ALEXANDRU MARIAN TONIUC: Visegrád – mai mult sau mai puțin

Must Read

VIDEO: Ursul a coborât în Colibița pe drumul Blajului

În cursul serii de luni 17 mai a.c., în jurul orei 22.40, jandarmii montani din Colibița, au intervenit în...

Doi adolescenți din LIVEZILE ne cer ajutorul… Află cum o poți face

http://https://www.facebook.com/salvatorii.sufletelornimanui Fundația umanitară Salvatorii Sufletelor Nimanui  mai aduce în fața opiniei publice un caz social. De data asta e vorba...

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...
Iată că, la numai câteva zile de la aniversarea zilei de naştere a regelui Ludovic cel Mare, actualitatea politică face din nou legătura cu cel ale cărui însemne heraldice Bistriţa le poartă cu mândrie. Victor Ponta, fostul premier şi preşedinte al PSD afirma că “singura şansă a României este să ne alăturăm Grupului de la Visegrad”.
Să vedem despre ce este vorba. Visegrád este un oraș din Ungaria situat pe Dunăre, la cca 40 km nord de Budapesta. Numele cetății medievale provine din limbile slave, în care više grad înseamnă „cetate înaltă”. Între anii 1323 și 1408 de aici se conducea Regatul Ungar. Aici s-a născut viitorul rege Ludovic. Aici a murit tatăl său Carol Robert de Anjou primul rege al Ungariei care nu făcea parte din dinastia arpadiană.
Aici s-a constituit în anul 1335 Grupul de la Visegrád, ca urmare a unei întâlniri de colaborare și mediere între Ioan al Boemiei, Cazimir al III-lea al Poloniei și Carol Robert de Anjou. Cei trei suverani au agreat crearea de noi rute comerciale pentru a obţine un acces mai facil la pieţele Europene evitând rutele pe care le controla Viena. Întâlnirea a fost fructuoasă, aducând prosperare celor trei regate.
Această colaborare a fost reînnoită pe 15 februarie 1991 semnatarii fiind Václav Havel, preşedintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa, preşedintele Poloniei și de József Antall, primul ministru a Ungariei. Scopul grupului era promovarea integrării Europene a celor trei state iar alegerea Visegradului a fost făcută cu intenţia de a reaminti de înţelegerea din 1335. În anii 90 România a ratat aderarea la acest grup, din cauza evenimentelor din mineriadelor și conflictul interetnic de la Târgu Mureș), refuzul fiind comunicat direct lui Ion Iliescu.
Atunci că şi acum rămâne valabilă întrebarea: ce să căutăm noi în acest grup? Ţările semnatare recunosc şi îşi asumă un trecut comun şi nişte valori comune. Să vedem mai întâi cum stăm cu trecutul. Pentru noi Carol Robert de Anjou e doar învinsul de la Posada al lui Basarab I nu și suveranul său înainte de înfruntarea directă, nu regele legitim al unei mari părţi a teritoriului de acum al României – Transilvania şi Banatul de Severin nu şi cel care a făcut din Timişoara capitala Regatului Ungariei. Deci, judecând obiectiv, la acest capitol, și noi am avea ceva de pus în comun cu Grupul de la Visegrad. Partea proastă e că nu ne prea convine căci ne place mai mult să ne raportăm doar la ultimii 99 de ani din istoria celei mai însemnate părţi a ţării noastre. Tot ce s-a întâmplat în ultimul mileniu pe teritoriul Transilvaniei este ignorat în mod voit iar legăturile noastre organice cu Europa Centrală sunt cu obstinaţie repudiate de istoriografia şi politica de la Bucureşti. Mai nou suntem mai preocupaţi de Levant decât de Europa din care am făcut şi facem în continuare parte. Cel puţin noi, cei de dincoace de Carpaţi. 
Visegrád este faimos pentru cetatea medievală şi ceea ce a mai rămas din palatul lui Matei Corvin. Matei Corvin a renovat la sfârşitul secolului al XV vechea citadela şi a reconstruit între 1477 şi 1484 Palatul Regal în stil Gotic pentru al folosi ca reşedinţă de vară. Putem face din nou o legătură cu Bistriţa. Oraşul nostru fusese încredinţa de către regele Ladislau Postumul lui Iancu de Hunedoara, cu titlul de Comite Perpetuu. Fiul acestuia Matei Corvin a acordat nu mai puţin de 13 privilegii bistriţenilor, prin care sunt întărite vechile privilegii şi libertăţi. În anul 1464 bistriţenii şi-au răscumpărat libertatea oraşului de la Matei Corvin pentru suma de 6000 forinţi. Putem presupune că regele a folosit o parte din banii obţinuţi de la Bistriţeni pentru a reconstrui domeniul regal de la Visegrád.
Revenind în zilele noastre observăm că, în 1991 ţările grupului de a Visegrád erau conduse de opozanţi marcanți ai regimurilor comuniste, doi dintre ei reprezentanţi ai dreptei, în timp ce România avea la cârmă un fost membru al CC al PCR care teoretiza democraţia originală pe care nu pregeta să o apere, la nevoie, cu trupele de mineri din Valea Jiului.
Între timp, ca urmare a divorțului de catifea, Grupul de la Visegrád a ajuns să aibă 4 membri. Toate cele patru ţări central europene sunt mai dezvoltate decât România din toate punctele de vedere. Dacă indicii de dezvoltare economică s-ar calcula împreună pentru cele patru state, Grupul de la Visegrád ar conta ca a cincea economie din Europa şi a 12 din lume. Grupul contează şi din punct de vedere politic liderii celor 4 ţări coordonându-şi poziţiile la nivel European.
 
În ultimul timp însă, tările grupului de la Visegrád dominate de lideri eurosceptici sau de-a dreptul antieuropeni, irita din ce în mai mult Europa cu iliberalismul, naționalismul și derapajele antidemocratice. Romania, se află din nou în opoziție cu curentul dominant astăzi în țarile grupului de la Visegrád. Din fericire de data aceasta și la nivelul opiniei publice cel puțin, prin mișcarea puternică de susținere a luptei impotriva corupției și implicit a valorilor  europene. În mod simbolic, în urmă cu 10 zile, la București, 5000 de oameni au creat steagului Uniunii Europene din cartoane colorate, și lumini.
 
După ce multă vreme au fost criticaţi de către liderii europeni că, împreună său fiecare pe cont propriu, ameninţa coeziunea UE liderii grupului de la Visegrád s-au întâlnit vinerea trecută ca să critice propunerea unei Europe cu mai multe viteze insistând însă concomitent și contradictoriu pe consolidarea rolului statelor naţionale în luarea deciziilor la nivel european.
 
Cu siguranţă excentricităţile din ultima vreme şi poziţiile antieuropene manifeste ale liderilor Grupului de la Visegrad l-au atras pe fostul premier și nu valorile pozitive de cooperare ale istoriei comune. Încă din 2016 Victor Ponta, care pe vremea când era premier vehicula ideea unui „Grup de la Craiova” format de România cu Serbia şi Bulgaria, a criticat apropierea României de axa Berlin-Paris. Prin mesajele preşedintelui Klaus Iohannis şi ale premierului Dacian Ciolos, România a adoptat ca obiectiv strategic apropierea de nucleul dur al UE, în detrimentul grupului central european al statelor foste comuniste. Motivele invocate: dezvoltarea nu poate veni pentru România decât alături de statele care conduc UE, nu de cele care se situează pe poziţii excentrice în ansamblul european.
 
Să nu ne bucurăm deci. Idea fostului premier de a ne apropia de grupul de la Visegrád în acest moment nu are nimic cu regăsirea identităţii noastre Central Europene. Așa cum a fost lansată e doar o alternativă la ideea „Grupului de la Craiova” și marcarea opoziţiei în plan intern cu „Grupul de la Alexandria” în speranţa, disimulată în predicţie, “că nu va mai exista Europa Unită”. În concluzie și în realitate, dincolo de discursul politic, nimic despreVisegrád la porțile Levantului.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

VIDEO: Ursul a coborât în Colibița pe drumul Blajului

În cursul serii de luni 17 mai a.c., în jurul orei 22.40, jandarmii montani din Colibița, au intervenit în...

Doi adolescenți din LIVEZILE ne cer ajutorul… Află cum o poți face

http://https://www.facebook.com/salvatorii.sufletelornimanui Fundația umanitară Salvatorii Sufletelor Nimanui  mai aduce în fața opiniei publice un caz social. De data asta e vorba de drama a doi adololescenți...

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se bucure la Congres de susținerea...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -