată esenţială pentru a avea o imagine exactă a stabilităţii financiare a afacerii. De multe ori, fluxul de numerar poate furniza informaţii ce pot fi utilizate pentru a îmbunătăţi situaţia economică a business-ului.

2016, UN AN GREU PENTRU FIRMĂ

Grupul Leoni, specializat în producţia de cabluri auto, şi-a redus estimările privind vânzările în 2016, pentru a treia oară în ultimele cinci luni, citând perspectivele economice mai slabe şi costurile cu forţa de muncă în România, care ar urma să afecteze profitul companiei germane în următorii ani, potrivit Reuters, citată de CAPITAL.

Ritmul de creştere este mai puţin dinamic, în special în China, Rusia, SUA şi Europa”, a afirmat directorul general Dieter Belle, care a avertizat că, în urma calculării greşite a costurilor cu forţa de muncă la o fabrică din România, în 2017 şi 2018 va fi afectat profitul la divizia de sisteme de cablar, potrivit aceleiaşi surse, citată de Agerpres.  Vânzările ar urma să scadă la 4,4 miliarde de euro (4,88 miliarde de dolari) în acest an, faţă de 4,5 miliarde de euro în 2014, în timp ce analiştii se aşteaptă la 4,6 miliarde de euro.

Leoni, lider global în furnizarea de sisteme de cablare şi tehnologie de cablu, şi-a redus deja estimările în septembrie şi în octombrie, din cauza depăşirii costurilor, atribuite majorării salariilor în Europa de Est, şi a cerinţelor mai ridicate decât se estima pentru unele proiecte. Acţiunile Leoni, care în ultimele şase luni şi-au pierdut aproximativ jumătate din valoare, se tranzacţionau luni în scădere cu 6,9%, conform aceleiaşi surse.

2017, UN ÎNCEPUT DE AN FINANCIAR MAI BUN: CIFRE OFICIALE

Potrivit unui alt comunicat al Companiei cu sediul central pe Marienstraße 7 90402, Nuremberg, Leoni, cel mai mare furnizor european de cabluri și sisteme de cablu pentru sectorul automobilelor și alte industrii, și-a mărit vânzările consolidate cu aproape 11% pe an la 1,21 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2017 : 1,09 miliarde EUR). Compania a generat mai mult de jumătate din această creștere din propriile resurse. Formarea bazei pentru aceasta a fost situația bunelor ordini în ambele divizii și cererea neobosit de mare din partea industriei auto mondiale. Rezultatul înainte de dobânzi și impozite (EBIT) a crescut de la 24,4 milioane EUR în 2016 până la cifra actuală de 52,9 milioane EUR, sporind astfel marja EBIT de la 2,2% la 4,4%. Leoni a beneficiat, în același timp, de venituri nerecurente de 5 milioane EUR, ceea ce a fost o plată dintr-o poliță de asigurare de fidelitate în legătură cu cazurile de fraudă descoperite în 2016.

Câștigurile trimestriale după impozitare ale Grupului Leoni, care, cu un total de 82.010 de persoane la 31 martie 2017, au angajat 6,832 angajați mai mult decât un an (75,178), au crescut de la 11,6 milioane la 33,6 milioane de euro. Ca urmare a începutului său bun în anul fiscal 2017, Leoni își reafirmă prognoza pe parcursul întregului an: vânzările la nivel de grup vor crește cu aproximativ 4,5%, până la aproximativ 4,6 miliarde de euro, în timp ce veniturile înainte de dobânzi și taxe se vor îmbunătăți până la 180 de euro 200 milioane (anul precedent: 78,1 milioane EUR).

CE A CUMPĂRAT BIZLink DE LA LEONI?

Tot în 2017, Leoni, a vândut divizia care implică asamblarea cablurilor și cablurilor pentru aparate de uz casnic și electrice. După finalizarea acestei cesionări, toate operațiunile dispuse au trecut acum la cumpărătorul BizLink. Aceasta a concentrat mai mult portofoliul diviziei Wire & Cable Solutions asupra activităților de bază cu potențial de creștere profitabilă. Leoni a semnat acordul de a vinde afacerea la 9 ianuarie 2017.

În 2016, afacerea vândută, care anterior a fost grupată în grupurile Business Group Electrical Appliance, a contribuit cu 137 milioane EUR la vânzările consolidate externe Leoni.Acesta cuprinde facilități în Germania, Belgia, Slovacia, Serbia și China, cu aproximativ 2.000 de angajați.

BANI DE LA GUVERNUL ROMÂNIEI

Cert, Compania LEONI are de unde onora salariile muncitorilor, salarii chiar mai mărişoare, mai ales dacă ne amintim de faptul că LEONI a primit bani de la Guvernul Ponta. Se întâmpla pe data de 3 iulie 2015. Atunci, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a semnat acordul de finanțare pentru noua fabrică pe care au construit-o cei de la Leoni în zona fostului CPL. Potrivit președintelui de Consiliu Județean, Radu Moldovan, investiția totală trece de 20 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro au venit de la statul român.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Sigur că nu avem o concluzie, nu una care să poată da verdicte. Ca multinaţională cu peste 79 de mii de angajaţi în 32 de ţări, LEONI îşi va continua activtatea de producţie, indiferent că o va face cu români, cu sârbi sau cu oricine altcineva. Furnizarea de sisteme de cablare și tehnologie de cablu, este un business cu cifre uriaşe, unul care peste 10 sau 15 de ani ar putea fi făcut de roboţi, cu linii de producţie complet automatizate.

Deocamdată, o concluzie este sigură: judeţul Bistriţa-Năsăud nu îşi permite din punct de vedere financiar, economic şi social ca Leoni să îşi relocheze activitatea de producţie. E vorba de 8 mii de angajaţi cu familile lor, cu toate problemele sociale care le-ar genera o decizie de relocare.

Fondată în 1917, LEONI este acum lider global în furnizarea de sisteme de cablare și tehnologie de cablu. Mai mult de 79,000 de angajati, cu înaltă calificare, lucrează împreună în 32 de țări pentru a menține și extinde poziția FIRMEI de lider global pe piață.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Pompierii din Lechința, Teaca  și Bistrița au luptat mai bine de două ore pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit la două case

Pompierii din Lechința, Teaca și Bistrița au lichidat după două ore un incendiu violent care a cuprins două case....

Restricții diminuate în municipiul Bistrița: Se redeschid restaurantele și cafenelele. Măștile se poartă în continuare în spațiile închise și deschise

  Incidența cazurilor de CoVid-19 în municipiul Bistrița a scăzut sub 3/1000 de locuitori, astfel că se reduc o parte din restricțiile aplicate aici pentru...

VIDEO- Deputatul PSD Bogdan Ivan: Am sesizat Avocatul Poporului pentru a bloca desființarea a 26 de clase de liceu în mod abuziv, de către...

Abuzurile ISJ Bistrița-Năsăud ajung la Avocatul Poporului. O spune deputatul PSD Bogdan Ivan, cel care, astăzi a sesizat Avocatul Poporului pentru a bloca desființarea...

Salvați din flăcări de jandarmi

Trei adulți și 4 copii, printre care se afla și un copil de doar 2 săptămâni, au fost scoși de jandarmi din locuința în...

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu i-a promis primarului Ioan Turc că situația de la cele două licee din Bistrița va avea o rezolvare justă

Primarul Ioan Turc a precizat cu puțin timp în urmă că, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, i-a comunicat telefonic că situația din județul Bistrița-Năsăud va...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -