Acasă Politica Politica Locala ALEGERI LOCALE 2016 – Primele predicţii pentru Bistriţa, oraşe şi o parte...

ALEGERI LOCALE 2016 – Primele predicţii pentru Bistriţa, oraşe şi o parte din cele 58 de comune. PSD vrea majoritate în CJ şi consiliul municipal. Află cifrele unui sondaj

0

Am ajuns la mai puţin de 10 zile rămase până la declanşarea campaniei electorale, iar taberele deja s-au poziţionat în vederea începerii campaniei electorale oficiale, deoarece cea neoficială a început de ceva vreme.

Bistriţa.

Avem 10 candidaţi la fotoliul de primar, din care doar trei sau patru contează, în timp ce Bojor ar putea ajunge în consiliul municipal. Cred că la Bistriţa, trioul Creţu-Moldovan-Dolha va face jocurile, în timp ce ALDE va împărţi cu PNL „dreptul” la controlul politic în consiliul municipal. Sigur, totul depinde de procentele lui Ionuţ Simionca, Alin Seserman dar şi cele ale lui Archiudean, care are votanţii săi, nu mulţi, dar ei există. La ora actuală, cred că în consiliul municipal vor intra şi verzii, dacă paradigma voturilor multe şi care vin de la nedecişii politici se confirmă. Sigur, deocamdată, Creţu pare să fie în graţiile unei majorităţi comfortabile, dar, situaţia poate fi schimbată de voturile din cele şase cartiere şi a postacilor din spatele tastaturilor.

De asemenea, cred că „scandalul” creat în jurul diplomelor AL la înălţime nu a prins la electorul de rând, neatent la acest gen de probleme, el fiind mult mai preocupat de blocul său că nu e anvelopat, că strada nu e luminată sau că cine ştie ce altă chestiune de ordin imediat.

Radu Moldovan: „Poate voi fi considerat lipsit de modestie, dar în urma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani, în urma ofertelor pe care le fac celelalte partide, cred că nu se mai pune problema viitorului primar al municipiului Bistriţa. Cu riscul de a fi lipsit de modestie, din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare”, a mai spus preşedintele PSD BN.

Este foarte clar că PSD îşi doreşte majorităţi în CJ dar şi în Consiliul municipal. Cu toate acestea, Radu Moldovan calmează pe cei din ALDE, dar mai ales pe Ioan Ţinean şi spune că va respecta protocolul încheiat cu democrat-liberalii.

Radu Moldovan: „ Analizând la modul neutru şi serios componenţa listelor de consilieri, este de departe cea mai competentă şi completă şi cred că asta este şi provocarea PSD ca pentru prima dată – după ce în 2012 am reuşit să conducem majoritatea covârşitoare a administraţiilor din judeţ, cu municipiu şi cele trei oraşe – să obţină majorităţi în consiliile locale, în cât mai multe, în mod special în Consiliul Local Bistriţa şi în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Avem această capacitate şi aceasta este provocarea pe care o lansez colegilor mei din lista de consilieri municipali. Conform studiilor, suntem foarte aproape să facem o majoritate singuri, în cele două consilii”.

Năsăud şi Beclean: În „Oraşul Academicienilor”, lupta este una cât se poate de personală între Romocea şi Oltean, acum sprijinit şi de Niculae Găitan, la Beclean, Nicolae Moldovan va defila pur şi simplu.

Meciul cel mai ciudat va fi la Sg. Băi, acolo unde, administratorul unei afaceri în media, Traian Ogâgău îşi dispută primăria cu un fost jurnalist, actualul deputat Daniel Suciu, al cărui şanse să devină primar încep să crească.

COMUNE: 15 DIN 58 POT AVEA ALŢI PRIMARI

Bătălii mari se vor da în maxim 15 din cele 58 de comune, restul fiind la mâna actualilor primari. Cu o singură condiţie: pe data de 4 mai, Curtea Constituțională a României ia decizia cu privire la tururile de scrutin de la alegerile locale, în urma sesizării PNL, adică să rămână doar unul, dacă sunt două, atunci, situaţia se schimbă total.

  1. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pe care din următorii candidaţi îl veţi vota?

Ovidiu Teodor Creţu (PSD)—————— 39%

Vasile Moldovan (ALDE) ——————– 23%

Stelian Dolha (PNL) ————————– 15%

Ionuţ Simionca (PMP)———————— 9,2%

Antal Atilla (UDMR) ———————— 5,8%

Petru Sighiartău (PNŢCD) ——————– 4,2%

Mircea Archiudean (independent)———— 3,8%

  1. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu care din următoarele formaţiuni politice aţi vota:

PSD – 38,6 %, PNL – 35,6 % , ALDE- 7.7 % , UDMR – 6,1%, PMP- 5,9%, ALŢII – 6,1%

METODOLOGIE

  • Sondajul a fost realizat în perioada 4-8 aprilie 2016
  • Volumul eșantionului a fost de 890 persoane și este reprezentativ pentru populația Bistriţei de 18 ani și peste 18 ani
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,9%, la un grad de încredere de 85%
  • Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
  • Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie în sistem CATI

RADU MOLDOVAN

Ce nu ştiu astăzi este dacă cu 45 sau 51%, alegerile în municipiul Bistriţa”, a spus liderul PSD BN, ferindu-se să facă o nominalizare clară a celui care ar putea ocupa funcţia de viceprimar al Bistriţei, în cazul în care PSD obţine majoritatea.

PREDICŢIILE pentru cele 58 de comune, pe data de 6 mai, dată la care începe campania electorală.

Exit mobile version