Acasă ANALIZE-COMENTARII 5 IUNIE 2016: Primele predicții pentru Bistrița-Năsăud ( 1)

5 IUNIE 2016: Primele predicții pentru Bistrița-Năsăud ( 1)

0

Mai sunt doar două luni de zile până la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale și lucrurile încep să se lege, candidații să se poziționeze față de electorat, partidele să tureze motoarele.

Așadar, vom avea un singur tur de scrutin, în acest caz, o largă majoritate dintre cei 62 de primari din BN vor rămâne pe fotoliile care le ocupă și în prezent. Dacă în cel puțin 45 de comune, zarurile au fost deja aruncate, în restul UAT-urilor lucrurile nu sunt deloc clare, nici în ceea ce îi privește pe actualii edili, dar nici pe contracandidații acestora.

De unde plecăm?

De la ultimul sondaj realizat de cei de la CIADO, organizație care a avut cifre foarte aproape de realitatea votului adevărat de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Cercetarea sociologică vorbește despre următoarele cifre la nivelul Transilvaniei și Banatului:

 

În anul 2016, vor fi alegerile locale și parlamentare veți participa la vot?

Decembrie  2015                                             Februarie 2016

Da 44,6 %                                                       Da 46.5 %

Nu 47,9 %                                                       Nu 46 , 9 %

Nu știu 7,5%                                                    Nu stiu 6,5 %

Se conturează următoarele coaliții și partide principale, ce vor candida la alegerile locale și parlamentare: PSD + UNPR, PNL ( PNL + PDL), ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veți vota?

Decembrie 2015                                               Februarie 2016

PSD + UNPR — 31,6%                                 PSD + UNPR  32,6 &

PNL — 39,6%                                                PNL 38,6 %

ALDE –  2.6%                                                ALDE 3,5 %

Alții – 26.2%                                                  Altii 25,3 %

 

Prima concluzie: Doar în Transilvania și Banat, PNL crește ca opțiune de vot, în restul  țării situație e inversă, PSD fiind prima opțiune pe lista electorilor.

A doua concluzie

Regiunile tradițional dedicate PSD rămân fidele, avand chiar cresteri semnificative de 1-3 procente, iar cele dedicate dreptei clasei politice în aceeași măsură rămân fidele acestora dar au scaderi de 2-3 procente . Studiul scoate în evidență constanta numărului de nehotărâți sau indeciși, comparativ cu sondajele anterioare . Un procent de 35 % dintre cei ce au raspuns NU , au facut-o sub rezerva ca daca apar schimbari pe scena politica, ar putea participa la vot dar nu ar vota partidele avute in vedere in sondajul nostru. Procentul ridicat privind raspunsul “Altii”  – ( 23.55) merg spre Miscarea Populara , M10 , UDMR . Concluzia CIADO este ca în funcție de mutările politice din următoarele 4 luni vor fi influențe majore și în constituirea de majorități semnificative, mai ales în ceea ce privește alegerile locale, unde în multe zone se pornește de la zero. Media nehotărâților poate crea premisele apariției unui nou partid (e) pe scena politică din România, ce să atragă acest segment ce în marea sa majoritate este în targetul de vârsta 18-30 ani daca tinem cont ca de la ultimul scrutin din 2012, a aparut un numar de 600.000 majori cu drept de vot. Probleme precum imigrantii , coruptia, locuri de munca , consumul de droguri , dezvoltarea comunitara, sunt cele mai prezente pe agenda cetateanului .

 

Municipiul Bistrița și orașele

Bistrița

Primarul Ovidiu Teodor Cretu este în vârful clasamentelor unor sondaje mai mult sau mai puțin oficiale, dar intrarea în cursă a actorului Adrian Titieni schimbă paradigma politică. Rămâne de văzut dacă Titieni va reuși să-i convingă pe bistrițeni că e cel mai bun, iar Ovidiu Crețu să spere că cei de pe rețelele de socializare nu vor reuși să strângă masa critică de votanți nu de postaci pe care să îi trimită la vot.

Nu ştim încă şi nici nu cred că putem paria pe faptul că lui Adrian Titieni  îi va veni ca turnat rolul greu şi de compoziţie al bistriţeanului, al cetăţeanului convins că doar el poate ajuta comunitatea şi, că mai ales ştie cum să facă acest lucru.

Analist fiind, sunt curios care este notorietatea lui Adrian Titieni la nivelul acestui municipiu semi rural şi care este percepţia bistriţeanului de rând faţă de candidatul PNL care a spus următoarele: “ Actorii lucrează cu omenescul, cu tot spectrul trăilor și acțiunilor. Dacă ne îndreptăm către literatura shakespeariană, vedem că e plin de crime dar și de mari iubiri imposibile. Acest conținut al omenescului mă pune în situația de a fi familiarizat și cu ceea se numește administrație. N-aș vrea să fie administrație, aș vrea să creăm o viziune comună. Nu în exclusivitate a echipei, ci a cetățenilor, pe care să o punem la îndeplinire”.

Deşi, pare că bătălia se va da doar între Ovidiu Creţu şi Adrian Titieni, foarte multe voturi vor pleca spre Mircea Archiudean, Ionuţ Simionca, dar şi spre Liviu Rusu, un candidat care ştie limba administraţiei publice locale.

De asemenea, Ovidiu Creţu va duce încă o bătălie grea cu reţelele de socializare şi postacii adverşi, reacţia sa nefiind, întodeauna, pe măsura atacurilor a cărui ţintă este edilul de Bistriţa.

Cu certitudine, se poate spune că Ovidiu Creţu rămâne pe val, dar că, cifrele din seara de 5 iunie depind foarte mult de echipa care va munci alături de Creţu, de implicare şi motivarea acesteia.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU 4 ANI

Număr voturi valabile obţinute de fiecare candidat:
– Creţu Ovidiu Teodor – USL (PSD): 16.764
– Moldovan Vasile – PDL: 10.299
– Ungur Lucian Adrian – PP-DD: 4.617
– Toniuc Alexandru Marian – PER: 1.447
– Antal Attila – UDMR: 964
– Negreanu Ioan Tiberiu – PRM: 299
– Bodale Vasilie – PP: 244
– Căţănaş Călugăr Marius Eugen – PNŢCD: 176
– Onişor Mihail Radu – UNPR:164
– Bindea Vasile Ioan – PSR: 70

 

Năsăud: Romocea vs Oltean

Oraşul Năsăud, supranumit şi “oraşul academicienilor” ar mai putea trece printr-un mandat al actualului primar, Mircea Romocea.  Sigur, acest lucru se poate întâmpla doar în anumite condiţii:

  1. Mircea Romocea să îşi schimbe abordarea faţă de năsăudeni şi consiliul local
  2. Actualul primar să îşi treacă peste orgoliu (?!?) şi să reia dialogul cu principalul său contra candidat, Dorel Oltean, cel care poate să facă surpriza pe 5 iunie,Oltean fiind cel care îl cunoaşte pe Romocea foarte, dar foarte bine.
  3. Nici la Năsăud, Romocea nu poate dormi liniştit, mai ales că la capitolul lucrul în echipă, Oltean e maestro.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU 4 ANI

Independentul Mircea Romocea, susţinut de USL, este noul primar al oraşului Năsăud, iar viceprimar se prefigurează a fi liberalul Nicolae Găitan. Cu un procent de participare la vot de circa 56%, oraşul Năsăud i-a preferat pe Mircea Romocea cu 3.025 de voturi, în timp ce contracandidatul său, fostul primar democrat-liberal Dumitru Mureşan, a obţinut 2.134 de voturi. Al treilea candidat Vasile Cremene (PP-DD) a obţinut doar 287 de voturi. USL a reuşit să-şi impună majoritatea în Consiliul Local, cu 10 mandate, respectiv: Niculae Găitan (PNL), Ştefan Sorin Iluţan (PSD), Dorel Oltean (PSD), Petru Drăgan (PNL), George Cicedea (PSD), Ioan Boţan (PSD), Răzvan Redac (PNL), Victoria Costea (PSD), Viorel Naşcu (PNL) şi Nicolae Cârcu (PC). Un număr de 6 consilieri locali vor fi din partea PDL: Dumitru Mureşan, Victor Maghiar, Marius Marica, Cornel Cifor, Dorin Vlaşin şi Macedon Iepure. Structura Consiliului Local va fi completată cu cel de-al 17-lea consilier local: Ionuţ Vasile Cremene, reprezentantul PP-DD. Conform înţelegerii din cadrul Alianţei USL, Nicolae Găitan (PNL) va fi ales în funcţia de viceprimar al Năsăudului.

 

Beclean: rămâne roşu

Fief al PSD, mai precis al primarului Nicolae Moldovan, Becleanul îşi va păstra culoarea partidului din care provine Moldovan, asta, în lipsa unui candidat cât de cât viabil al celor de la PNL şi care să aibă notorietatea lui Nicu Moldovan. Restul e can can.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU 4 ANI

Nicolae Moldovan (PSD) își începe al patrulea mandat de primar al orașului Beclean, după ce a obținut 74% (4.131) din voturile exprimate la scrutinul de duminică. Letiția Vlăduțiu, candidatul PDL pentru aceeași funcție, a fost preferată de 12% (664) dintre alegători, iar Liviu Țărmure (PNL), de 10% (578) dintre cei care au introdus buletine în urne.
Potrivit primarului reales, PSD va trimite în Consiliul Local 10 reprezentanți, cu unul mai mult decâ până acum, după ce a obținut 51% din sufragiile exprimate (2.712 de voturi), PDL – 3 (875 de voturi), cu unul mai puțin decât în mandatul anterior, PNL – tot 2 (691 de voturi) și UDMR – tot 2 (670 de voturi).
Prezența la vot a fost de 59% din totalul celor 9.799 de persoane înscrise în listele electorale permanente.

 

Sângeorz-Băi: Ogâgău vs Şteopoaie vs Max Pop. Ce face Roland Venig?

Şi aici, ca şi în cele mai multe localităţi, lupta se va între Traian Ogâgău, revenit pe cai mari şi Vasile Şteopoaie, Maxim Pop dar şi Radu Cârcu, candidatul ALDE. Lupte grele îl aşteaptă pe Traian Ogâgău, aflat la a doua candidatură, mai ales că a cam singur, Şteopoaie şi Maxim Pop anunţând faptul că nu îl vor susţine.

Sigur, foarte multe lucruri depend de cine este candidatul PSD? Dacă va fi Şteopoaie, atunci lupta va fi pe cât se poate de aprigă, mai ales că există şi varianta ca Maxim Pop să meargă alături de Şteopoaie.

Rămâne o întrebare suspendată: Ce va face Roland Venig? Pe cine va susţine acesta, unde vor merge sutele de votanţi pe care încă îi mai are?

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU 4 ANI

La Sângeorz-Băi, în urma alegerilor locale de duminică a fost reales primarul social-democrat Roland Venig, pentru al patrulea mandat. Din totalul de 8.499 de alegători înscrişi pe listele electorale, Roland Venig a fost preferat de 1.879 de votanţi, în timp ce contracandidaţii săi au obţinut următoarele „scoruri”: Maxim Pop (PNL) – 1.481 de voturi, Vasile Şteopoaie (PDL) – 1.325 de voturi, iar Gheorghe Velea (PP-DD) – 201. În ceea ce priveşte Consiliul Local, PSD a câştigat 7 mandate, PNL – 5, PDL – 4, PP-DD – 1.

În partea a doua veţi putea afla care sunt predicţiile pentru cele 58 de comune dar şi cifrele unui sondaj de opinie . Zilele următoare…

Exit mobile version