Agro-Invest SRL, Combis SA și Hotel Coroana de Aur SRL şi au depus o cerere (comună) de intrare în insolvenţă

Must Read

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate...

Din punct de vedere economic este vorba de știrea lunii, dacă nu cumva a lui 2019: Agro-Invest SRL, Combis SA și Hotel Coroana de Aur SRL şi au depus o cerere (comună) de intrare în insolvenţă, procedura urmând să fie cea specifică unui grup de societăţi, dosarul de faliment nr. 1450/112/2019 având primul termen programat pentru data de 1 noiembrie.

Supervizor.ro, cei care au prezentat informația, susțin că grupul de firme conduse de soții Moldovan a ajuns la concluzia că nu își mai pot onora obligațiile financiare și au ales calea insolvenței, acesta fiind primul pas către faliment.

Încă de la începutul anului 2018 stiridebistrita.ro a prezentta informația prin care una din firmele patronate de Moldovan disponibiliza jumătate din efectiv, fiind vorba de abatorul Agro-Invest de la Șieu-Măgheruș. A fost unul din primele semnale vizibile de declin financiar.

Cu toate acestea, Hotel-Castel Dracula, Hotel Coroana de Aur și Motel Codrișor, au fost scoase la vânzare de către magnatul bistrițean, semn că nici acolo, în această industrie pe care toți o consideră salvatoare pentru județ, nu mai există speranță pentru Moldovan.

Cum stau, din punct de vedere financiar, cele trei firme ale familiei Moldovan, care și-au cerut insolvența

Agro-Invest SRL are doi asociați, în persoana lui Ioan Moldovan și a doamnei Maria Moldovan. Firma este însă și persoană juridică asociată în conducerea celorlalte două firme ale familiei. Anul 2018 a fost încheiat de Agro-Invest cu o cifră de afaceri de invidiat pentru alți patroni: peste 5,8 milioane de euro, dar în scădere dramatică față de ultimii cinci-șase ani. În schimb, datoriile nu mai pot fi trecute la capitolul invidie: peste 13 milioane de euro. Profitul net al companiei a fost unul negativ, -22.595 lei. La capitolul personal, acesta a scăzut dramatic de la nivelul anului 2017, atunci când erau declarați 205 angajați, la cei 81 întregistrați la sfârșitul lui 2018.

 

Conform supervizor.ro, Agro-Invest SRL se laudă că “deţine unul dintre cele mai mari şi moderne abatoare de bovine şi ovine din România”, care “se întinde pe o suprafaţă de 14.700 mp, având o capacitate de 200 capete/zi de bovină şi 1.000 capete/zi de ovină”.

Combis SA îi are pe lista asociaților tot pe soții Moldovan, la care se adaugă Agro-Invest SRL. La sfârșitul lui 2018, Combis „trăia” ceva mai bine decât acționara sa, Agro-Invest, dar tot într-o scădere semnificativă față de ultimii opt-nouă ani. Cifra de afaceri a depășit 7 milioane de euro, datoriile puțin peste 5 milioane de euro, iar profitul net a fost unul pozitiv: aproape 800 de mii de euro.

 

Combis SA se prezintă drept “cea mai mare companie de procesare a cărnii din judeţul Bistriţa-Năsăud”, conform sursei citate, iar pentru anul trecut a raportat 117 angajaţi, și aici fiind vorba de o scădere față de anul precedent, atunci când se înregistra un număr de 145 de angajați.

SC Hotel Coroana de Aur SRL, „bijuteria” hoterlieră a bistrițenilor, are pe lista asociaților, pe lângă familia Moldovan și Agro-Invest, și alte persoane fizice, procentul de participare alacestora fiind unul destul de mic.

 

Firma deține trei hoteluri mari și late în Bistrița-Năsăud: Hotel Coroana de Aur, principalul hotel al municipiului Bistrița, Hotel-Castel Dracula, singurul edificiu care mai ține „vie” legătura cu mitul temutului vampir transilvănean, dar și un motel cochet amplasat într-o zonă liniștită a orașului, pe malul râului, lângă singurul ștrand public, Motel Codrișor.

 

Rezultatele financiare ale acestei firme, la sfârșitul anului 2018, nu arătau îngrijorător. Cifra de afaceri de peste 3,1 milioane de euro era în creștere față de anul anterior, la fel și profitul net de peste 400 de mii de euro. Datoriile firmei erau în scădere față de anii precedenți și au ajuns la un nivel (suportabil) de 688 de mii de euro. A scăzut însă numărul de angajați, de la 82-83 la nivelul anilor 2016-2017, la cei 76 pe care firma i-a raportat în 2018.

Din panoplia economică a familie Moldovan mai fac parte și alte firme, care, conform supervizor.ro, au înregistrat o activitate semnificativă: Agro-Carn Food SRL şi Agro-Carn Food Company SRL. De exemplu, AGRO-CARN FOOD SRL (înfiinţată în 2012) a avut 66 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 31,52 milioane lei, fiind primul an în care a raportat activitate, în timp ce AGRO-CARN FOOD COMPANY SRL, înmatriculată în martie 2018, a raportat 18 angajaţi şi vânzări de 6,4 milioane lei. Tot în portofoliul familiei se mai afla și SC Coroana Tourism Company SRL.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Războiul Verzilor aproape de final. O decizie definitivă în dosarul Simoiu vs Călinescu va aduce schimbări masive și la Bistrița. Marius Bălan vrea consilier...

În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai...

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române...

AJOFM controlat de prefectul Stelian Dolha. El a cerut redeschiderea instituției ”închisă ” de pandemie. Agenția este condusă de Otilia Râpan de mai bine...

Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost vizitat astăzi de prefectul Stelian Dolha, acesta sesizându-se în urma unor materiale apărute în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -