27 DE ANI DE LA DUMINICA ORBULUI: «Nu partide cu dolari, sunt doar nişte bişniţari!»”

Must Read

LICEUL ”TUDOR JARDA” rămâne cu muzica dar i se taie ”pedagogicul” ceea ce duce la desființarea liceului

Consiliul de Administrație al Liceului ”Tudor Jarda” a decis astăzi să ceară Ministerului Educației și ISJ BN, menținerea atât...

Consiliul Concurenței a amendat două firme din BN din piața lemnului

O investigație Rise Project arată cum mai multe companii au cartelizat piața lemnului din România, fiind sancționate, în perioada...

They… cei care merg la școală din plăcere: vocația e una, meseria cu totul altceva

Politic vorbind, dincolo de oameni sunt zidurile pe care ei le tot ridică: vorbim prea mult de școală, dar...

În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. Anume ziua când Iisus a săvârşit minunea de a da vedere orbului din naştere.

În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, s-au desfăşurat şi primele alegeri zise libere şi democratice de după 1989. Au trecut de atunci 27 de ani.

Aşadar, acum 27 de ani, la 20 mai, poporul român a fost chemat la vot. A rezultat (în urma unei prezenţe masive la urne) o victorie zdrobitoare pentru FSN şi pentru Ion Iliescu. Au votat atunci aproape 15 milioane de cetăţeni (mai bine de 86% dintre cei cu drept de vot), iar Ion Iliescu a câştigat cu un scor de peste 85%. Contracandidaţii săi au fost Radu Câmpeanu (PNL), care a obţinut puţin peste 10% din sufragii, şi Ion Raţiu (PNŢCD, pentru cine-şi mai aduce aminte ce înseamnă acronimul acesta), ocupantul locului trei, cu un nesemnificativ procent de 4%.

Aveam, în 1990, o singură televiziune (o chema Televiziunea Română Liberă) şi un număr incredibil de mare de ziare. Mii.

După ce s-a rebotezat „Scânteia poporului”, fostul cotidian „Scânteia”, al CC al PCR şi-a văzut de ce ştia el mai bine să facă. Numele cel nou, „Scânteia poporului”, nu l-a păstrat decât vreme de trei ediţii, 22, 23 şi 24 decembrie 1989, că prea era pe faţă. Pe 25 decembrie s-a autobotezat din nou şi şi-a zis „Adevărul”. Şi, sub acest nume, a devenit nava amiral a presei scrise care-i susţinea pe „emanaţii revoluţiei”, FSN-ul şi pe „ultimul de pe listă, cu voia dumneavoastră”, Ion Iliescu. Pui mai mici, în preajma navei amiral, au mai apărut şi alte bărcuţe centrale de presă FSN-iste: „Libertatea” (da, „Libertatea” de astăzi, fosta „Informaţia Bucureştiului”), „AZI” şi altele, şi altele. Televiziunea Română Liberă era şi ea, la vremea aceea, cu arme şi bagaje (şi cu salarii) în slujba celor care aveau să câştige alegerile de la 20 mai 1990. La oraşe şi la sate, toţi românii, strâns uniţi în jurul TVRL şi al cotidianului „Adevărul” (la care fuseseră obligaţi să se aboneze încă din 1989 pentru tot anul 1990) citeau şi priveau. Ce citeau şi la ce priveau?

Iată: „Lăsaţi Frontul să lucreze!” („Adevărul”, 29 ianuarie 1990)

„Sediul Partidului Naţional Ţărănesc (creştin şi democrat) era ieri la prânz înconjurat de oameni care scandau «Nu vrem partide de fosile!», «Nu partide cu dolari, sunt doar nişte bişniţari!»” („Adevărul”, 30 ianuarie 1990)

Sau: „Aceasta este mult trâmbiţata «democraţie» a dlui Raţiu, care nu diferă întru nimic de cea a lui Gheorghiu-Dej de acum 40 de ani.” („Adevărul”, 22 martie 1990)

Încă: „L-am ascultat (cu interes) pe Majestatea Sa, regele. De ce să nu-i ascultăm (mai des) şi pe Măriile Lor, Muncitorii şi Ţăranii acestei ţări?” („Adevărul”, 17 mai 1990)

Peste numai trei zile, „Măriile Lor” mergeau la vot.

Iar, după vot, „Adevărul” exulta: „Vor fi, desigur, multe motivele pentru care ziua de 20 mai va fi socotită o dată cu adevărat importantă în ceea ce priveşte opţiunea poporului pentru libertate şi democraţie.” (23 mai 1990)

Apoi a fost Piaţa Universităţii.

Apoi au (re)-venit minerii, care au lansat definitiv şi iremediabil România pe traiectoria unde gravitează de 26 de ani în jurul luminii degajate de Duminica Orbului din 20 mai 1990.

Pour la bonne bouche: „Mâine vom fi cu toţii în toate punctele prin care azi s-a scurs ca un şarpe vandalismul legionar hrănit în Piaţa Universităţii.” („Adevărul”, 14 iunie 1990)

Şi chiar s-au ţinut de cuvânt…

Notă: citatele sunt exacte, e drept că nu sunt numiţi autorii articolelor. Nu sunt numiţi din motive de jenă şi de igienă: pe mulţi dintre ei îi puteţi citi şi astăzi sau îi puteţi vedea pe la TV-uri (acum avem mai multe) ţinând cursuri docte despre democraţie, despre adevăr (culmea!) şi alte asemenea fleacuri.

În urma numararii voturilor,PENTRU PRESEDINTE,
ION ILIESCU-aproximativ 12 milioane voturi
RADU CAMPEANU-aproximativ 1,5 milioane voturi
ION RATIU- aproximativ 600000 voturi
PENTRU SENAT,
FSN – 67,9 %
UDMR – 7,2 %
PNL – 7,06 %
MER – 2,5 %
PNTCD – 2,45 %
PENTRU CAMERA DEPUTATILOR,
FSN – 66,3 %
UDMR – 7,2 %
PNL – 6,4 %
MER – 2,6 %
PNTCD – 2,6 %
Dupa 27 de ani gandurile multora zboara tot la acea zi fara ca sa accepte ca de votat,au votat CETATENII ROMANIEI,nicidecum americani,rusii sau cei din Tanganica.
Se vorbeste ca in acea zi de 20 MAI,a fost imormantata democratia,fara ca aprigii graitori sa se reintoarca putin in timp si sa vada cate Partide Politice Romanesti erau inregistrate la acea data,grupari politice formate din oameni,nu din munti,dealuri,campii si sesuri . Oameni care asa ca si astazi trag care incotro dar dupa cum le dicteza interesele. Principiile democrate ale „SENIORULUI” sunt lasate deoparte,unii pleaca,altii vin,iar noi ramanem tot pe loc ,impartindu-ne in tabere si aruncand unii in altii cu noroi !

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

LICEUL ”TUDOR JARDA” rămâne cu muzica dar i se taie ”pedagogicul” ceea ce duce la desființarea liceului

Consiliul de Administrație al Liceului ”Tudor Jarda” a decis astăzi să ceară Ministerului Educației și ISJ BN, menținerea atât...

Consiliul Concurenței a amendat două firme din BN din piața lemnului

O investigație Rise Project arată cum mai multe companii au cartelizat piața lemnului din România, fiind sancționate, în perioada 2011-2016, cu amenzi uriașe, aplicate...

They… cei care merg la școală din plăcere: vocația e una, meseria cu totul altceva

Politic vorbind, dincolo de oameni sunt zidurile pe care ei le tot ridică: vorbim prea mult de școală, dar nu facem nimic pentru Ea. ...

BECLEAN: A fost lansată licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor la centura ocolitoare a orașului. Bugetul disponibil este de 76,2...

Primăria Beclean a lansat ieri licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor la centura ocolitoare a orașului de pe Someș. Bugetul disponibil pentru...

COVID 19: Doar 27 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 2250 de persoane

Un număr de 27 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 19 ianuarie, de la...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -