Acasă Administratie 45.000 de lei pentru conservarea unui alt monumet istoric extrem de avariat:...

45.000 de lei pentru conservarea unui alt monumet istoric extrem de avariat: Biserica Reformată din Tonciu

0

Comunitatea reformată din Tonciu şi-a construit biserica în anul 1691, iniţial având zidurile consolidate din împletitură cu lut, ulterior, în 1711 a fost transformată în biserică de piatră, a fost construit tavanul casetat, considerat o adevarată bijuterie iar apoi, în 1800 biserica a fost reabilitată . Turnul bisericii dezafectate din Tonciu, un monument istoric de clasă A, ridicat în urmă cu mai bine de trei secole, s-a prăbuşit complet  sâmbătă seara, după o ploaie însoțită de vânt puternic. În urma prăbușirii n-au existat victime, însă tavanul casetat al navei bisericii, ridicat în 1711 și considerat de specialiștii în patrimoniu extrem de valoros, a fost afectat parțial și are nevoie urgentă de consolidare.

O comisie de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase din din care au făcut parte  subprefecții Décsei Atilla și Lorand Toth , dar și Alexandru Uiuiu, directorul Direcţiei pentru Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistrița-Năsăud, precum și primarul din Galații Bistriței, Vasile Mihai Vermeșan a constatat că ar fi nevoie urgentă de o alocare de 45000 de lei numai pentru  conservarea  bisericii pentru a preveni producerea de alte avarii.

 

 

Satul Tonci a fost locuit de saşi şi maghiari. Cele doua parohii, cea evanghelică săsească, respectiv cea reformată maghiară, au fost ridicate una în apropierea celeilalte. După ce sașii au părăsit comunitatea Biserica Reformată a cumpărat parohia şi biserica evanghelică, iar după anul 2000 le-a reconstruit pe amândouă. Începând din anul 2005, slujbele sunt ţinute în biserica reconstruită.

 

 

 

În anul 2007 orga şi clopotele au fost mutate în noua biserică. Acolo urmează să fie mutată şi coroana amvonului, realizată în 1905, scaunul lui Moise şi banca preotesei. Acesta a adăugat că, momentan, şi vechiul turn al noii biserici are nevoie de renovare şi aşteaptă autorizaţiile necesare pentru a începe lucrările de renovare.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version