Acasă Istorie Politică 9 MAI- Ziua Independenței: Mai mulți năsăudeni au participat activ la Războiul...

9 MAI- Ziua Independenței: Mai mulți năsăudeni au participat activ la Războiul Oriental 1877-1878

0
Câștigarea Independenței a creat entuziasm și în rândurile românilor de peste Carpați și în județul nostru. Astfel, locuitori din județ au participat activ la război, este vorba despre Nechita Ignat și frații Iosif și Nicolae Bodescu din Salva și Petre Câtul din Năsăud.
Astfel Iuliu Moisil declara:
” În Năsăud întreaga populație românească era mândră de bravura oștilor române, dovedită în luptele cu turcii și de elanul cu care plecaseră și intraseră în răzbii „Curcanii”!
La sosirea fiecărei știri despre vreo învingere a românilor – Grivița, Rahova, predarea Plevnei – plecau în șiruri în frunte cu muzica pompierilor ori pe atunci încă veteranii „BĂNDAȘII” rămași din timpul regimentului grăniceresc.”
De altfel, prima carte dedicată Războiului de Independență, ” Războiu Orientalu Ilustratu” a fost elaborată și editată de doi năsăudeni, Artemiu P. Alessi și Massim Pop, în anul următor, 1878, cu sprijinul românului istrian, Paul Cieslar, la Graz. Aceștie suportând ulterior anchetele autorităților austro-ungare. Aceast volum a fost prezentat regelui Carol I la Sinaia, Artemiu P. Alessi fiind decorat cu medalia „Bene Merenti” de aur și argint.
Un exemplar din acest volum se păstrează în Biblioteca Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Exit mobile version