Acasă Administratie Alexandru Nășcan: ” În fiecare zi, facem câte ceva, așa am ajuns...

Alexandru Nășcan: ” În fiecare zi, facem câte ceva, așa am ajuns atât de departe”.

0

Rodna a prins trenul dezvoltării în urmă cu 16 ani, atunci când Alexandru Nășcan a fost ales primar. Anii trecuți au transformat localitatea, au îmbogățit comunitatea cu drumuri asfaltate, sediu reabilitat pentru primărie, apă, canal, piață, dar și multe altele: ” Am făcut multe, și vreau să spun că nu singur, ci alături de consiliul local, alături de oameni, dar mai sunt încă altele multele de făcut. Mă uit în jur și o spun cu maximă sinceritate – fără bani europeni nu era nimic din toate astea, dar, , Rodna, se confruntă, ca fostă aglomerare minieră cu o rată mare a șomajului, cu un număr uriaș de săteni care trăiesc exclusiv de la stat. Aceasta este marea mea durere”, ne spune edilul Rodnei.

Facem în fiecare zi câte ceva”

Primarul Nășcan știe să povestească, dar, mai ales să muncească. Îi spun întodeauna că pe mine, unul, nu trebuie să mă convingă că este un gospodar adevărat, deoarece mă muit acum la sediul primăriei, la biroul în care își desfășoară activitatea, iar, dacă fac o întoarcere în timp, asta în urmă cu vreo 15 ani, amintirle mele se lovesc de o primărie învechită, cu dușumele mereu mirosind a motorină, cu și veșnicul coș de lemne din biroul primarului și securea de rigoare. Asta m-a convins!
”Ne bazăm mult pe banii de la bugetul comunal pentru lucrări mai mari sau mai mici. Cu siguranță, în 2014 vom mai asfalta niștre străzi, ulițe, că așa le zicea înainte, după care, vom mai rămâne cu doar vreo 2 km de drumuri interioare de reabilitat. Atât și nimic mai mult. O altă lucrare importantă este anveloparea și reabilitarea școlii gimnaziale. De asemenea, am instalat camere de vederi peste tot, urmând să ne ocupăm și de alte chestiuni, oarecum mai mărunte, dar importante pentru buna administrare a localității”, povestește Nășcan.

 

Ca primar, acum se află la al patrulea mandat consecutiv, mereu a fost ales din primul tur de scrutin, a realizat lucruri remarcabile, a ştiut să se apropie de sufletul rodnenilor care au crezut în dânsul. S-au făcut canalizarea şi apă potabilă aproape în toată comuna, s-au asfaltat străzile comunale în proporţie de 70%, s-a terminat marea lucrare de asfaltare, canalizare şi iluminat în zona blocurilor, s-a modernizat centrul de afaceri, s-au construit sala de sport, centrul medical cu cabinetele medicilor de familie, căminul cultural are haine noi, iar în faţa lui sunt busturile marilor înaintaşi rodneni, academicianul Florian Porcius şi memorandistul Gherasim Domide. Avem o fântână arteziană, iluminat public în toată comuna, piaţa agroalimentară este nouă iar Primăria este la nivel euopean. S-au făcut diguri pe râul Someş, 864 m.liniari, localurile Şcolii Generale „Florian Porcius” au fost modernizate şi dotate cu încălzire centrală, aici la şcoală este un teren sintetic cu nocturnă, s-a introdus curentul electric pe Valea Marte, Putinei, Grăniceri şi recent Dealul Neamţului, s-a introdus telefonie la Valea Vinului şi s-a amenajat un cochet părculeţ în faţa Primăriei. Există un eficient serviciu de salubrizare al comunei şi muzeul mineritului la etajul căminului cultural. Sunt multe alte realizări, mai amintim betonările de şanţuri, reparaţii orgă şi vitralii la Biserica Romano-Catolică, încălzire centrală la Biserica Ortodoxă şi casa parohială romano-catolică, s-au rezolvat titlurile de proprietate la păduri.

Exit mobile version