Acasă Politica Politica Locala IOAN OLTEAN: VOM AVEA UN NOU COD ELECTORAL

IOAN OLTEAN: VOM AVEA UN NOU COD ELECTORAL

0

Comisia de cod electoral a Camerei Deputaților  a definitivat principalele direcții în baza cărora se vor organiza alegerile locale și parlamentare. Informația a fost confirmată de co-președintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, membru al acestei comisii. Cu siguranță, primarul va fi votat dintr-un singur tur de scrutin iar parlamentarii pe listă de partid. Cel mai dezbătut subiect rămâne desemnarea președintelui consiliului județean din rândurile consilierilor aleși.

 

Comisia de cod electoral a stabilit deja cele patru direcții, cele patru acte normative care vor sta la baza viitorului cod de organizare și desfășurare a alegerilor locale și parlamentare din anul 2016. Potrivit deputatului Ioan Oltean, este vorba de legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, dar și cele două acte normative care privesc înființarea, dar mai ales finanțarea partidelor politice.

 

”Sunt patru acte normative care visează structura noului cod electoral: legea privinda legerile locale, alegerea parlamentarea, înfiinţarea şi finanţarea partidelor politice. Avem primari din primul tur, avem preşedinte de CJ ales indirect, revenind la forma existentă până în 2008, avem campanie electorală finanţată de stat şi partide politice cu trei membri care pot forma un partid şi pot candida la orice funcţie în numele partidului pe care îl formează. Iată câtă democraţie s-a dezvoltat prin aceste acte normative. Finanţarea campaniei electorale de la buget sper să ducă la înlăturarea oricărei discuţii care vizează folosirea banului public în campania electorală, fie că e vorba de partide politice sau persoane fizice. Toate acestea sperăm să le putem încropi în acte normative care să fie adoptate cât mai repede până la sfârşitul sesiunii de primăvară, deci până la 1 iulie”, explică Iooan Oltean.
Ce spun sociologii???

 

”Președintelui Consiliui Județean este ales de către consilieri, ceea ce reduce puterea așa-numiților baroni, spune prof. Bulai. Va fi nevoie de alcătuirea unei majorități, de înțelegeri între formațiunile politice care trec pragul electoral. Partidele recapătă controlul asupra reprezentaților din teritoriu. Odată ales, șeful CJ poate fi revocat, dacă pierde sprijinul politic, cu majoritate calificată. Desigur, liderul județean rămâne important, dar nu mai are toată puterea, cum se întâmplă în prezent. E un plus de democrație: liderul trebuie să negocieze și în interiorul propriei formațiuni și cu alte partide.  Puterea locală nu mai este concentrată într-o singură mână, a șefului organizației cu cele mai multe voturi”.

 

UDMR, marele câștigător al alegerii într-un singur tur

Alegerea primarului într-un singur tur face greu de schimbat primarii în funcție, crede Alfred Bulai. ”Dacă era un  singur tur la alegerile din anul 2000, Traian Băsescu nu mai ajungea primar. Ieșea cel care avea majoritatea în primul tur, nu mai era posibilă coalizarea opoziției. Un singur tur e mai puțin democratic, scade reprezentativitatea primarului. Sunt favorizați primarii în funcție, care au cea mai mare notorietate. Dacă nu fac greșeli foarte mari, nu au cum să piardă. Dar, cel mai câștigați ies candidații UDMR. Sunt multe localități în Transilvania unde trăiesc 25-30 la sută maghiari. Dacă au un singur candidat, iar voturile românilor se împart între trei-patru formațiuni, UDMR câștigă postul. Nu luați în calcul situația din 2012, când exista USL. A fost total atipică, n-o să ne mai întâlnim cu așa ceva”.

Partidele înființate de trei membri ne aduc la situația din anii 90

Cât privește posibilitatea înființării unui partid cu doar trei membri, Bulai spune că se va reveni la situația din anii 90, când la redistribuire  ajungeau zeci de procente la formațiunile care treceau pragul electoral. În special primele două clasate, PSD și PNL, vor beneficia de redistribuire, dacă zeci de partide de buzunar adună voturi fără dar nu fac cvorumul, susține Alfred Bulai.

Exit mobile version