duminică, octombrie 25, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Războiul celor 5 paturi de endocrinologie de la SJUB: Covid-ul a blocat demersurile legale, însă continuă schimburile de replici între managerul Gabriel Lazany și dr. Alina Filip!

  Must Read

  No, woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat. BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare...

  Ultimele 48 de ore nu au fost deloc simple pentru cardiacii din USR-Plus și Partidul Verde, cele două formațiuni...

  Accident cumplit în Năsăud: Un mort, doi răniți grav și o mașină transformată într-un morman de fiare contorsionate

  Un accident grav a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Potrivit ISU BN, o mașină s-a transformat...

  Rămășițele zilei: Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame

  Nimic nu mai este în regulă cu noi, cu ei, cu unii, cu toți. Nu vrem să ne mai...

  O problemă internă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, legată de înființarea unei secții sau compartiment de endocrinologie, a ajuns în spațiul public, transformată într-un război personal în care orgoliile au depășit fondul problemei.

  În fapt, dr. Alina Filip, medic endocrinologie, a cerut conducerii SJUB înființarea unui compartiment de endocrinologie cu 5 paturi. Comitetul director al SJUB a aprobat cererea medicului de alocare a unui număr de paturi pentru spitalizare continuă în cadrul secției de Diabet zaharat, nutriție și alte boli metabolice.

  ÎNSĂ, tot SJUB precizează într-o adresă către dr. Alina Filip că modificarea structurii spitalului se face prin ordin al ministrului sănătății, precum și faptul că momentan nu există spațiu fizic pentru înființarea acestui compartiment, cauza fiind legată atât de contextul epidemiologic actual, cât și de faptul că două secții exterioare ale SJUB se află în reabilitare, acestea fiind relocate temporar în locația centrală.

  De asemenea, în aceeași adresă se menționează faptul că SJUB a început demersurile la Ministerul Fondurilor Europene pentru finanțarea unui proiect de extindere al spitalului.

  Dr. Alina Filip a cerut lămuriri din partea Ministerului Sănătății, instituție care i-a răspuns că la sediul acesteia nu există nicio cerere de modificare a structurii spitalului, așa cum ar fi precizat managerul SJUB, Gabriel Lazany. În același răspuns al Ministerului către medicul bistrițean se precizează însă faptul că cei care sunt îndreptățiți prin lege să ceară aceste modificări ale structurii nu sunt cei de la SJUB ci Direcția de Sănătate Publică.

  De altfel, SJUB specifică acest lucru într-o altă adresă, de această dată primită de publicația Răsunetul la solicitarea acestora:

  „Demersul actualizării structurii organizatorice a spitalului, conform propunerii înregistrate cu nr. 1521/24.02.2020, este imposibil de finalizat în contextul pandemic dat, în care Spitalul Județean de Urgență Bistrița funcționează cu modificări temporare de structură, avizate prin derogare legală de către DSP BN, modificări succesive generate de evoluția contextului epidemiologic COVID-19, imposibil de estimat cu exactitate în viitorul apropiat și mediu”.

  Dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică – insituția care trebuie să emită cererea de modificare a structurii spitalului către Ministerul Sănătății, ne-a dat răspunsurile legate de procedură și demersuri:

  „Spitalul este cel care propune modifcarea de structură, iar la solicitarea spitalului noi o trimitem mai departe către minister. Noi am primit din partea spitalului o cerere de modificare a structurii în care erau prinse și cele cinci paturi pentru endocrinologie, asta undeva prin februarie. Dar a venit pandemia, ne-am oprit și nu a mai fost nimic la fel. Atunci când trimitem o astfel de cerere de modificare la minister trebuie să descriem circuitul, personalul, toate lucrurile ce implică acest fapt. În timpul pandemiei, spitalul transformându-se în spital Covid, totul s-a dat peste cap, nu au mai fost aceleași secții, s-au schimbat locații, între timp au început și lucrările de reabilitare a unor secții externe.

  În aceste condiții nu am mai putut face nicio solicitare. Așteptăm să se termine această treabă, dacă se va termina, și să se ceară din nou o modificare de structură. Deci, la începutul anului a existat o solicitare și da, erau prinse cele cinci patru pentru endocrinologie. Acum, secțiile sunt date peste cap cu acest Covid, așteptăm măcar să se liniștească situația și să reluam demersurile. Abia atunci vor putea să regândească toate lucrurile și să refacă secțiile, apoi să revină cu o solicitare actualizată. Deci în structura secției de diabet erau prinse cinci patruri pentru endocrinologie, dar acum nici secția de diabet nu mai există, aceasta fiind integrată în secția de medicină internă”, a precizat dr. Anca Andrițoiu pentru stiridebistrita.ro.

  Din păcate, situația a degenerat și a ajuns în spațiul public sub forma unui război personal în care managerul SJUB, Gabriel Lazany, consideră că se fac presiuni mediatice asupra sa, soțul medicului fiind un jurnalist care l-a criticat pentru susținerea unui candidat în campania electorală.

  Medicul Alina Filip își continuă cu insistență demersul pentru înființarea secției cu pricina, inițiind chiar și o petiție online în acest sens, situație puțin exagerată având în vedere faptul că cererea acesteia a fost deja aprobată de consiliul director al SJUB, contextul actual fiind cel care împiedică efectiv crearea secției/compartimentului cu pricina.

  Gabriel Lazany, o fire colerică în anumite situații, răbufnește într-o emisiune online și aduce acuze medicului. Acesta din urmă se apără printr-un drept la replică, însă esența acestei povești rămâne împotmolită în contextul epidemiologic.

   

  - Advertisement -

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  - Advertisement -

  Latest News

  No, woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat. BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare...

  Ultimele 48 de ore nu au fost deloc simple pentru cardiacii din USR-Plus și Partidul Verde, cele două formațiuni...

  Accident cumplit în Năsăud: Un mort, doi răniți grav și o mașină transformată într-un morman de fiare contorsionate

  Un accident grav a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Potrivit ISU BN, o mașină s-a transformat într-un morman de fiare contorsionate...

  Rămășițele zilei: Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame

  Nimic nu mai este în regulă cu noi, cu ei, cu unii, cu toți. Nu vrem să ne mai auzim unii pe alții, să...

  Noul Consiliu Județean Bistrița-Năsăud se reunește luni, 26 octombrie la ora 15.00. Majoritatea stă încă sub semnul întrebării: PNL contra PSD… Ce va face...

  La exact o lună de zile de la votul pentru alegerile locale, Centrul Cultural ”Dacia”  va găzdui luni, 26 octombrie, de la ora 15.00,...

  SÂMBĂTĂ: Bistrița-Năsăud se apropie de 80 de cazuri de infectări zilnice. A fost confirmat un nou focar la un centru de vârstnice cu 28...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud devine îngrijorătoare. Este o zi grea pentru sistemul sanitar, astăzi fiind raportate...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -