Acasă Politica Politica Locala ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

0
„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie, „Epidemia ca politică”, care a fost publicată în traducere românească de Alexandria Publishing House.
Agamben este unul dintre cei mai importanți filosofi italieni din ultimele decenii. În 2001, el a ajuns în atenția publică refuzând filajul și amprentarea practicate de autoritățile SUA, ca urmare a atacurilor din 11 septembrie.
În același spirit al apărării libertăților civile, Giorgio Agamben ne îndeamnă în paginile cărții sale să înțelegem și să ne revoltăm împotriva regimului politico-sanitar impus de criza Covid la nivel mondial.
„Confruntați cu fenomenul terorismului, se afirma că trebuie să suprimăm libertatea pentru a o proteja, acum ni se spune că trebuie să suspendăm viața pentru a o proteja”, spune, subliniind că „o normă care afirmă că trebuie să renunțăm la bine pentru a salva binele e tot atât de falsă și contradictorie ca și cea care, pentru a apăra libertatea, ne impune să renunțăm la libertate”.
Filosoful observă, în legătură cu fenomenul ce ne obsedează, că a apărut o noutate în relațiile dintre oameni- „sănătatea devine o obligație juridică ce trebuie îndeplinită cu orice preț”, unde „aproapele nostru a fost abolit”.
„Epidemia ca politică” este un volum extrem de incitant, de-o actualitate arzătoare, scris într-un limbaj accesibil, fără parade intelectuale ce nu-și au rostul. Nu că merită citit, l-aș impune ca lectură obligatorie, dacă aș avea puterea. Închei cu un fragment semnificativ: „Și se prea poate, atunci când istoricii se vor fi lămurit ce anume a fost cu adevărat în joc în pandemie, să constate această perioadă ca fiind una dintre cele mai rușinoase din istoria italiană, iar despre cei care s-au aflat la conducere, drept niște iresponsabili lipsiți de orice scrupul”. Desigur, precum în Italia, la fel și la noi.

Exit mobile version