Acasă Administratie 5,8 milioane de euro pentru Căianul Mic

5,8 milioane de euro pentru Căianul Mic

0

Astăzi am ajuns împreună cu Președintele Asociației Comunelor din Județul Bistrița-Năsăud,  Romeo Florian în una dintre cele mai bine gospodărite comunități din județul nostru, comuna Căianu Mic.

Aici, îl avem partener de nădejde în proiectele de dezvoltare a comunității locale, pe cel mai tânăr primar din România, Paul Știr! Tinerețea nu este o virtute de sine stătătoare, dacă nu este susținută de determinare și multă muncă, iar Paul a demonstrat că se luptă pentru ca oamenii din Căian să aibă condiții europene de trai!

Am vizitat șantierele mai multor investiții pentru care atât eu, cât și Domnul Primar Romeo Florian am luptat alături de Paul Știr, ca ele să prindă viață:

1. Reabilitare si modernizare Liceul Tehnologic ”Ion Căian Românul”. Această investiție, după cum se poate vedea și în imagini, prevede modernizarea totală a clădirii liceului, dotarea și utilarea completă a clădirii cu mobilier și tehnică IT, precum și amenajarea curții și a parcărilor.

Valoarea totală a acestei investiții este de peste 1,3 milioane de euro, iar lucrările de construcție au ca termen primăvara anului viitor.

2. Reabilitarea si Modernizarea Scolii Gimnaziale din localitatea Dobric. Această investiție presupune lucrări de modernizare și de reabilitare a 8 săli de clasă și a spațiilor administrative aferente, modernizarea și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare și asigurarea de dotări cu mobilier și alte obiecte necesare desfășurării actului educațional.

În total, în modernizarea școlii din Dobric se vor investi peste 1 milion de lei (250.000 euro). Vreau să menționez că această școală era într-o stare deplorabilă și înainte să intre în modernizare putea pune în pericol viața copiilor și a dascălilor. Datorită Guvernului României, această problemă a dispărut și în cel mai scurt timp copiii din Dobric vor avea o școală modernă, sigură și primitoare!

3. Reabilitarea si Modernizarea Căminului Cultural din Caianu Mic și amenajarea de spații de joacă și a unui părculeț în centrul comunei. Este o altă realizare importantă pentru comunitatea din Căianu Mic, sprijinită de asemenea cu fonduri din bugetul Consiliului Județean. Valoarea totală a investiției este de circa 350.000 lei (100.000 euro), infim comparabil cu faptul că peste 3500 de oameni vor avea acces la un cămin cultural modern.

4. Asfaltarea drumului comunal 37 (Dobric – Ciceu Poieni) pe o lungime de 8,3 km. Prin această investiție de peste 6,2 milioane de lei (circa 1,4 milioane de euro), susținută de Guvernul României și Consiliul Județean, peste 500 de oameni au acces la infrastructură rutieră de calitate.

De asemenea, în proiect au fost prevăzute și rigole carosabile, acostamente și podețe de acces la fiecare gospodărie. Această lucrare este în curs final de execuție, urmând ca până la finalul lunii decembrie să fie făcută recepția finală.

5. Prin intermediul Master Planului de apă și canalizare implementat de Consiliul Județean, până la finalul lunii noiembrie, 475 de gospodării din Căianu Mic și Căianu Mare vor fi racordate la rețeaua de apă curentă.

Legat de această investiție nu pot avansa o sumă exactă, dat fiind faptul că investiția este cuprinsă în contractul de lucrări numărul 4, care prevede realizarea de rețele de apă și canalizare în zona orașului Beclean. Cu toate acestea, pot avansa o sumă aproximativă pentru investiția de care vor beneficia peste 1500 de oameni din comuna Căianu Mic, și anume, aproximativ 1 milion de euro.

6. Regularizarea unui număr de 7 pâraie necadastrate (2 în Dobric, 4 în Căianu Mic și 1 în Căianu Mare), cu o lungime totală de 14 km. Valoarea totală a acestei investiții este de circa 1,5 milioane de euro, iar lucrările de construcție vor fi finalizate în acest final de an.

7. Amenajarea cursului de apa necadastrat Paraul Valea Pietricelei, în satul Ciceu Poieni, cu o valoare totală de peste 250.000 euro. Proiectul prevede construcția a 2 baraje pentru decantarea aluviunilor, 230 metri liniari canal betonat carosabil și 260 metri liniari zid de protectie din gabioane.

Fără a pune în calcul investițiile directe ale Primăriei Căianu Mic, în total, doar în ultimii doi ani, din Fonduri Guvernamentale, din fonduri asigurate de Consiliul Județean sau din fonduri europene în această comună s-au investit peste 5,8 milioane de euro!

Dar, această sumă nu spune nimic, dacă nu ne gândim la beneficiile și oportunitățile de dezvoltare economică a cetățenilor din această localitate. Una dintre cele mai mari satisfacții sunt multumirile primite din partea oamenilor simpli, care văd că și pentru problemele lor există soluții. Din acest motiv fac politică și administrație și sunt dispus să lupt atât cât voi putea, pentru a face viața oamenilor din județul nostru, cel puțin, un pic mai bună!

Exit mobile version