Pro Politica

75 de ani: ”Memorialul vieții” și drama celor 6000 mii de evrei bistrițeni gazați la Auschwitz. CE A SPUS RADU MOLDOVAN?


4 iunie este una din  datele negre ale istoriei Bistriței și județului Bistrița-Năsăud, fiind ziua în care peste 6000 de evrei de pe actualul teritoriu al județului au fost concentrați pe dealul Burich, de unde, după aproape o lună de chinuri, foame și sete, au fost deportați la Auschwitz.

Pentru că, astăzi se comemorează 75 de ani de la acele deportări și gazarea celor 6000 de evrei la Auschwitz – Birkenau, în Piața Morii a fost dezvelit un monument-omagiu cu numele de ”Memorialul vieții”. El cuprinde numele tuturor familiilor evreieşti care trăiau în anul 1944, înainte de a fi deportate: 1.700 de nume.

Prezent la comemorare, președintele Consiliului Județean BN, Radu Moldovan a spus următoarele:  ”Oamenilor li s-au luat numele și au fost transformați în numere, în neoameni. Acum, oamenilor li s-au redat numele în „Memorialul Vieții” – Prim Rabinul României Rafael Shaffer.

Au trecut 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau. Suntem obligați să ținem vie amintirea celei mai mari atrocități istorie pentru a nu mai lăsă vreodată loc ca ea să se repete!

Nimeni, niciodată, nu trebuie să treacă prin ce a trecut poporul evreu în tristele momente ale Holocaustului! Atunci, normalitatea a fost înlocuită cu ura și conviețuirea cu genocid! Este cel mai cumplit moment al umanității, de care nu avem dreptul să uităm!

Astăzi, la Bistrița, a fost dezvelit complexul artistic “Memorialul Vieții”, în amintirea celor 7.000 de evrei deportați în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau.

Din respect pentru comunitatea evreiască din județul nostru, a fost prezent Prim Rabinul României, Rafael Shaffer și o delegație din regiunea parteneră Brenner din Israel, condusă de Președintele acesteia, Dl. Doron Shidlov!

Veșnică amintire și compasiune!

Exit mobile version