Acasă Istorie Politică 25 DE ANI DE LA PRIMELE ALEGERI LIBERE

25 DE ANI DE LA PRIMELE ALEGERI LIBERE

0

În urmă cu 25 de ani, la 20 mai 1990 erau organizate primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după Revoluția din decembrie 1989. Ion Iliescu a fost ales preşedinte cu peste 80% din voturi. De asemenea,tot atunci a fost ales şi primul legislative. Acesta a numărat 515 membri, dintre care 396 de deputați (387 aleși și 9 desemnați de minoritățile naționale) și 119 senatori (118 reprezentând o formațiune politică și unul, independent).
Astăzi se împlinesc 25 de ani de la primele alegeri libere, după căderea regimului comunist. Pe 20 mai 1990, românii au ales pentru prima dată liber. Prezenţa la urne a fost uriaşă, peste 86%, o prezenţă care nu s-a mai înregistrat niciodată în ţara noastră după Revoluţie. Candidatul FSN, Ion Iliescu, a câştigat din primul tur, cu 85%, învingând reprezentanţii partidelor istorice, Ion Raţiu, candidatul PNŢCD şi Radu Câmpeanu, cel al PNL. În mai 1990 au fost organizate primele alegeri libere după aproape 50 de ani de dictatură comunistă. Revoluţia din decembrie 1989 eliberase ţara de sub jugul regimului ceauşist, dar o lăsase ancorată într-o confuzie generală. Totuşi, românii îşi doreau, cu emoţie, să îşi folosească după 50 de ani dreptul la vot. Mulţi dintre alegători nu aveau conturată o idee despre candidaţii care participau la primul scrutin liber, însă iluzia că vor decide soarta ţării i-a împins la urne într-un procent covârşitor. Însă conducerea provizorie a ţării fusese preluată încă din zilele Revoluţiei, de Frontul Salvării naţionale condus de Ion Iliescu, candidatul acuzat de opoziţie că pune bazele unei Românii neo-comuniste. În primul tur al alegerilor prezidentiale Iliescu îi avea contracandidaţi pe reprezentanţii partidelor istorice: liberalul Radu Câmpeanu şi ţărănistul Ion Raţiu.

Primul legislativ a numărat 515 membri, dintre care 396 de deputați (387 aleși și 9 desemnați de minoritățile naționale) și 119 senatori (118 reprezentând o formațiune politică și unul, independent).

Exit mobile version