marți, septembrie 22, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Șase personalități marcante ale vieții publice sunt de astăzi cetățeni de onoarea ai județului Bistrița-Năsăud

  Must Read

  Cine ești tu, Cristian Niculae? Interviu cu OMUL din spatele candidatului

  Suntem bombardați în această perioadă electorală de o mulțime de nume, personaje și personalități, mai noi sau mai vechi,...

  LIGA A III-A, SERIA A X-A: Gloria egala nou promovatei din Șomcuta Mare

        În a doua etapă, a ligii a III-a, seria X-a, pe stadionul Jean Pădureanu, Gloria...

  STELIAN DOLHA: Consiliul Județean poate și trebuie sa fie implicat mult mai activ si în a oferi un suport real fermierilor dintr-un județ preponderent...

  Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros am discutat vineri cu locuitorii din Șieu și din Teaca,...


  E vorba de scriitorul Niculae Gheran, dr. Mircea Gelu Buta, omul de afaceri Ioan Scurtu, antrenorul echipei naționale de handbal masculin, Dan Rareș Fortuneanu și Raul Ionuț Gălan. La eveniment a fost prezent și IPS Andrei Andreicuț dar și o mare parte din cetățenii de onoare ai județului nostru, printre care Lucian Sănmărtean, Ioan Repede, Marcel Lupșe sau generalul de brigadă Virgil Pop.

   

  Complexul ”Metropolis a fost astăzi gazda celei de-a șasea ediții a Decernării titlului de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, fiind vorba de cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional. Până la acest moment, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a acordat 29 de titluri de cetățean de onoare, după cum urmează: Gen. Ioan Birişiu, Marcel Lupşe, Liviu Maior, Heinrich Schnatmann, Lucian Sănmărtean, Georg Lecca (în 2014), Paul Ilieş, Vasile Zbâncă, Pompei Cocean, Emanoil Viciu, Gabriela Szabo, Miron Duca (în 2015), Adrian Crișan, Dumitru Protase, Andreea Grad, Emil Iugan, Cleopatra Lorințiu (în 2016), Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi, Anuța Cătuna, Virgil Pop, Dorel Goia (în 2017), Ioan-Aurel Pop, IPS Andrei Andreicuț, Ioan Manci, Liviu Zăpârțan, Ioan Repede, Ștefan Dărăbuș, Cristian Bodnar (în 2018).

   

  Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat, iar gazda, președintele Radu Moldovan a vorbit despre importanța și necesitatea acordării unor astfel de distincții: Ne apropiem de una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos și mă bucur că împreună avem ocazia să ne bucurăm de pace în România și  în lume, și de un an care se încheie cu multe realizări pentru județul nostru. De curând Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a premiat 217 elevi olimpici și 157 de profesori care i-au pregătit, precum și 10 elevi eminenți care s-au clasat pe primele trei locuri la Examenul de Evaluare Națională și la cel de Bacalaureat.  Sunt preocupat alături de colegii mei să punem în valoare lucrurile bune și oamenii valoroși din județul nostru. Din acest motiv am inițiat premierea celor mai buni elevi și sportivi și tot din acest motiv am inițiat acordarea titlurilor de ”Cetățean de onoare” unor personalități care prin cariera lor au făcut diferența. E de datoria noastră, a celor care iubim România și pe români, să promovăm lucrurile care ne unesc, oamenii care ne inspiră și astfel să dăm tinerilor speranța că și în România pot avea un viitor frumos! Sunt onorat să fiu astăzi gazda unui număr impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud! Încă de când am ajuns la Consiliul Județean simțeam că avem foarte mulți oameni valoroși care merită recunoscuți: sportivi, artiști, manageri de succes, profesori renumiți, medici, antreprenori și alți oameni care prin cariera avută au adus cinste județului și oamenilor din Bistrița-Năsăud!   Acest titlu este un simbol și nu aduce posesorului beneficii material și chiar din acest lucru, putem spune că valoarea sa este una neprețuită! Acest titlu reprezintă o parte din inima și sufletul bistrițenilor oferit ambasadorilor județului nostru și ai oamenilor de omenie de aici! O spun de fiecare dată la evenimentele speciale: ”Vă mulțumesc tuturor pentru binele care l-ați adus lumii, de aici, din cel mai frumos loc de pe pământ, județul Bistrița-Năsăud”!

   

  Niculae Gheran

  Prima distincție i-a fost acordată scriitorului și criticului literar Niculae Gheran, recunoscut și pentru realizarea de-a lungul a patru decenii, a ediției critice a operei lui Liviu Rebreanu, în 24 de volume, demers unic în peisajul editorial românesc, ediție răsplătită cu numeroase premii de către Uniunea Scriitorilor din România și Academia Română. Prezentare Laudatio – Andrei Moldovan, președintele Societății Scriitorilor din județul Bistrița-Năsăud

  Dr. Mircea Gelu Buta

  Cu o lungă activitate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, domnul Mircea-Gelu Buta și-a început cariera profesională ca medic pediatru în anul 1980, urmând mai apoi să devină Șeful Secției de Pediatrie,  începând cu anul 1995 și ulterior Director general, respectiv Manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița (2006 – 2017), postură din care în perioada 2012-2017 am derulat numeroase proiecte de investiții în Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Prezentare Laudatio – doctorul Radu Lezeu

  Caporal  Ioan Suciu

  Ioan Suciu s-a născut în localitatea Năsăud. A participat la 5 misiuni internaționale sub egidă ONU și NATO, în patru teatre de operații: Angola, Kosovo, Afganistan și Irak. În semn de înaltă apreciere și recunoaștere a meritelor profesionale i-au fost acordate numeroase distincții naționale și internaționale, dintre care: „Medalia NATO pentru serviciul în slujba NATO în operațiile din zona Kosovo” (2002), Medalia ONU (2006), Emblema de Onoare a Forțelor Terestre (2007), Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls.a III-a (2018), Certificat de apreciere pentru participarea la Jocurile Mondiale Militare oferit de șeful Statului Major al Apărării (2019), etc. Merituoasa carieră sportivă, concretizată în participarea la peste 100 de concursuri naționale și peste 25 de concursuri internaționale, i-a adus un palmares impresionat, atât pe plan național, cât și internațional, obținând: 74 medalii de aur, 36 medalii de argint și 17 medalii de bronz. Prezentare Laudatio –  colonel dr. Ioan Marian Cristurean, locțiitorul comandantului UM 01331

   

  Ioan Scurtu, fondator Grup Dimex 2000  Company srl

   

  Născut la 28 august 1958, în comuna Parva,  Ioan Scurtu a urmat cursurile Liceului de Mecanică și Școală Profesională de Mecanică din Bistrița în perioada 1978 – 1982.  În anul 1992, domnul Ioan Scurtu s-a îndreptat spre antreprenoriat, devenind administrator al societății DIMEX 2000 COMPANY S.R.L. Rebrișoara.

  Odată cu înființarea companiei, acesta s-a impus pe piața din România și a devenit o companie de suces în domeniul construcțiilor.

  Domnul Ioan Scurtu s-a implicat activ în comunitatea din care face parte, în diverse domenii, și a susţinut mereu mediul de afaceri local, fiind membru al organizaţiei Uniunea Generală a Industriaşilor din România – UGIR 1903. Prezentare Laudatio – Vasile Bar, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

   

  Dan Rareș Fortuneanu

  Născut la 19 decembrie 1978 în Cluj-Napoca, Dan Rareș Fortuneanu a urmat cursurile școlii generale și liceale în Bistrița. În timpul facultății a activat ca jucător la CSM Știința Bacău, în prima ligă a Campionatului Național de Handbal și după o perioadă de 4 ani s-a transferat la CS Dinamo București unde a devenit vicecampion național și a jucat în semifinalele cupei EHF.

  Rareș Fortuneanu și-a continuat parcursul de sportiv de performanță în prima ligă din Franța, începând cu anul 2004, până în anul 2013 la echipa de handbal a Clubului Sportiv Saint Raphael VHB, perioadă în care a avut peste 80 de selecționări și la echipa națională a României.

  La echipa din Franța a devenit campion al Franței în 2007, finalist al Cupei Ligii Franceze (2010-2012) și a obținut locul III în campionatul Franței în 2011.

  După încheierea carierei de sportiv, domnul Dan Rareș Fortuneanu a devenit antrenor principal de handbal la aceeași echipă a Clubului Sportiv Saint Raphael VHB din Franța. De asemenea, începând cu anul 2014 a fost antrenor secund la echipa națională de handbal masculin a României, în prezent fiind antrenor principal.  Prezentare Laudatio, Horațiu Pașca – antrenor principal la CLUBUL SPORTIV „GLORIA 2018” BISTRIȚA-NĂSĂUD

  Raul Ionuț Gălan

  Născut la 09 iunie 1994 în Bistrița, Raul-Ionuț Gălan a urmat cursurile școlii generale și liceale în Bistrița, absolvind Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, profilul Științe-Sociale, în anul 2013.

  A obținut în perioada liceului Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie (2010), Premiul I la Olimpiada Județeană de Istorie (2009-2011), Premiul I la Olimpiada Județeană de Logică și Argumentare (2011).

  Raul-Ionuț Gălan a urmat cursurile universitare la New York University din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite dobândind licența în cercetări sociale și politici publice (2017). În paralel cu studiile universitare, acesta a lucrat ca stagiar la: Ambasada României în Emiratele Arabe Unite (2013-2014), Ambasada României în Republica Argentina (2015), Biroul Parlamentar al domnului Mihai Țurcanu, Parlamentul European, Bruxelles (Belgia, 2015), Delegația Permanentă a României la NATO, Bruxelles (Belgia, 2016) și Departamentul de Politică Externă, Administrația Prezidențială (București, 2017).

  După absolvirea facultății, Raul-Ionuț Gălan și-a continuat activitatea ca cercetător asistent în sociologie, timp de un an, la facultatea pe care a absolvit-o. Ulterior, acesta a fost cercetător asistent la University Ann Arbor Michigan, Statele Unite ale Americii, unde, începând cu data de 01 septembrie 2019, a devenit asistent universitar la Departamentul de Sociologie: Statistică și analiză de date. Prezentare Laudatio -profesor Attila Antal – director adjunct al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița.

  Diplome de merit

  Tot în cadrul acestei ceremonii au fost acordate cinci diplome de merit  unor persoane care prin munca desfășurată au dat dovadă de profesionalism și devotament în activitatea depusă! E vorba de cinci asistente maternale: Maria Bozbici -Rebrișoara,  Voichița Păcurar – Bistrița, Dumitra Pop – Comlod, comuna Milaș, familiei Ioan și Mariana Saveta Suciu – Bistrița și Maria Vartolomei – Rebrișoara.

   

  Diplome de onoare:

   

   

   ANA LUIZA BINDEA pentru obținerea medaliei de aur la Campionatul European de Taekwondo – categoria copii feminin

  GEORGIANA ȘTEFANIA CHIRLEJAN pentru obținerea locului II la Campionatul European de Karate Kyokushin – categoria seniori

   

  CRISTIANA TEODORA CHIRLEJAN – pentru obținerea locului III la Campionatul European de Karate Kyokushin – categoria seniori

   

   DENISA DOLHA – pentru obținerea locul I la Campionatul European de Karate Kyokushin

   

  LUCA FLAVIU MOLDOVAN – pentru obținerea locului I la Campionatul European de Karate Kyokushin – categoria tineret

   

  DRAGOȘ SÂNGEORZAN – pentru obținerea titlului de campion european la Karate Kyokushin

   

  BOGDAN BERENDE – pentru obținerea medaliei de aur la Campionatul European de atelaje trase de câini nordici

   

   ATILLA KISS – pentru obținerea medaliei de argint la Campionatul European de atelaje trase de câini nordici

   

  NICOLAE BĂLAN – pentru medaliile obținute la Campionatele Naționale de maraton și pentru munca în beneficiul comunității

   

   DARIUS HĂNGĂNUȚ – pentru câștigarea titlului de campion european de juniori la Campionatele Europene de triatlon de iarnă

   

  TRAIAN MUSTEAȚĂ – pentru obținerea a două medalii de bronz la Campionatul Național de atletism

   

  DANIEL RUS pentru obținerea titlului de vicecampion național la atletism – proba de 3000 metri juniori 1

   

  SEBASTIAN TOMOIOAGĂ pentru obținerea a două medalii de bronz la Campionatul Național de atletism – categoria juniori 2

   

  DANIELA BORZEI pentru obținerea locului I la Campionatul Național de box – categoria seniori

   

  CRISTINA COSMA – pentru obținerea locului I la Campionatul Național de box – categoria seniori

   

  SEBASTIAN LUTANIUC – pentru obținerea locului II la Campionatul European de Muay Thai

   

  BOGDAN SURU – pentru obținerea locului I la Campionatul Mondial de Muay Thai

   

   MATEI MOISIL – pentru câștigarea Campionatului Național de seniori la downhill

   

  PAUL ANTON –  pentru selecționarea în echipa națională de fotbal a României

   

   DARIUS DOBRANIȘ – pentru obținerea medaliei de bronz la Campionatele Europene de Go echipe juniori

   

  DENIS DOBRANIȘ – pentru obținerea medaliei de bronz la Campionatele Europene de Go echipe juniori

   

  NICOLAE NEGREA – pentru obținerea locului VI la Campionatul European de Haltere – categoria tineret

   

  FLORIN VIZITIU – pentru obținerea locului  V la Campionatul European de Haltere – categoria seniori

   

   MARIANA COSTA – pentru participarea cu echipa națională a Braziliei la Campionatul Mondial de Handbal Feminin

   

  VALENTINA ARDEAN ELISEI – pentru obținerea locului IV cu echipa națională a României la Campionatul European de Handbal Feminin – Franța

   

  ANDRA MOROIANU – pentru obținerea titlului de cea mai bună extremă dreapta la Campionatul European de Handbal Feminin pentru Tineret

   

  Sportivei LJUBICA NENEZIĆ – pentru participarea cu echipa națională a Muntenegrului la Campionatul Mondial de Handbal Feminin

   

   LAURA IOANA PRISTĂVIȚĂ – pentru participarea cu echipa națională a României la Campionatul Mondial de Handbal Feminin

  CĂTĂLIN ALEXANDRU RAȚIU – pentru participarea cu echipa națională a României la Campionatul Mondial de Handbal Feminin

   

  DANIELA CONSTANTINA RAȚIU pentru obținerea locului IV cu echipa națională a României la Campionatul European de Handbal Feminin – Franța

   

  RUXANDRA BREHAR – pentru obținerea locului  III la Campionatele Naționale de înot pentru tineret

   

  LORENA OTVOS – pentru câștigarea titlului de dublă vicecampioană națională și dublă campioană regională la înot – categoria copii 10-11 ani

   

  SORIN POP – pentru obținerea locului I Clasa Gold 1000 la Campionatul Național de Motociclism Viteză

   

  ANDREEA CLAPA – pentru câștigarea titlului de vicecampioană națională la tenis de masă – dublu senioare

   

  Perechii ANA DIANA PETRI și IOAN CRISTIAN POP – pentru obținerea locului I la Campionatul Național de dans sportiv Clasa A tineret Standard (16-18 ani)

   

  Perechii DIANA MĂDĂLINA RAFA și DARIUS VLAD TURLAȘ  – pentru obținerea locului I la Campionatul Național de dans sportiv categoria 14-15 ani Clasa B Standard

   

  Echipei formată din CRISTIAN CRAVEȚ ȘI CRISTIAN MICU pentru câștigarea titlului de campion național la off road

   

  VASILE JIMBOREANU – pentru contribuția adusă istoriei sportului bistrițean prin realizarea unui fond documentar de excepție

   

   

  Cluburi  și  echipe

   

  Clubulului Sportiv Ilyo Taekwondo WTF – în semn de apreciere pentru cel mai bun club participant la cupa tornado și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  Clubulului Profesional Fight Gym Bistrița – în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute la K1, organizarea excepțională a galelor mix combat și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud.

   

  Clubului Grand Slam Tennis Club Bistrița – în semn de apreciere pentru organizarea cu profesionalism a turneului de tenis junior Fed Cup și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  Asociației Club Sportiv Transilvania Bistrița – în semn de apreciere pentru câștigarea locului III la turneul final al Cupei Speranțelor și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  Echipei RAAL SRL Bistrița – în semn de apreciere pentru obținerea locului III la Cupa României la minifotbal și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  Echipei de gimnastică artistică masculină – juniori a Clubului Sportiv Municipal Bistrița – în semn de apreciere pentru obținerea titlului de campioană națională de gimnastică masculină juniori și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  Asociației Tășuleasa Social – în semn de apreciere pentru organizarea exemplară a maratonului Via Maria Theresia, un concurs care promovează practicarea sportului pe munte, respectul pentru natură și imaginea județului Bistrița-Năsăud

   

  Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud – în semn de apreciere pentru calificarea echipei de handbal feminin în Cupa EHF și obținerea medaliei de bronz în Liga Florilor

   

  Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud – în semn de apreciere pentru înființarea primului club sportiv de atelaje canine din românia și obținerea de rezultate remarcabile la nivel european și mondial

   

  Asociației Club Sportiv  Heniu Prundu Bârgăului – în semn de apreciere  pentru clasarea pe locul III în Liga I de fotbal feminin și contribuția adusă la promovarea județului Bistrița-Năsăud

   

  De asemenea, au fost alocate Diplome de excelenţă şi premii sportivilor din Bistriţa-Năsăud care au obţinut rezultate deosebite la competiţii sportive internaţionale, pentru sporturile olimpice, în anul 2019, precum şi antrenorilor care i-au pregătit pe aceştia.

   

  Oana Adela Strună (tenis de masă) – locul III cu echipa la Campionatul European de Juniori II – Ostrova, Cehia. b

  Tania Maria Plăian – locul III simplu la Campionatul European de Tineret – Gondomar, Portugalia

  Ioana Maria Sîngeorzan – două locuri III cu echipa și dublu mixt la Campionatul European de Juniori II – Ostrova, Cehia.

  Marian Marcel Filipaş – antrenor al sportivelor Oana Adela Strună, Tania-Maria Plaian și Ioana Sîngeorzan de la Clubul Sportiv Municipal Bistrița,  pentru activitatea sportivă desfășurată cu profesionalism în asigurarea excelenței la nivelul sportului bistrițean.

  Liana Ionela Misteaţă – locul II la Campionatul European de Juniori la categoria 55 kg. – Oropesa, Spania

  Marius Muti – antrenor al sportivei Liana Ionela Musteață de la Clubul Sportiv Ilyo Bistrița, pentru activitatea sportivă desfășurată cu profesionalism în asigurarea excelenței la nivelul sportului bistrițean

   

  Diplome de excelenţă

  Zoqbi de Paula Darly – pentru rezultate deosebite la Campionatul Mondial de handbal feminin cu echipa națională a Spaniei

  Părintele protopop Doru Zinveliu – pentru o activitate exemplară, de 40 de ani, în slujba comunității și împlinirea a 70 de ani trăiți cu credință și smerenie

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Cine ești tu, Cristian Niculae? Interviu cu OMUL din spatele candidatului

  Suntem bombardați în această perioadă electorală de o mulțime de nume, personaje și personalități, mai noi sau mai vechi,...

  LIGA A III-A, SERIA A X-A: Gloria egala nou promovatei din Șomcuta Mare

        În a doua etapă, a ligii a III-a, seria X-a, pe stadionul Jean Pădureanu, Gloria a întâlnit o altă nou...

  STELIAN DOLHA: Consiliul Județean poate și trebuie sa fie implicat mult mai activ si în a oferi un suport real fermierilor dintr-un județ preponderent...

  Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros am discutat vineri cu locuitorii din Șieu și din Teaca, dar și din comunele învecinate...

  NĂSĂUD: 50 DE PROIECTE ÎN VALOARE DE PESTE 55 DE MILIOANE DE EURO

  Marea schimbare a Năsăudului s-a produs acum 8 ani, când #Mircea_Romocea a început să dezvolte orașul academicienilor. Știa că are mult de muncă, însă...

  IONUȚ SIMIONCA: Digitalizare și transparență

  O administrație transparentă și digitalizată va aduce orașul nostru în prezent iar pentru a realiza acest lucru îmi propun să implementez următoarele proiecte:  Introducerea unei...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -