Centenarul a adus la Bistrița oaspeți din întreaga Europă

Must Read

Accident rutier terifiant în Pasul Tihuța. Trei oameni decedați. La fața locului au intevenit și salvatorii bistrițeni

Nenorocirea s-a produs în această noapte în Pasul Tihuța, dar în zona de intervenție a ISU Suceava, echipajul  SMURD...

Primăria Bistrița a început demersurile pentru clasificarea fostului spital de pe Independenței ca monument istoric. Din acest moment, clădirea nu mai poate fi dărâmată....

Primăria municipiului Bistrița a anunțat că intenționează să achiziționeze clădirile de pe strada Independenței, care au găzduit câteva secții...

Cine sunt tinerii care au murit în accidentul din Pasul Tihuța? Unul este bistrițean…

Un teribil accident de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Poiana Stampei. Un autoturism Maserati...


 

În perioada 29 mai – 2 iunie, județul Bistrița-Năsăud este  gazda delegațiilor din județele partenere din alte state. Evenimentul este organizat cu prilejul Anului Centenar și a adus la Bistrița oaspeți din județele Kyffhauser, Neubrandenburg și Kassel (Germania), Myslenice (Polonia), Rivoli (Italia), Glodeni (Republica Moldova), Leskovac (Serbia), alte delegații din Spania și Republica Moldova.

Primirea oficială a delegațiilor a avut loc astăzi la Complexul Metropolis în prezența președintelui Radu Moldovan, a prefectului Ovidiu Frenț, primarului Ovidiu Teodor Crețu, primarului Nicolae Moldovan dar și a vicepreședintelui CJ BN, Ioan Țintean.

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN

Înaintea speachului său, președintele Radu Moldovan i-a acordat președintelui  Consiliului Județean Mecklenburgische – Seenplatten ,  Heiko Kärger, o diplomă de onoare din partea locuitorilor județului Bistrița-Năsăud .

 

” În urma discuțiilor avute cu foarte multă lume, dar mai ales cu cei din Consiliul Județean, am decis organizarea acestui eveniment în onoarea Centenarului și în care am invitat pe toți prietenii noștri din Europa, mai précis din unități similare județului Bistrița-Năsăud. Sunt trei zile complete, pline, în care o să încercăm să arătăm tradițiile noastre, valorile,  tot ce avem mai bun și mai frumos. Cred, de asemnea, că actele diplomatice ale autoritățiilor locale sunt foarte importante, dar, din păcate, nu există o strategie în acest domeniu, fiecare făcând ceea ce crede de cuviință. Județul Bistrița-Năsăud are, în momentul de față, peste 10 parteneriate cu unități similare sau asociații non-guvernamentale din 10 țări, oaspeții urmând să  viziteze principalele atracții turistice, dar vor lua parte la mai multe spectacole organizate de Consiliul Județean  la Centrul Cultural ”Dacia” . Vom vedea Colibița, Tihuța, Complexul Muzeal Județean, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi, Casa Memorială Liviu Rebreanu dar și multe altele. Pentru mine e o bucurie și o onoare că sunteți în aceste zile oaspeții județului Bistrița-Năsăud. Europa este într-o situație delicată și cred că are nevoie de sprijinul nostrum, al tuturor. Fiecare dintre noi, fiecare eveniment care aduce împreună oameni din Europa, nu face decât să mai pună o cărămidă la întărirea acestei Uniuni”, a spus președintele Radu Moldovan.

 

După ce a vorbit de potențialul economic, cultural dar și uman al județului Bistrița-Năsăud, președintele Moldovan a punctat faptul că în urma discuțiilor de la Comisia Europeană pe exercițiul financiar 2021-2027, România a obținut, în urma negocierilor, o creștere de 8% a fondurilor structurale care vor fi allocate. E o veste bună pentru toată lumea, pentru toate administrațiile publice locale sau județene”, a mai precizat Radu Moldovan.

 

Ovidiu Frenț, prefect : ”Stimați parteneri ai județului Bistrița-Năsăud bine ați venit sau bine ați revenit în acest frumos loc de unde acum 100 de ani, au plecat delegații însemnate de oameni hotărâți, către inima Transilvaniei, în Alba Iulia să scrie una dintre cela mai importante pagini de istorie ale acestei țări, Marea Unire. La ceas aniversar, vă mulțumim că ne sunteți alături, deoarece istoria se scrie sub semnul cuvântului „împreună” și ne dorim ca alături de dumneavostră să dezvoltăm relații de colaborare, prin care să facem un transfer de cunoștințe, elemente sociale, economice, culturale, dar mai ales un transfer și o fundamentare a valorilor și atitudinilor sănătoase, care să ne călăuzească în următorii 100 de ani. Vă apreciem țările de unde ați venit, locuri unde, de asemenea istoria a fost una tumultoasă, vă mulțumim că alegeti să ne fiți alături și să oferim oamenilor, prin ceea ce o să reușim să facem, un viitor prosper într-o unitate a diversității”.

 

Ovidiu Teodor Crețu, primar Bistrița: ” În primul rând vreau să vă transmit din partea locuitorilor municipiului Bistrița, a mea personal dar și a instituției pe care o conduc un sincer bun venit într-unul din cele șapte burguri transilvane și, care, sărbătorește Centenarul Marii Uniri. Vreau să felicit Consiliul Județean pentru numeroasele acțiuni pe care le organizează pentru a sărbători acest eveniment unic în istoria modernă a României – Centenarul, iar faptul că sunt invitați parteneri din 10 țări ale Europei, este un lucru foarte important, deoarece,  ceea ce sărbătorim noi astăzi, poate fi o sărbătoare a întregii Europe”, a spus edilul Bistriței.

 

Cine sunt oapeții județului Bistrița-Năsăud?

 

Neubrandenburg – Germania – Urmare a intensificării în ultimii ani a acțiunilor de promovare a prieteniei și schimburilor culturale între județul nostru și Districtul Mecklenburgische-Seenplatte din Republica Federală Germania, s-a manifestat intenția conducerii Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud de a lărgi cadrul de colaborare, prin stabilirea unei relații de cooperare cu locuitorii Districtului Mecklenburgische-Seenplatte din Republica Federală Germania. În materializarea acestui demers s-a semnat o Înțelegeri de Cooperare între cele două părți, la dată de 8 mai 2017 care a fost convenită ulterior, de comun acord. Județul Mecklenburgische – Seenplatte se găsește în landul Mecklenburg Vorpommern, are o populație de 272.922 locuitori, suprfata de  6014 kmp, orașul cel mai mare este Neubrandenburg.

 

Președintele Consiliului Județean Mecklenburgische – Seenplatten –  Heiko Kärger

 

Myslenice – Polonia

 

În baza relațiilor de parteneriat între orașul Beclean și orașul Myslencie din Polonia, Consiliul Județean Bistrița – Năsaud a semnat un Acord de Cooperare și Parteneriat cu poviatul Myslenice la data de 27 octombrie 2016.

Poviatul Myslenice se găsește în voievodatul Polonia Mică, are o populație de 125.315 locuitori, suprafața  este de 673 kmp, capitala este orașul Myslenice iar staroste este  Josef Tomal.

 

Glodeni – Republica Moldova

 

Relațiile de prietenie dintre România și Republica Moldova au un caracter special conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, iar noi dorim să contribuim la întărirea legăturilor de prietenie între comunitățile pe care le reprezentăm. Raionul Glodeni, amplasat în nord-vestul Republicii Moldova este limitrof cu județul Botoșani, are o suprafață de 754 km2 și o populație de 51.306 locuitori. Este împărțit administrativ în 35 de localități, orașul reședință de județ fiind Glodeni cu o populație de 8676 locuitori.

Prin hotărârea nr. 165/30.10.2017 Consiliul Județean Bistrița Năsăud hotărăște asupra aprobării textului Înțelegerii de Cooperare cu Raionul Glodeni din Republica Moldova, iar semnarea Înțelegerii a avut loc în orașul Glodeni, din Republica Moldova în data de 25 noiembrie 2017.

 

Președintele Consiliului Raional – Ion Leucă

 

Euroregiunea și Asociația Siret-Prut Nistru

 

În data de 30 martie 2017 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a primit vizita unui număr de 13 președinți și vicepreședinți de raioane din Republica Moldova care fac parte din Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” și Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Pe parcursul întâlnirii la Bistrița au avut loc discuții privind dezvoltarea parteneriatelor bilaterale între județul Bistrița –Năsăud și raioane ale Republicii Moldova.      În data de 29.05.2018 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a devenit membru al Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” și Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.          Euroregiunea Siret – Prut – Nistru reunește 29 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, municipiul Bălți, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și județele Iași, Prahova și Bistrița – Năsăud din România.

 

Președinte  Maricel Popa – Președintele Consiliului Județean Iași.

 

Rivoli – Italia

 

Urmare a contactelor mijlocite de Consulatul General al României la Milano prin doamna Consul Iulia Adriana Cupşa Kisseleff și a Asociației Sociale și Culturale „Dacia – Rivoli”,   prin doamna Dr. Natalia Elinoiu, preşedintele asociaţiei, s-a semnat Înțelegerea privind stabilirea unei relații de cooperare și prietenie între judeţul Bistriţa-Năsăud din România şi orașul Rivoli, Provincia Torino, Republica Italiană la data de 20 noiembrie 2016.

Orașul Rivoli se găsește în provincia Torino, regiunea Piemont in Italia, are o populație de 48.729 locuitori, suprafața  este de 29.5 kmp, capitala este orașul Myslenice iar primar este Franco Giusto Dessi.

Vorbește vice-primarul Paolo de Francia.

 

Kyffhauser  – Germania

 

Urmare a vizitele reciproce efectuate de  reprezentanţii jcelor două județe, în data de 22.11.2006 s-a semnatt cu județul Kyffhauser un Acord de Cooperare.

Județul Kyffhauser se găsește în landul Thuringen, Germania, are o populație de 76.685 locuitori, suprafața  este de 1.037 kmp, capitala este orașul Sondershausen iar președintele Consiliului Judedețean este d-na Antje Hochwind.

 

Dr. Ulrich Thiele – Administratorul public al județului

 

Asociația Hispano – Română ”Salva” – Madrid, Spania

Consiliul Județean Bistrița – Năsăud a demarat o serie de discuții concretizate prin semnarea unei scrisori de intenție cu asociația Hispano – Română ”Salva” din Madrid, Spania, asociație coordonată de d-na Ica Tomi, prin intermediul căreia se dorește sprijinirea românilor din diaspora.

 

Floarea Tomi

 

Orașul Leskovac – Serbia

În perioada 10 octombrie – 12 octombrie 2017 o delegație a Consiliului Județean Bistrița – Năsăud a participat la inaugurarea fabricii TeraSteel din orașul Leskovac, Republica Serbia. Prima companie cu capital românesc care deschide o unitate de producție în afara țării este din județul Bistrița-Năsăud. Este vorba despre compania TeraSteel, parte a Grupului TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din Europa Centrala și de Est. Orașul Leskovac se găsește în landul Thuringen, Germania, are o populație de 95.784 locuitori, suprafața  este de 25,27 kmp, iar primar este dl. Goran Cvetanovic.

 

Primarul orașului Leskovac – Goran Cvetanovic

 

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Accident rutier terifiant în Pasul Tihuța. Trei oameni decedați. La fața locului au intevenit și salvatorii bistrițeni

Nenorocirea s-a produs în această noapte în Pasul Tihuța, dar în zona de intervenție a ISU Suceava, echipajul  SMURD...

Primăria Bistrița a început demersurile pentru clasificarea fostului spital de pe Independenței ca monument istoric. Din acest moment, clădirea nu mai poate fi dărâmată....

Primăria municipiului Bistrița a anunțat că intenționează să achiziționeze clădirile de pe strada Independenței, care au găzduit câteva secții ale Spitalului Județean de Urgență...

Cine sunt tinerii care au murit în accidentul din Pasul Tihuța? Unul este bistrițean…

Un teribil accident de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Poiana Stampei. Un autoturism Maserati a ieșit de pe carosabil,...

Încă două accidente în această dimineață: La Năsăud, o mașină a intrat într-un stâlp, iar la Joseni un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului

Terifiantul accident din Pasul Tihuța a fost urmat în această dimineață de alte două evenimente rutiere. Primul a avut loc la Năsăud, în jurul...

CRONICA SPORTIVĂ: CFR Cluj învinge Craiova și se poate pregăti de câștigarea campionatului

Aseară, în cel de-al doilea meci din etapa a opta din play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, CFR Cluj a învins-o pe Univ. Craiova, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -