Acasă Administratie 8 aprilie- Ziua Internațională a Romilor a fost marcată și la Bistrița...

8 aprilie- Ziua Internațională a Romilor a fost marcată și la Bistrița în condiții de pandemie

0

”Îl felicit și îl admir pentru munca și implicarea deosebită, pe dnul Nea Lăcătuș, Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud și consilier județean, în promovarea valorilor și nevoilor etniei, integrarea socială și reprezentarea intereselor dumneavoastră”- Radu Moldovan

Ziua de 8 aprilie era în fiecare an prilej de mare sărbătoare pentru romi dar și pentru Partida Romilor în special pentru președintele Emil Neia Lăcătuș. An după an și la Bistrița au fost organizate mese rotunde dar și petreceri  în care romii cântau și dansau așa cum îi stă bine unei etnii care are muzica în sânge. Din păcate, nici în 2021, pandemia nu a trecut, așa că, liderii romilor bistrițeni au marcat 8 aprilie cu o masă rotundă la Consiliul Județean.

Invitați au fost: președintele Radu Moldovan care a transmis și un mesaj pentru întreaga etnie romă, dar și subprefecții Decsey Attila, respectiv Toth Lorand, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție, ai Jandarmilor, Inspectoratului Școlar, Direcției de Sănătate Publică, mediatori sanitari, activiști ai Partidei Romilor.

Telefonic a intervenit și deputatul Cătălin Manea, prim-vicepreședintele  Partidei Romilor și coordonator al  Zonei Nord-Vest și Centru, acesta transmițând tuturor romilor din România și de pretutindeni, dar și invitaților prezenți la manifestare, multă sănătate și un călduros la mulți ani! Așa cum era de așteptat, Manea l-a felicitat pe președintele  Radu Moldovan, care este un bun exemplu pentru ceilalți președinți de consilii județene din țară.

Emil Neia Lăcătuș: ” Din 2006 de când a fost adoptata legea 66/2006, la inițiativa d-lui președinte Nicolae Păun, pe aceea vreme deputat, și,  până în anul 2019, am marcat această zi de 8 aprilie cu susținerea Partidei Romilor și a Consiliului Județean prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin manifestari culturale, spectacole și simpozioane. La ceas de aniversare, transmit tuturor romilor din județul Bistrița-Năsăud și de pretutindeni, multă sănătate și un sincer La Mulți Ani în bună înțelegere !

Mesajul președintelui Radu Moldovan :

Dragi cetăţeni români de etnie romă,

vă transmit gânduri bune și reconfirmarea continuării relațiilor de colaborare, sprijin și bună înțelegere, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor.

O dată cu dublă semnificaţie: moment de mare bucurie, dar și de omagiu adus romilor, victime ale Holocaustului din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Etnia romă reprezintă o comunitate importantă, atât pentru România, cât și pentru județul nostru. Tocmai de aceea, mereu am făcut demersuri pentru ca relația cu dumneavoastră să fie una constructivă și incluzivă.

Cetățenii romi, atât în România, cât și în orice colț al lumii trebuie să aibă, fără discriminare, acces egal la muncă, educație și servicii medicale, ca parte din societate, ca oameni, ca prieteni.

Vă prețuim zestrea culturală şi apreciem realizările extraordinare ale intelectualilor, artiştilor, activiştilor romi şi ale altor membri ai comunităţii. La fel ca și buna noastră colaborare, sunt semne ale procesului de bună înțelegere și integrare.

Nu în ultimul rând, îl felicit și îl admir pentru munca și implicarea deosebită, pe dnul Nea Lăcătuș, Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud și consilier județean, în promovarea valorilor și nevoilor etniei, integrarea socială și reprezentarea intereselor dumneavoastră.

Așadar, la ceas aniversar, transmit comunității rome din județul Bistrița-Năsăud și de pretutindeni, multă sănătate și un sincer ”La mulți ani, în bună înțelegere!”

CONTEXT

La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem” interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având partea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin; la mijloc, o roată simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, şi de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

 

Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Romilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii romani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al U.N.E.S.C.O.

 

În anul 2002, în 8 aprilie s-a sărbătorit jubileul milenar reprezentând 1000 de ani de atestare a romilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape în memoria strămoşilor romi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe.

Exit mobile version