Acasă ANALIZE-COMENTARII Alegerile parlamentre din 2016- vot pe liste, paradigmă schimbată

Alegerile parlamentre din 2016- vot pe liste, paradigmă schimbată

0

Alegerile din 2016, atât cele locale cât și cele parlamentare, se înscriu, deja, pe o altă foaie de parcurs decât cele din 2008 sau 2015.

Dacă hotărârile luate de Comisa de Cod Electoral vor fi menținute de Parlament, atunci primarii în funcție sunt cei mai câștigați, alegerile locale urmând a se desfășura după regula primul venit, primul servit, iar liderii de partide care vor să devină președinți de consilii județene, vor fi nevoiți să alerge după voturile consilierilor județeni, aceștia fiiind cei care decid pe șeful de consiliu județean.

De asemenea, paradigma se schimbă și la alegerile parlamentare, astăzi, în Comisia de Cod Electoral din Parlament s-a luat o decizie majoră privind sistemul de vot la viitoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în 2016. Parlamentarii au decis, cu unanimitate, ca în 2016 votul să fie pe liste, nu uninominal, așa cum a fost în 2008 și 2012. Atât cei de la PSd, cât și cei de la PNL au susținut această variantă. O mențiune s-a făcut totuși: se păstrează o circumscripție electorală pentru Diaspora, care va da 4 deputați și doi senatori.

Noul context, pune în block starturi pe liderii de partide, aceștia fiind cei care vor profita primii de oportunitatea listei. Cert, dacă lucrurile merg bine în PNL (unii știu la ceea ce fac vorbire), atunci Ioan Oltean dar și Stelian Dolha mai merg un mandat, vom vedea ce va fi cu senatorul Florian, că pe Dobra l-au izolat. Nici pentru Radu Moldovan, lucrurile nu stau rău deloc, iar, dacă va renunța la a mai bate noaptea la ferestrele consilierilor județeni pentru votul din plen, atunci, cu siguranță, va ocupa primul loc pe listă. Nu știm cine va fi pe locul 2 sau 3, dar încă e devreme să facem permutări și predicții.

Votul pe liste face din liderii de organizații județene favoriții în această cursă, iar, cum scena politică este deja împărțită în două de PSD și PNL, marea majoritate din deputați și senatori vor proveni din cele două partide.

La ora actuală județul BN are un număr de șapte parlamentari:

Ioan Oltean, Stelian Dolha, deputați PNL, Cristian Florian și Dorin Dobra, senatori liberali în timp ce la PSD avem pe deputații Daniel Suciu și Doina Pană, alături de senatorul Ioan Deneș.

Exit mobile version