ACTORUL ŞI POLITICIENII

Must Read

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii...

Două mari şcoli de teatru s-au „confruntat” în această dimineaţă la sediul PNL, acolo unde, profesorul Adrian Titieni s-a întâlnit cu presa din bistriţa, cu interesele şi obiectivele mai mult sau mai puţin vizibile ale actorilor din zona de contact.

Când Doru Davidovici a scris „Intrarea actorilor”, nu cred că s-a gândit la Adrian Titieni, cel care este, de acum, oficial, contracandidatul lui Ovidiu Creţu,dar şi a lui Mircea Archiudean, Ionuţ Simionca, Florin Bojor, Liviu Rusu şi poate încă câţiva doritori de primărie.

A intrat şi a stat,preţ de cîteva clipe, de vorba cu fiecare jurnalist. Fiind profesor universitar şi actor de primă mână a reuşit destul de uşor să citească la suprafaţa fiecărui jurnalist, cam ce hram poartă. Şi-a jucat rolul elegant, răspunzând cu deferenţă întrebărilor, chiar dacă unele l-au enervat sau iritat şi a ocolit cu grijă subiectele pe care nu le stăpânea, dar a vorbit cu uşurinţa omului care a jucat suficient de multe roluri de compoziţie despre micile eşecuri care i-au transformat viaţa.

Titieni pentru Bistriţa?

Este proiectul prin care liberalii bistriţeni încearcă să „spargă” monopolul primarului Creţu asupra Bistriţei, Adrian Titieni fiind vârful de lance. Politic vorbind, Titieni este o idee bună, una care vine să aducă în faţa bistriţeanului un alt fel de candidat, unul care iese din pluton, unul de care această Bistriţă, cumva mai rurală, mai ciudată la votul politic, nu a avut parte. Nu e primul artist adus la Bistriţa, doar că Ioan Sbârciu nu era şi actor de primă mână, rector la „fabrica” de actori, aia de la Bucureşti.

Titieni a vorbit despre politică şi a spus că îşi poate asuma şefia PNL Bistriţa, doar că nu e corect pentru cei care au condus până acum organizaţia. De ce ar vrea un actor de talia lui Titieni să fie şeful liberalilor din Bistriţa? Cert, asta nu e o validare a anumitor veleităţi, un rol deloc pe măsura altora jucate magistral. O fi politica o piesă de teatru, dar e una scrisă de multe ori prost sau foarte prost şi cu actori nu întodeauna dedicaţi rolului, rolurilor.

A vorbit despre Wiliam Shakespeare într-un loc unde încă nu s-a jucat încă nici Hamlet dar nici Romeo and Juliet, poate, uneori Îmblânzirea Scorpiei şi ceva Macbeth.

Cu siguranţă, Adrian Titieni nu suferă de complexul provinciei, şi, de aia spune că vine cu drag în locuri care îi sunt dragi, lui şi copiilor lui: „ Voi sta la Bistriţa, dar mă voi mai duce şi la Bucureşti”. Mai spune că ar vrea să fie prieten cu Ovidiu Creţu, că ar vrea să se întâlneascu cu el. Nu cred că acesta e un target pentru Adrian Titieni, poate doar o etapă.

De ce a plecat din Bistriţa?

 

Cred că de aici, toţi am încercat să plecăm, unora le-a reuşit, altora ba:  “Am plecat pentru că orizontul meu de așteptăre profesional și de viețuire n-ar fi putut fi împlinit de către acest oraș. Am plecat într-o vreme când lucrurile erau structurate altfel, altele erau valorile noastre, acum suntem într-un moment în care mobilitatea valorilor are altă încărcătură, oamenii există într-un cu totul alt ritm și cred că Bistrița trebuie să ofere un cadru pentru tinerii ei și nu numai, pentru oamenii care își trăiesc viața aici, comparabil și compatibil cu ce se întâmplă în România dacă nu în Europa. Cu puțin efort, orașul poate deveni compatibil cu așteptările oricărui tânăr care speră la o viață mai bună”.

 

De ce s-ar reîntoarce?

 

Pentru că, spune Titieni, proiectul primărie este un fel de complementaritate: “ Nu cred că poate fi vorba despre o renunțare la ceva și schiumbare de paradigmă, nu o văd ca administrație deși este administrație, un primar trebuie să fie 24 de ore din 24 în slujba cetățeanului. Cred că proiectul primărie vine într-un soi de complementaritate, într-un fel de simbioză. Actorii lucrează cu omenescul, cu tot spectrul trăilor și acțiunilor. Dacă ne îndreptăm către literatura shakespeariană, vedem că e plin de crime dar și de mari iubiri imposibile. Acest conținut al omenescului mă pune în situația de a fi familiarizat și cu ceea se numește administrație. N-aș vrea să fie administreație, aș vrea să creăm o viziune comună. Nu în exclusivitate a echipei, ci a cetățenilor, pe care să o punem la îndeplinire”.

În loc de primul epilog

 

Spre finalul conferinţei, Adrian Titieni a spus o pildă, o povestiuţă cu cu mult talc: “  Trei oameni munceau, toți spărgeau piatră. Un cetățean se apropie și vorbește cu primul. Ce faci? Sparg piatră, e greu, îmi dau cu ciocanul peste degete, transpir, sunt înfometat și însetat, nu îmi ajung banii. Se apropie de al doilea. Ce faci? Sparg piatră, e greu, îmi dau cu ciocanul peste degete, transpir, sunt înfometat și însetat, dar totuțși am banii să duc familiei. Al treilea, la fel, dar senin, zâmbea. Ce faci? Fac o catedrală!”.

 

 

Rămâne de văzut dacă liberalul Adrian Titieni va fi pe placul majorităţii bistriţenilor, dacă îi va convinge că el este mai bun, mai dedicat urbei provinciale decât Ovidiu Creţu, pentru că bătălia aici se va da. Va fi una a mentalităţilor care se va suprapune pe votul pur politic. Din acest moment, pot să spun că nu va mai fi o campanie electorală uşoară  pentru nimeni: nici pentru actor, nici pentru politicieni, pentru nimeni…

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat...

Pr. Ioan Aurel Rus- Conspect duminical: Duminica a XXIX-a după Rusalii, a celor 10 leproși

„În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -