Încă un pas pentru un obiectiv unic în România: Muzeul Sării de la Beclean

Must Read

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani....


Parcul balnear de la Băile Figa, proiect implementat, derulat şi finalizat de primarul Nicolae Moldovan, a pus oraşul Beclean pe harta turistică a României.

La ora actuală, o nouă şansă pare să surâdă, din nou, Becleanului prin amenajarea unui muzeu unic al sării, idea fiind reluată la la Sesiunea Științifică Anuală a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu tema: „Cercetarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural privind exploatarea sării din Bazinul Someșului”. Evenimentul s-a desfășurat în Orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 26-28 septembrie 2019. Pentru prima dată, despre un Muzeu al Sării s-a discutat în urmă cu un an de la simpozionul dedicat celor 50 de ani împliniţi sâmbătă de la declararea urbei de pe Someşul Mare, oraş, în anul 1968.

 

Prezent la simpozion, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna spune că i-a asigurat pe toți cei prezenți la eveniment că ministerul va da tot sprijinul pentru materializarea obiectlui: ” În sala de ședințe a Primăriei Beclean a avut loc o  masa rotundă cu tema „Protejarea și valorificarea patrimoniului cultural privind exploatarea sării din Bazinul Someșului” urmată de o deplasare în teren unde s-a vizitat siteul extraordinar de la Băile Figa. Au fost discuții și se caută soluții pentru înființarea la Beclean a unui Muzeu unic în România și în această parte a Europei: „Muzeul sării”. Felicitări sincere celor ce au avut această minunată idee. Nicolae Moldovan, Primarul orașului Beclean și Valerii Kavruk, Managerul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. Astăzi i-am asigurat în numele Ministerului Culturii și Identității Naționale de tot sprijinul, pentru a realiza un astfel de obiectiv extraordinar, pentru a proteja, salva și valorifica acest patrimoniu cultural rar”.

 

Reamintim că: Pentru prima dată, despre un Muzeu al Sării s-a discutat în urmă cu un an de la simpozionul dedicat celor 50 de ani împliniţi sâmbătă de la declararea urbei de pe Someşul Mare, oraş, în anul 1968. Atunci,  arheologul Radu Zăgreanu din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud,  a prezentat un film cu vestigiile arheologice descoperite de-a lungul timpului în situl de la Figa, vestigii care atestă o adevărată civilizaţie a sării. Cele mai numeroase şi relevante vestigii descoperite la Băile Figa datează din epoca bronzului mijlociu (anii 1600 – 1400 î.Hr.), din prima epocă a fierului (anii 1050 – 950 î.Hr.) şi din cea de-a doua epocă a fierului (anii 400 – 300 î.Hr.).

 

Primele descoperiri în zonă sunt făcute de profesorul bistriţean Ioan Chintăuan, fost director al Muzeului Bistriţa, în 1977. A fost vorba de nişte vestigii din epoca bronzului mijlociu, fiind vorba de  câteva „troace” de lemn utilizate pentru exploatarea sării, precum şi numeroase ciocane de minerit confecţionate din piatră locală. Descoperirile din prima epocă a fierului includ, pe de o parte, numeroase obiecte folosite la exploatarea sării („troace”, ciocane de minerit, scări de lemn), iar pe de altă parte, amenajări pentru captarea şi amenajarea apei sărate. Astfel, în partea de nord a sitului, în albia pârâului, a fost dezvelită o grupare de garduri şi construcţii de lemn cu suprafaţa de circa 400 metri pătraţi. Se pare că slatina captată era folosită pentru conservarea alimentelor, tăbăcirea pieilor şi, poate, în scopuri medicale.

Mai putem reaminti aici că, una dintre cele mai impresionante construcţii descoperite la Băile Figa e reprezentată de puţul de la intrarea în mina de sare, flancat cu bârne masive suprapuse. După toate probabilităţile, acest puţ datează din a doua epocă a fierului. Cercetările efectuate au surprins şi o serie de amenajări legate de exploatarea sării din secolul al XIX-lea. Un aspect inedit al săpăturilor de la Figa este legat de faptul că, datorită faptului că vestigiile arheologice se află în principal în nămolul sărat, s-au păstrat foarte bine numeroase construcţii şi obiecte de lemn.

În urmă cu 13 ani, o echipă de arheologi ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu cercetători britanici,  a descoperit în apropiere de oraşul Beclean din judeţul Bistriţa- Năsăud o fostă mină de exploatare a sării, transmite corespondentul AMOS News.

Potrivit lui Valerii Kavruk, directorul Muzeului din Sfântu Gheorghe şi iniţiatorul cercetărilor de la Băile Figa, din apropierea localităţii Beclean, cercetările arheologice de aici, iniţiate acum aproape trei ani, au scos la iveală obiecte antice ce datează unele de 1000 şi chiar 2000 de ani, înaintea erei noastre (î. e.n.).

Povestea descoperirii de la Băile Figa este una cu totul specială, aceasta fiind strâns legată de faptul că Transilvania este cea mai bogată regiune din România în ceea ce priveşte zăcămintele de sare, iar situl de lângă Beclean atestă, pentru prima oară în această zonă a ţării noastre exploatările saline din cele mai vechi timpuri.

Valerii Kavruk a declarat atunci  că primul indiciu asupra unor activităţi de exploatare salină în apropiere de Beclean provin din anul 1970, când un geolog român a consemnat într-un studiu descoperirea aici a unor lemne cu forme ciudate în pârâul ce străbate Băile Figa. Astfel, cercetările Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe au plecat în 2005 de la acest punct, pe măsura avansării lor descoperindu-se aici o adevărată galerie subterană de exploatare a sării.

„Sarea a fost, în cele mai vechi timpuri, considerată binecuvântare; prin ceea ce am găsit la Băile Figa am descoperit nu doar modalitatea de exploatare a sării din anul 1000 î.e.n. ci şi faptul că, datorită solului salin, unelte din lemn s-au păstrat foarte bine, ca dovadă a proprietăţilor pe care le are sarea şi a cum păstrează ea materialele organice. În acest sit s-au descoperit troci de lemn, care odată trimise la un laborator din străinătate, s-a dovedit că datează de acum 3000 de ani; pe lângă aceste troci, s-au descoperit frânghii de nuiele de iederă, foarte bine conservate, ciocane, topoare şi unelte antice de minerit”, a explicat Valerii Kavruk. Potrivit acestuia, descoperirea de la Băile Figa atestă încă o dată proprietăţile extraordinare pe care le are sarea şi care au făcut ca unelte de lucru confecţionate din lemn acum 3000 de ani să poată străbate vremea şi să ajungă la noi.

Directorul Muzeului din Sfântu Gheorghe afirma că, mergând pe firul cercetărilor şi al săpăturilor ce au durat întreaga vară a acestui an, s-a reuşit „reconstituirea” procesului prin care oamenii de acum 3000 de ani reuşeau să extragă sarea, aflată la aproximativ 2 metri adâncime în pământ.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

EURO 2020: Programul meciurilor de duminică. Zi istorică pentru România. Va găzdui meciul Austria – Macedonia de Nord

România va găzdui, duminică, meciul Austria - Macedonia de Nord, în grupa C de la Campionatul European. Programul partidelor...

Pr. Ioan Aurel Rus: Duminica a VII-a după Înviere. A Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic

„În vremea aceea Iisus, ridicându-Și ochii către cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească,...

Preotul ortodox din Reteag, a încetat din viață. Părintele Teodor Petrican avea doar 52 de ani

Vestea cutremurătoare a zilei: a intrat în eternitate preotul ortodox din Reteag. Teodor Petrican. avea doar 52 de ani. Anunțul a fost făcut pe...

O mașină de teren s-a răsturnat în pîrâul Gersa: 5 tineri au fost implicați în accident, doi au ajuns la UPU Bistrița

Un autoturism de teren s-a răsturnat azi noapte în pîrâul Gersa din comuna Rebrișoara în zona satului Gersa 1. La locul accidentului s-au deplasat...

FOTO-VIDEO: Sorin Hangan își continuă mandatul la șefia PNL Bistrița: 101 la 48 de voturi ale lui Dorin Dobra

PNL Bistrița și-a ales astăzi președintele pe următorii 4 ani, fiind vorba de Sorin Hangan, viceprimar și liberal și state vechi. El a fost...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -