Acasă Istorie Politică A FĂCUT ORDINE ÎN BISTRIȚA

A FĂCUT ORDINE ÎN BISTRIȚA

0

Corneliu Mureșan, primul primar român al Bistriței, a fost evocat aseară la Cercul Militar. În prezența a numeroși specialiști în istorie locală, doctorul Mircea Gelu Buta a realizat un excelent remember edilului român care a făcut ordine în Bistrița. Din evocarea lui Buta nu a lipsit prezentarea contextului istoric al alegerii primului primar român al unei urbe săsești, dar și refuzul populației săsești de-a accepta rezultatele Marii Uniri de la 1918 și introducerea limbii române în administrația publică locală.

Cercul militar din parcul municipal a fost aseară gazda unei inedite întâlniri, principalul scop fiind cel al evocării memoriei celui care a fost primarul Bistriței, Corneliu Mureșanu. Beneficiind de verva și documentarea la sânge pe acest subiect a doctorului Mircea Gelu Buta, evocarea a vizat activitatea avocatului Corneliu Mureșanu pe funcția de primar al orașului Bistrița între anii 1934-1937.

Potrivit celor spuse de Mircea Gelu Buta, Corneliu  Mureşan a reuşit să rămână în fruntea municipiului un mandat, în ciuda faptului că a fost îndelung contestat de locuitorii saşi. Printre proiectele implementate de care ne putem bucura şi acum se numără canalizarea, ştrandul municipal sau chiar stadionul „Jean Pădureanu”. Contextul în care Corneliu Mureșanu a fost ales primar, era unul foarte greu pentru români, limba română impunându-se foarte greu în administrația locală dominată de sași.
La două luni după ce a fost numit primar, Corneliu Mureşan a fost contestat de peste 1500 de saşi, locuitori ai oraşului, acesta reuşeşte să se impună şi mai ales să-şi materializeze ideile. Potrivit ziarului „Săptămâna”,  printre investiţiile programate pentru anul 1935 s-au numărat: pavarea unor străzi cu piatră sau amenajarea trotuarelor, inexistente pe unele artere ale oraşului. Canalizarea a ocupat un loc important în investiţiile oraşului încă de atunci, primarul alocând 800.000 de lei pentru amenajarea canalizării pe două străzi din oraş.  Tot în 1935 a fost amenajat o toaletă publică în Piaţa Decebal.

În perioada celui de-al doilea război mondial, în timpul ocupației hortyste, Corneliu Mureşan s-a refugiat în Turda şi Cluj, revenind mai apoi în Bistriţa în 1946, unde a lucrat ca jurist la Oficiul de Stare Civilă din cadrul Primăriei pentru scurt timp, fiind dat afară. Între anii 1950 şi 1954 a ajutat la refacerea regiunilor Rodna şi Cluj, urmând ca între 1957 şi 1968, an în care s-a pensionat, să lucreze ca jurist la o întreprindere.
 

Puţini ştiu însă faptul că fostul edil al municipiului locuia în casa de lângă hotelul Coroana de Aur, în care funcţionează pub-ul Old House, pe care comuniştii l-au obligat să o părăsească. Aceştia i-au dat un apartament într-un bloc comunist din spatele Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Casa în care a trăit a rămas în picioare, iar în curtea sa a fost construit în 1974 hotelul Coroana de Aur.
 

Corneliu Mureşan a fost numit primul cetăţean de onoare al oraşului, imediat după Revoluţie, stingându-se câţiva ani mai târziu, în 1996 la Bistriţa, oraş pe care l-a şi condus timp de aproape 4 ani.

 

 

Exit mobile version