ALEXANDRU TONIUC: Sărbători 3 în 1

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

În data de 9 Martie a trecut şi anul acesta peste noi Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989. Conform legii 247/2011 prin care a fost instituita, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale ar fi trebuit să organizeze manifestări prilejuite de comemorarea zilei. Nu-mi amintesc însă ca autorităţile să fi organizat ceva.

Iată că anul ăsta totuşi cineva s-a preocupat. Patriarhia Română a transmis centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în ziua pomenirii sfinţilor 40 de mucenici „slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”.

Se pare că statul roman “s-a scos” încă o dat cu ajutorul bisericii. Nu e ceva nou. Ca să-l cităm pe Daniel Barbu fostul ministru am Culturii: “Începând cu domnia lui Cuza, preoţii au fost neîntrerupt utilizaţi pe post de funcţionari fideli şi eficienţi ai unui stat etnic ce s-a construit mai degrabă prin recursul la un discurs patriotic uniformizator şi unanimist purtat de Biserică decât prin elaborarea de politici de coerenţă şi convergenţă socială. În absenţa oricărei forme de patriotism civic suscitat de legi echitabile şi raţionale, Biserica a fost singurul argument public pentru care merită să fii român (…). Biserica Ortodoxă a fost şi este pentru politicieni un mod de a acoperi eşecul istoric al statului care, de la unirea Principatelor şi până la integrarea în Uniunea Europeană, nici măcar nu a încercat cu adevărat să transforme societatea într-un corp politic. Ea oferă o viziune gata făcută şi general acceptată despre comunitatea naţională în lipsa unor definiţii laice despre cum ar trebui să arate comunitatea politică.”

Biserica însă nu face servicii pe gratis. Comunicatul oficial al Patriarhiei Romane plasează aceasta comemorare în cadrul manifestărilor „Anului comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, anul 2017 fiind astfel proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Iată că laolaltă cu deţinuţii politici anticomunişti am ajuns să vorbim de Patriarhul Justinian Marina. Ce ironie a istoriei.

Preotul vâlcean Ioan Marina a cochetat cu mișcarea comunistă ilegală încă dinainte de 23 August 1944, în casa lui organizându-se adesea întâlniri conspirative. A conlucrat cu simpatizanții comuniști (Ion Popescu-Puțuri, Petru Groza, Emil Bodnăraș, Ion Gheorghe Maurer), contribuind efectiv la „răpirea” lui Lucrețiu Pătrășcanu la Tismana (aprilie 1944) și la evadarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej din lagărul de la Târgu Jiu (9/10 august 1944), ascunzându-i mai multe zile în casa lui. Întreaga să ascensiune extrem de rapidă în ierarhia BOR și implicit în nomenclatura de stat comunistă se datorează acelui episod ilegalist în urma căruia a devenit un intim al lui Gheorghiu-Dej.

Sub Patriarhul Justinian Marina a fost inițiată colaborarea Bisericii Ortodoxe Române cu autorităţile comuniste. Colaborarea sa cu bolșevicii a fost constantă și excelentă, încă de la începuturile carierei sale arhierești, fiind din acest motiv ironizat în glume și cântece și poreclit „patriarhul roșu” sau „sovrom-patriarhul”. Marele cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară Jean Moscopol l-a eternizat în melodia „Patriarhul Roşu” care începea aşa: „Justinian, zis şi Marina, e cel mai cuvios creştin,/ Umblă crai cu limuzina, şi se-nchină, la Kremlin./ Patriarh el se numeşte, şi-al Bisericii chiriarh,/ Şi ca culme, de nu roşeşte, că-i sovieto-patriarh.”

Moscopol ca dealtfel, de întregul exil, ca şi cei ce sufereau în temniţe sau lagăre l-au perceput pe Justinian Marina ca un patriarh aservit regimului comunist. Argumentele în acest sens sunt suficiente. Astfel, acesta era deja din 1945 membru cu carnet roșu de partid şi a sprijinit puternic PCR (FND și BPD) în alegerile din 1946 și PMR (FDP) în cele din 1948. Prin pastorale şi discursuri a afirmat acordul Bisericii cu abolirea Monarhiei, noua Constituţie, colectivizarea agriculturii, îndemnând preoţii şi credincioşii să sprijine realizarea lor.

Este principalul cleric ortodox responsabil de distrugerea Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) în decembrie 1948, coordonând propaganda și înscenarea acțiunilor de „reunificare bisericească”. A contribuit direct atât la persecutarea ierarhilor greco-catolici cât și la măsurile represive luate împotriva unor enoriași și slujitori ai BOR prin denunțuri, mutări din post, depuneri din treaptă, suspendări și caterisiri de clerici (cazurile mitropolitului Visarion Puiu, episcopilor Galaction Cordun și Nicolae Popovici).

Patriarhul a promovat ideea ca istoria merge după niște legi date de Dumnezeu, iar una dintre aceste legi este lupta de clasă. Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, citează pe patriarhul Justinian Marina, patriarhul României în cartea sa „Gândirea captivă”: „Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă.” „Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!”

În cei 30 de ani petrecuţi în funcţie Patriarhul a transformat BOR într-o organizație aservită total sistemului politic comunist, care se manifestă la unison cu aparatul de propagandă internă și externă, din care făcea practic parte.

Istoria însă merge înainte. Soluţiile imorale de ieri sunt supuse periodic reevaluării şi ceea ce era odios în 1948 devine demn de pioasa cinstire în zilele noastre. Ministerul Adevărului lucrează cu profesionişti! Doar urmaşii deţinuţilor politici anticomunişti ar putea avea unele reţineri. Dar, cine-i întreabă. Şi astfel Justinian Marina şi apărătorii Ortodoxiei au ajuns în Duminica Ortodoxiei să fie una cu deţinuţii politici anticomunişti. Ce convenabil pentru “identitatea naţională”!

Un singur lucru a rămas oarecum neclar. Care era numărul exact de paharele cu care trebuia înghiţit medicamentul acesta: 40 sau 44?

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -