Acasă ANALIZE-COMENTARII ALEXANDRU PUGNA: Marele interpret al cântecului popular maramureșean NICOLAE SABĂU a...

ALEXANDRU PUGNA: Marele interpret al cântecului popular maramureșean NICOLAE SABĂU a plecat la cele veșnice

0

A plecat dintre noi unul dintre cei mai îndrăgiți rapsozi de Neam și Țară – marele interpret al cântecului popular maramureșean NICOLAE SABĂU. A fost interpretul – emblemă pentru ceea ce reprezintă folclorul neaoș, autentic, valoros din cele cinci importante subzone folclorice ale maramureșului. O viață închinată scoaterii la lumină a celor mai frumoase cântece maramureșene, pe care le-a trecut prin sufletul său, dăruindu-le lumii și bucurând multe generații de români de-a lungul vremii, cu glasul său duios, ca o mângâere, cu cântecele sale ajunse șlagăre, fredonate de multă lume, spre alinare de suflete…

Plecarea lui spre veșnicie lasă un gol imens în lumea minunată a slujitorilor de credință în ceea ce privește folclorul românesc, dar, ne lasă în urma sa o bogăție de TEZAUR INESTIMABIL de cântec și simțire românească, ce o să vorbească peste vremi de cel ce a fost și va rămâne un reper important pentru ținutul maramureșan, și despre frumusețea sufletului țăranului român din nord de țară, așezat în vers și cântec de oamenii minunați ai acestor locuri. M-am bucurat mereu de aprecierile dumnealui și am fost mereu bucuros să văd că mă consultă la luarea deciziilor atunci când realiza evenimente culturale importante. A ținut neaparat ca atunci când a fost sărbătorit la Cicârlău, satul său natal, la împlinirea celor 90 de ani, să-i fiu alături și să prezint eu concertul – spectacol preluat de TVR3 prin TVR Cluj.

De altfel, cu câțiva ani în urmă i-am realizat două ediții speciale a emisiunii CÂNTEC ȘI POVESTE pentru TVR 3, cu o durata de peste 3 ore ambele, o retrospectivă a întregii sale ativități. Era tare mândru de acea emisiune și nu obosea de fiecare dată când ne întâlneam, să-mi mulțumească pentru emisiune. Nicolae Sabău a fost și va rămâne o legendă-vie a folclorului românesc, fiind până acum cel mai longeviv interpret de folclor. În 7 Decembrie 2020 a împlinit 91 de ani. Drum lin spre lumină și spre tihna Împărăției Bunului Dumnezeu! Odihnă veșnică, recunoștință și neuitare pentru toată truda depusă spre nemurirea Neamului Românesc!

Exit mobile version